onsdag 24 juli 2013

Grillad orada (guldsparid)

Orada fisken tillhör en av de mest vanliga i det Adriatiska Havet. Kan man få tag på viltfångad (vilket är vanligare i Sverige än i Kroatien) så skall man passa på, då det är en riktig delikatess. Köttet är vitt, mjukt och saftigt.

Grillad orada - 4 port

2 st guldsparider (kallas även för Sea bream)
2 msk salt
1 msk hackad persilja
1 hackad vitlök
1 dl olivolja



Fjälla och rensa (gärna utomhus). Salta mycket både inuti och utanpå.

Grilla fisken i närheten av glöden, men inte direkt ovanpå. När jag grillar fisk placerar jag alltid glöden i en kant i grillen och sprider inte ut den särskilt mycket. Huvudena med den tjockaste delen av köttet vänder jag mot glöden. Fisken penslas regelbundet och det går mycket bra att använda lock om man har ett sånt till sin grill. Denna procedur gör att fisken inte fastnar i gallret och blir lätt att vända. Fiskarna behöver ca 15 minuter på grillen.

Filéerna går lätt att ta loss. Strö på hackad persilja och vitlök.

Och glöm inte ringla över olivolja.