lördag 27 juli 2013

Fikonmarmelad

Det är inte ofta man får njuta av mogna fikon i Sverige. Först och främst är det en känslig frukt, som lätt blir övermogen och den tål inte att bli klämd, eller lagrad på hög. Av den anledningen går det endast att få tag på fikon som inte mognat än och dessa smakar absolut ingenting. Med fikonet är det som så att det inte fortsätter mogna efter att det har blivit plockat, utan bara torkar ur. Är man därför i sydligare breddgrader på somrarna så får man passa på. Dessa fina fikon har svärfar varit och pallat hos grannen. Lite fikonmarmelad måste vi ha med oss upp till Sverige, så jag väljer dem som har blivit lite klämda och på gränsen till övermogna.
Gröna fikon av sorten Petrovke.

Mogen Petrovka med sitt vackra rosa kött.
Mörka fikon av sorten Crnjače.

Crnjača - mogen och öppnad, med lite gulnat kött.
Gröna fikon av sorten Skradinke, det är just dessa jag gör marmeladen av nedan.

Fikonmarmelad - ca 7 dl


1 kg mogna fikon
2 citroner
100-200 g socker

Smaksättning (frivilligt)
2 msk rom
eller
2 msk vaniljessens
eller
1 vaniljstång

Smaka av dina fikon - är de väldigt mogna och söta behöver du den mindre mängden socker.

Skär fikonen i mindre bitar och lägg dem i en ugnsfast kastrull. Vrid ut saften från citronerna och häll över fikonen. Använder du ekologiska, obesprutade citroner kan du även lägga med de urvridna citronhalvorna. Smaksätter du med vaniljstång kan du skåra stången och lägga med den.

Lägg ett lock på och baka i ugnen på 180°C i ca en timma. Fikonen kommer värmas upp försiktigt och mjukna så att de är fullständigt mosiga när de tas ut ur ugnen.

Strö över socker och mosa massan lite lätt med skeden du rör med. Det är också nu du kan smaksätta med rom och vaniljessens. Låt marmeladen koka ca 30 minuter på spisen. Den skall ha uppnått en temperatur om 106-107°C för att ha fått rätt konsistens.

Häll upp i steriliserade burkar och på med locket direkt. Den här marmeladen är en delikatess att servera till ostbrickan. Förra årets marmelad har hållit exakt ett år i kylskåpet.


Vill du sätta på proffsiga etiketter på dina syltburkar så hittar du dem på nedan länkar:
Sweet Preservation
World Label
Limeshot Design

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar