torsdag 10 april 2014

Čobanac - Herdegryta

Herdegrytan är jägargrytans motsvarighet. Istället för att blanda vilt, blandar herden, eller bonden det han har på gården. Det kan vara lamm, höns, gris, nöt, kyckling, eller get. Att blanda köttsorter ger godare smak på grytan. Denna kroatiska variant har feferoni i som tillför styrka. Välj gärna starka sådana.

Čobanac - 6 port

500 g lammkött
500 g fläskkött
500 g nötkött
2 gula lökar
2 vitlökar
1 msk malen paprika
300 g krossade tomater
2 starka feferoni
1 lagerblad
2 dl vitt vin
½ tsk malen svartpeppar
salt

Av lammkött rekommenderar jag lammlägg, av griskött gärna revben och av nöt kan du ta göra grytbitar av högrev. Benen skall så klart koka med för bästa smak i grytan.

Börja med att bryna alla köttbitarna i lite smör/olja. Lägg köttbitarna åt sidan. Hacka löken och låt den stekas glansig och mjuk. Salta löken och låt den karamelliseras. Vänd ner hackad vitlök och låt sttekas med kort. Lägg i paprikapulver, krossade tomatera, hackade feferoni, lagerblad och vitt vin. Skulle du sakna vätska så att det täcker köttet kan du hälla på lite vatten. Låt grytan puttra på svag värme i minst 2 timmar. Känn av köttet så att det är mört och gärna faller av benen. Smaksätt med svartpeppar och salt. Servera med polenta, potatis, eller bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar