söndag 13 april 2014

Kuvertbröd

Kuvertbröden var länge en av mammas "nojjor". Tidvis kunde hon baka dem varje vecka i flera månader i sträck, tills hon hittade något annat hon kunde baka ihjäl. De är väldigt goda och smöret ger dem en väldigt god arom.
Kuvertbröd - 16 st

10 g jäst
300 g mjölk
1 ägg
500 g vetemjöl
10 g salt
100 g smör

Pensling:
1 ägg
+ 1 msk vallmofrön
/sesamfrön

Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken och rör ut jästen tills den löser sig. Tillsätt resten av mjölken och ägget och vispa. Tillsätt mjöl och salt och knåda ihop. Tillsätt mjukt smör och knåda in till en smidig deg. Låt jäsa 1 timma.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje deg till en ca 20 x 50 cm rektangel. Vik degen på längden i tre veck enligt bild. Dela varje längd i 8 delar, vänd uppochner och ställ på en bakplåt att jäsa i 45 minuter. Pensla med ägg och strö på frön. Grädda på 250°C i 12 minuter, eller tills gyllene.