torsdag 20 december 2012

Lek med maten - eller?

"Lek inte med maten" brukar de flesta barn få höra från sina föräldrar någon gång i veckan. Efter att ni har tittat på detta kommer ni kanske tänka om. Den här killen måste ha haft mycket överseende eller tålamodiga föräldrar. Matfotografen Carl Warner har jag följt i några år. Vid första anblicken tror man att det är en oljemålning man tittar på och så inser man att det är mat...mat i stora lass!

 
Läs gärna artikeln om honom i The Daily Mail


Och kika gärna på hans hemsida här. Fotona är rena rama njutningen.

Alla fotona i det här inlägget är fotade av Carl Warner. Jag kommer kanske bli halshuggen för att jag publicerar dem här. Men jag tar ju på inget vis åt mig äran. Jag vill bara spread the news om hur fantastiska hans foton är och var passar det väl bättre än i en matblogg.
 

onsdag 19 december 2012

Ätbara julklappar del II - chokladgodis

För att göra chokladgodis behöver man god choklad. Köp inte blockchoklad och få inte för dig att smälta ner förra julens chokladtomtar. Det blir inte gott! Investera i god choklad, som du enkelt smälter ner och lägger krutet på att dekorera. Det är enkelt. Tillverka egna formar av aluminiumfolie, bakplåtspapper, eller använd formarna från någon gammal chokladask. Pepparkaksformar fasttejpade på folie...låt fantasin flöda.

Köp minst 10 st 100g chokladkakor. God choklad. Du behöver mörk 70% choklad, mjölkchoklad och gärna vit choklad. Hittar du några dekorationsknappar av choklad, så kan du införskaffa sådana också. Chokladkonfekten låter du stelna i kylskåpet och förvarar sedan i rumstemperatur tills du får lust att packa julklapparna.
*
Rischokladpuckar
Smält choklad i skålar över vattenbad.
För rischokladpuckar behövs puffat ris.
 Här använder jag muffinsformar i silikon. Botten fylls med lite puffat ris.
 Såsleven funkar perfekt att hälla med. Här använder jag den något bittra mörka chokladen.
 Häll försiktigt över riset.
 Rör om med en tandpetare, så att du får ut luftbubblorna.
Toppa med lite ris. KLART!
*
Mjölkchokladpuckar med nötter och russin
 Hacka nötterna
Goda russin.
Fyll botten med russin och nötter.
Häll på smält mjölkchoklad. KLART!
*
Chokladpuckar Hole-in-One
 Smält god vit choklad.
Klicka choklad i mitten och häll på mörk choklad. KLART!
Ev. kommer jag dekorera dessa med chokladknappar.
*
Chokladkaka de-lux
 Smält vit choklad.
Smält mjölkchoklad
Smält mörk choklad
Klä en form med folie.
Häll på chokladerna, den vita i mitten. Använd en grillpinne eller dyl. att göra mönster med och blanda snyggt.

Strö på lite knappar. KLART!

Med inspiration från Azélia's kitchen. 

Älgen är här!

Lycklig är den som känner en jägare! Igår fick jag ett samtal från jägaren, som meddelade att han nu hade skjutit en älgkalv åt mig. Den har hängt i några dagar, så när jag kommer och hämtar den är den mör och fin och framför allt styckad. Älgen är ett stor djur och även om det är en kalv, så är det i mastigaste laget för lilla mig. Den här kalven vägde 60 kilo. Enbart köttet landar på ungefär 25-30 kilo.
 Några små benpipor har jag fått nedsågade. Perfekt till buljonger.
 Första gången jag får en lever och denna kommer inte från kalven utan från ett djur han sköt tidigare under dagen. Den var fortfarande ljummen när jag fick den. Levern delar jag i två delar, för den var stor. Jag kommer laga viltpaté av den. Titta vad mörk den är. Ser nästan ut som blodpudding.
En stor påse malet kött...

 ...som jag packar om till middagsstora portionsförpackningar.
Det blir köttbullar, järpar, viltfärsbiffar...
 Här har vi det detaljstyckade. Allt är fint uppmärkt så det går inte att ta fel
och råka koka filén istället för rullen.
 En styck bog.
Troligtvis blev älgen skjuten i den andra bogen (in i hjärtat),
för här kommer lite finputsade diversebitar.
 Innanlåren. Mjukt och fint kött.
 Rostbiffarna. Dessa skall jag spara till lite varmare väder så att vi kan grilla dem på grillen.
 Fransyskornas öde blir Porterstekar.
 Två fina rullar.
 Yttelåren är stora muskler på en älg.
 Och ryggbiffarna är rätt långa de också.
Älgfiléerna putsas från senor.
Nu tror jag att vi har kött så att vi står oss en bra bit framöver.

tisdag 18 december 2012

Ätbara julklappar del I - kanderade mandlar


När man inte längre vet vad man skall köpa till sina nära och kära, kan det vara en idé att ge dem något som går att äta upp. Jag har bakat små kakor och maränger, men i år blir det något annat. Kanderade mandlar är busenkelt att göra och går mycket snabbt. I vår familj äter man mycket nötter så några påsar sådant kommer nog att uppskattas.

Kanderade mandlar
3 dl oskalade mandlar
3 dl socker
3 dl vatten
 Häll vatten och socker i en stekpanna.
 Låt koka upp.
Häll i mandlarna och rör om. Låt småputtra på låg värme. Nu behöver du bara röra om då och då. Låt stekpannan sköta sig själv. Rör man för mycket kan sockret börja brännas. Skaka hellre stekpannan lite och luta den åt båda hållen fram och tillbaka.
Nu börjar det skumma lite. Snart...
 Inte riktigt än, men mycket snart, var redo. Rör lite lätt med träsleven.
 Sockret börjar kristallisera sig. Alldeles strax är det dax!
 Nu har sockret kristalliserat sig på ytan
 Ta omgående bort från spisen. Rör snabbt om med träsleven
Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och sära snabbt på dem med träsleven. Låt svalna.