måndag 10 februari 2014

Kroatisk levergulasch

Ni som älskar lever kommer tycka att den här rätten är fantastisk. Som student var det min favoriträtt i studentmatsalen och nu lagar jag den titt som tätt.
Gulaš od juneće jetre - 2-3 port
(Kroatisk levergulasch)

500 g nötlever
1½ dl mjölk
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl

1 dl vitt vin
1½ dl vatten
1 dl gräddfil
1 msk malen paprika
salt
peppar
Skär nötlevern i bitar/strimlor. Ställ den i en skål och häll mjölken över. Låt stå 30 min. Mjölken skall tydligen göra levern mjukare.

Hacka den gula löken och stek den på svag värme i lite olivolja. Löken skall bli fullkomligt glansig och mjuk. I och med att levern endast skall koka kort, så måste löken få tillfälle att mjukna innan tillsättningen av lever. Du vill gärna undvika lökklumpar i grytan när du väl skall äta den.

När löken har blivit fullkomligt mjuk och nästan mosig tillsätter du hackad vitlök och rör ner tomatpuré. Låt stekas lite kort. Vänd levern i mjölet och vänd ner det i kastrullen. Låt brynas lite kort innan du häller på vin, vatten och gräddfil. Krydda med paprika, salt och peppar och låt koka 15 min. Levern skall brynas och kokas kort, annars blir den hård.