tisdag 25 februari 2014

Sinjski arambaši - Kåldolmar från Sinj

Sinj är en liten stad i Dalmatiens inland, men en egen stark kultur. Här kan man få se på de berömda alkari, som tävlar genom att med ett spjut försöka träffa en cirkel och detta så klart ridande till häst. Denna turnering hålls varje sommar och är en välbesökt tillställning, läs mer här. Sinj har då även egen snurr på klassiska rätter. Här får ni se på arambaši (även kallade arambašići), som är en variant av sarma. Skillnaden på en dalmatisk sarma och övriga landet är att man inte reder såsen. Likadant är det med Sinj varianten, med tillägget att arambaši inte görs på malet kött, utan med mycket finhackat sådant. Man har inte heller i något ris och dessutom används det något mer spännande kryddor än i övriga Kroatien. Dessa arambaši konkurrerar väl med min svärmors recept på sarma.
Sinjski arambaši - ca 6 port
(Kåldolmar från Sinj)

12 surkålsblad
½ kg nötkött (högrev tex)
1 gul lök
180 g rökt pancetta
salt
peppar
1 nypa riven muskotnöt
1 nypa nejlikor
½ citron, skalet
1 msk hackad persilja
1 msk tomatpuré
5-6 dl vatten
½ kg riven surkål
 Finhacka köttet så att det nästan ser grovmalet ut. Om du absolut måste, kan du ersätta finhackat kött med grovmalet sådant. Hacka den gula löken och hälften av den rökta pancettan. Stek allt i lite olja tills det mjuknar. Krydda köttet med salt, peppar, riven muskotnöt, nejlikor, rivet citronska och persilja. Vänd i den stekta löken och pancettan och rör om.

Skölj surkålsbladen och fyll dem med köttblandningen. Vik in den ena änden och lämna den andra öppen.
Rulla ihop.
Vänd upp kåldolmen och tryck in kålen inåt. Så sitter den fast ordentligt. Detta är ett monteringsalternativ. Se sarma inlägget för den klassiska.
Lägg hälften av den rivna surkålen i botten av kastrullen. Fördela kåldolmarna i kastrullen. Skiva resten av pancettan och stick in den lite varstans. Strö resten av kålen över kåldolmarna. Vispa ut tomatpurén i vattnet och häll över. Det skall precis täcka kåldolmarna. Låt koka på svag värme ca 2 timmar, så att köttet hinner bli mjukt. Servera gärna med potatismos.