fredag 7 december 2012

Vårrullar

Nej, det blir inga friterade vårrullar à la Kina restaurang. Det blir vårrullar à la hemkunskapsboken från 7:an. Det här receptet är något av det första jag lagade alldeles själv därhemma till föräldrarna. Det blev populärt och har hängt med ända sedan dess. Jag har förfinat det något under åren.

Vårrullar - 8 st

Pannkakssmet:
2 ägg
1 ½ dl mjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
25 g smör

Fyllning:
150 g vitkål, strimlad
¼ purjolök, skivad
1 morot, grovriven
500 g fläsk-/nöt-/blandfärs
½ msk salt
½ tsk peppar
½ tsk malen ingefära
1 msk mörk soya

Pensling:
1 ½ msk olja
1 msk soya
Förbered grönsakerna. Hacka, riv och strimla.

Stek grönsakerna glansiga i olja.

Tillsätt färsen och rör den grynig med trägaffel. Krydda med salt, peppar 
och ingefära och stek tills allt har blivit genomstekt.

Grädda pannkakorna.

Lägg 2 soppskedar fyllning på varje pannkaka...
 


...och vik ihop som ett kuvert.

Smörj en ugnssäker form. Lägg rullarna i formen och pensla med soya och olja. Sätt formen mitt i ugnen. Grädda på 250°C i 10-15 min.

Äggost

Äggost är en bohuslänsk specialitet, som smakar något mellan ostkaka och pannacotta. Min kollega gav förslag att jag skulle laga detta till fredagsfikat, för det hade han inte ätit på länge. Samma dag tog jag en tur till en second hand butik och fick syn på den här.
En äggostform! Visst är den vacker? Tja, då fick det ju bli äggost till fredagsfikat.

Äggost
1½ liter gammaldags mjölk
5 ägg
3 dl gräddfil
2 msk socker

Värm mjölk och vispgrädde, låt det inte börja koka. Vispa under tiden ihop ägg och gräddfil. När mjölken börjar närma sig kokpunkten häller man i äggsmeten. Rör försiktigt med en slev. Massa kommer nu börja ysta sig (det ser grynigt ut) och så fort den gör det drar man av den från spisen och låter stå ca 10 min.

Massan öser man upp i äggostformen med en hålslev. Strö socker över massan mellan varven. Ställ formen på en plåt och ställ detta i kylen så att det rinner av under natten.

Jag blev inte helt nöjd med formen. Hålen är väldigt små och täpptes till av massan, så att vasslan inte ville rinna ut. Till slut fick jag pressa ut vätskan i en sil för att i efterhand fylla äggostformen.
Det var inte heller helt lätt att få ut osten ur formen. Men när den väl välte ut, blev det mycket vackert. Och den smakade mycket gott. Servera gärna björnbärssylt till.

onsdag 5 december 2012

Boeuf Bourguignon

Detta blir veckans långkok. Receptet, hämtat ur Det Goda Franska Köket innehåller några moment, så ta gärna hjälp av de små händerna att skära champinjoner och skala steklökar.


Boeuf Bourguignon -  (4-5 port)

200 g rökt kött med svål
1 kg nötkött i bitar
1 morot, tärnad
1 gul lök, tärnad
1½ msk mjöl
salt
peppar
5 dl rött vin
5 dl oxbuljong
1 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1 lagerblad
24 steklökar
3 dl oxbuljong eller rött vin
450 g champinjoner
1 msk persilja, hackad

Skär av svålen från det rökta köttet och spara. Skär kött och rökt kött i mindre bitar. 
Bryn köttet i omgångar. Lägg inte allt kött i grytan med en gång. Det kyler ner kastrullen och så kommer köttet börja koka. Kom ihåg: ingen färg - ingen smak! Stek det rökta köttet tills det har fått lite färg.
Hacka lök och morot och stek tills glansigt och mjukt.

Häll över köttet. Strö på mjöl, salt och peppar.
Rör om. Ställ ugnen på 225°C. Ställ in grytan utan lock och låt brynas lätt på ytan i 4 minuter. 
Rör om och låt brynas ytterligare 4 min.


Skala vitlökarna och krossa dem med kniven.

Ta ut grytan ur ugnen och sänk värmen till 175°C. Lägg vitlök, kryddor, tomatpuré, vin, 
oxbuljong och svål i grytan. Lägg ett bakplåtspapper mellan kastrullen och locket 
och ställ in grytan i ugnen. Låt koka i 2-3 timmar.

Skala steklökarna och stek dem lätt i smör. 
Häll på buljong eller vin eller vatten och låt bräseras i ca 40-50 minuter.
Lökarna skall vara alldeles glansiga, mjuka och karamelliserade när de är klara.
 Skär champinjonerna i 4 bitar. Stek i smör, salta och peppra. Träng inte champinjonerna i stekpannan. De får inte börja koka utan skall få fin färg och smak.

När grytan har kokat klart, prova köttet om det är tillräckligt mjuk. Häll i lökarna och champinjonerna och strö över hackad persilja.
 Servera med kokt potatis.

Det Goda Franska Köket

Det är hur kul som helst att det finns så många matlagningsprogram på TV. Jag ser gärna på alla. Även filmer där maten står i centrum har något visst över sig. Trots att jag inte är någon chokladälskare (min bror fick den genen) så tycker jag att filmen Chocolat är riktigt läcker. Det riktigt vattnas i munnen på en när man ser all mat dukas upp på långbordet.

Favoriten är ändå Julie & Julia. Filmen handlar om en tjej (Julie), som bläddrar i en kokbok av Julia Child och bestämmer sig för att laga alla recepten i boken på ett år. Hon börjar blogga om sina kökseskapader. Storyn är baserad på en verklig berättelse. Meryl Streep spelar Julia Child och imiterar den Amerikanska matlagningsdrottningen mycket trovärdigt.

Det Goda Franska Köket, som är boken Julia Child skrev ihop med två andra skribenter, är ett måste i varje matlagares hem. Fransk mat är en suverän grund med sina goda smaker, såser och framför allt hantering av mat. I Det Goda Franska Köket finns instruktioner på hur länge man skall koka olika grönsaker, hur man tillagar en god sås, hur man tar sig an en hummer och hur man tillagar de mest klassiska franska måltiderna. Böckerna (Volym I & II) innehåller många instruktioner, vilket gör att den även passar nybörjare i matlagning. Även den engelska versionen Mastering the art of French Cooking finns att köpa i Sverige.


Kokböckerna innehåller inga foton, men det finns några fina illustrationer på tex. hur man viker bröd och snittar baguetter. Så charmigt! I nästa inlägg visar jag ett av första volymens mest populära recept.


tisdag 4 december 2012

Doughnuts

När jag var gravid med första barnet hade jag doughnut cravings. Min stackars kollega fick köra mig till flera bagerier i närområdet innan vi till slut hittade dem i en matbutik. Dessa mycket mumsiga munkarna, bakade jag i helgen och det blev otroligt uppskattade. Inte minst av den förstfödda.
Doughnuts - 20-25 st

20 g jäst
80 g smör
4 dl mjölk
150 g socker
1 nypa salt
2 ägg
rivet skal av en citron
720 g vetemjöl
7 dl olja till fritering

Garnering:
2 dl socker
50 g choklad
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av mjölkblandningen innan du häller på resten. Häll i socker, salt, ägg och citronskal och vispa så att äggen blandar sig ordentligt. Häll i mjölet och knåda tills det blir en jämn och len deg. Låt vila 20 minuter.



Lägg ut degen på ett väl mjölat bakbord och kavla den till 1 cm tjocklek. Använd en rund stans, som är 7-9 cm i diameter. Ett glas går utmärkt att använda att stansa rundlar med. Du behöver också en mindre rundel att stansa hålet i mitten med. Använd tex. en äppelpipa. Hittar du inget vettigt så kör igenom ett finger. Dra ut ringarna lite så att hålet inte blir för litet. Det kommer dra ihop sig lite under jäsningen. Låt bullarna jäsa övertäckta på bakplåtspapper i ca 1½ timma.

Värm oljan i en kastrull med höga kanter. Använd en stektermometer. När värmen hamnar runt 170°C kan du lägga i några doughnuts i taget. Lägg inte i för många, de skall ha utrymme att svälla på. Fritera tills de blir gyllenbruna. Det tar ca 30-40 sekunder på varje sida. Du kommer ev. behöva justera värmen (dra ner den till medel) så att inte munkarna blir för bruna.
Doppa doughnuts omgående i socker. De munkarna du inte vill doppa i socker, låter du svalna något, så att chokladen inte rinner av dem. Smält choklad i micro och droppa sedan över munkarna. Skall du frysa ner munkarna, kan du frysa ner dem utan något på. Om du sedan vill doppa dem i socker penslar du på lite smält smör så att sockret fäster.
Ett delvis redigerat recept från Roy Fares Sweet.