måndag 21 april 2014

Pullmanlimpa

Förra året köpte jag mig två Pullmanformar. Det är alltså brödformar med lock på, som gör att ditt bröd håller den kantiga formen. Denna investering har visat sig vara en god sådan, då hela familjen har gillat de kantiga skivorna. För att baka ett sådant här bröd är det inte helt nödvändigt att använda en Pullmanform (eller vilket märke man nu väljer). Man kan lägga degen i en vanlig brödform och lägga en plåt ovanpå med en tyngd, så kan man tvinga brödet till den kantiga formen.
Pullmanlimpa - 1 bauta stor limpa

1,3 kg vetemjöl
200 g grahamsmjöl
30 g salt
975 g vatten
400 g levain

+25 g smör

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.

Knåda ihop mjöl med vatten, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma. Ta bort ca 200 g deg att använda till nästa bakning.

Forma degen till en limpa. Smöra in formen och lägg ner degen i formen. Låt brödet jäsa i 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 225°C.

Brödet bakar du ca 70 minuter och det skall vara ca 92-96°C inuti när det är klart, mät gärna med en termometer. I och med att brödet gräddas instängt i en form, kan det behöva lite extra tid på sig att bli klart. Efter 70 minuter kan du ta ut brödet ur formen och sticka in termometern. Låt det nu gräddas utan form om det inte är helt klart.

Formen är inköpt här.