torsdag 25 juli 2013

Besök på en oljekvarn


Idag har jag och svärfar varit på besök på en oljekvarn som maler oliver till olivolja. Hit kommer traktens olivodlare för att göra sin olivolja. Bilden ovan visar gamla kvarnskivor i sten, som användes förr. Anläggningen är numera moderniserad.

Vad man bör känna till om olivolja är att oliverna plockas i oktober/november när de är gröna och lite fläckiga för att få en extra virgin olja, som är på gränsen till grön. Några väntar så långt som till januari när oliverna är helt svarta för att få en gulare och mildare olja.

 Första stationen är trappan som leder upp oliverna till badet.

Här sprutas vatten på oliverna, samtidigt droppar vattnet av mellan spjälorna.

 De här rotorbladen maler sönder oliverna till en tjock massa.

 Centrifugen som separerar massa från vätska.

Och ur det här röret rinner det färdig olivolja rakt ner i karet. Därefter får ägaren komma och plocka upp sin olivolja.

Det tar ca 4 år innan man börjar skörda oliver från träden. Träden kan bli mycket gamla. Vi har besökt Brijuni öarna och sett ett olivträd som är 1600 år gammalt. Bilden ovan visar en olivodling i släktens ägo. Oliverna tål inte frost, vill inte ha för mycket vatten, men inte för torrt heller och självklart full sol varje dag. Dessa kriterierna gör att skörden varierar år efter år och därmed även priset på oljan. 2013 blir tydligen ett bra skördeår enligt mina släktingar.