onsdag 23 april 2014

Enkel smördeg - Pâte Demi-Feuilletée

Denna något enklare smördeg är ganska lätt att göra. Ursprungsreceptet kommer från Det Goda Franska Köket del 2 - av Julia Child & Simone Beck och här kallar den den för Pâte Demi-Feuilletée, eller falsk smördeg. Du kan göra i ordning smördegen ca 5 dagar innan du skall använda den. Jag brukar göra satsen x 4, delar den i fyra delar och fryser ner det jag inte skall använda. Smördeg är alltid skönt att ha i frysen. Det finns alltid något trevligt att göra med den.

Enkel Smördeg - ca 500 g

280 g vetemjöl
20 g matolja
5 g salt
120 g iskallt vatten

Blanda ihop och knåda kort till en deg. Dofta över lite mjöl, platta till, linda i smörpapper och stoppa in i en plastpåse. Ställ i kylen i 60 min.

120 g halvmjukt smör
20 g vetemjöl

Mosa ihop smör och vetemjöl till en slät massa. Ta fram degen ur kylskåpet och kavla ut till en rektangel, ca 15 x 30 cm. Oroa dig inte för att degen känns lite ojämn, bucklig, fula kanter. Allt detta kommer rätta till sig i och med de många kavlingsmomenten. Detta är den perfekta smördegen för latmasken - den sköter sig nästan själv.
Bred ut smöret så att det täcker 2/3 av degen, lämna kanterna fria från smör. 

Vik den smörfria degen över halva smöret...

...och den sista delen med smör över degen - 3 vikt lager. 

Kavla degen åter till 15 x 30 cm och vik till ett altarskåp - 4 vikt lager. 

Vik nu de motsatta sidorna mot varandra. Linda i smörpapper och stoppa in i en plastpåse. Ställ i kylen i 60 min.

Banka lite på degen och kavla ut till 15 x 30 cm. Vik till folder - 3 vikt lager. Kavla ut till 15 x 30 cm. Vik till folder - 3 vikt lager. Linda i smörpapper och stoppa in i en plastpåse. Ställ i kylen i 60 min.
Banka lite på degen och kavla ut till 15 x 30 cm. Vik till folder - 3 vikt lager och låt vila 2 timmar innan du kavlar ut till önskad storlek/form och gräddar.
Denna smördegen räcker till två plattor om 25 x 35 cm, eller 20 x 40 cm (två ugnsplåtar helt enkelt). Dela smördegen i två delar och kavla ut den något större än formens botten. Kavla tunt ca 3 mm tjocka. Lägg smördegen på ett bakplåtspapper, picka med en gaffel och lägg ytterligare ett bakplåtspapper på smördegen och en form ovanpå.
Formen kommer göra att smördegen inte puffar upp sig för mycket och används alltså för att trycka ner smördegen. Grädda på 200˚C i 10 minuter. Ta bort formen med bakplåtspappret och låt gräddas ytterligare 5-10 minuter. Ta ut så fort du har blivit nöjd med färgen. Gör likadant med den andra smördegen. Låt svalna helt.