lördag 15 februari 2014

Sarme od kelja - Sarma med savoykål

Är man inte uppvuxen med att äta surkål, så kanske man inte uppskattar surkåls sarman. Denna varianten gjord på savoykål är minst lika god och ett alternativ till den något mer kräsna gästen.
Sarme od kelja - 5-6 port
(Sarma med savoykål)

10 blad av savoykål
500 g malen nötfärs/blandfärs
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 msk hackad persilja
1 näve risottoris
1 ägg
salt
peppar
150 g kallrökt kött
1 msk tomatpuré
1 dl vin
3-4 dl vatten

Börja med savoykålsbladen. Tunna ut de tjocka stjäklarna i mitten av bladen. Koka bladen kort i kokande vatten. När bladen är så pass mjuka att de lätt går att böja har de kokat klart. Detta tar max 3 minuter.

Ta fram köttfärsen. Lägg i finhackad vitlök, riven gul lök, persilja, ris, ägg, samt salt och peppar. Rör ihop en smet. Fördela köttsmeten i 10 delar, så att varje sarma får lika mycket kött. Fördela köttet på varje blad och vik ihop enligt bilderna nedan.


Placera sarmorna tätt i en kastrull, så flyter de inte upp under kokningen. Lägg lite rökt kött utmed kanterna. Vispa ihop tomatpurén med vatten och vin och häll över sarmorna så att det precis täcker. Låt koka ca 45 minuter på låg värme. Servera med potatismos, eller bröd.