Rätt svar fick vi från Solveig Karlsson. Ett stort grattis till dig. Barkmjöl kommer på posten alldeles snart.
Krustader används vanligtvis att servera stuvningar i och då oftast som förrätt. De är krispiga små koppar som friteras, tills de blir fullkomligt gyllenbruna. Krustaderna man köper i butikerna är oftast mun-stora, medan dessa säkerligen räcker till i alla fall tre bett. Här snålas det inte!
Krustader - ca 16 st
1 ägg
1 nypa salt
60 g mjöl
125 g vatten
1 msk smält smör
Vispa ägget med en nypa salt. Tillsätt mjölet och häll på vattnet lite i taget. Häll i det smälta smöret och vispa ihop en klumpfri smet.
Värm olja i en mindre kastrull. Häll upp smeten i ett glas, så att det blir lätt att doppa krustadjärnet i.
Värm järnet i oljan. Oljan skall bli ca 170° varm innan du kan sätta igång. Se till att den inte blir varmare än så (sänk till medelvärme).
Doppa det varma järnet i smeten. Inte ända upp, låt inte smeten täcka hela koppen.
Låt smeten stelna på krustadjärnet någon sekund.
Och doppa nu ner det i oljan.Fritera tills gyllenbrunt, tar ca 40 sek. Peta loss krustaden försiktigt med en tandpetare,eller gaffel, om de inte lossnar av sig själva.
Låt droppa av på lite hushållspapper. Använd diverse olika stuvningar.
Grundrecept för stuvning
25 g smör
2 msk mjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt
vitpeppar
Smält smöret på låg värme. Vänd ner mjölet och vispa snabbt så att det inte bildas klumpar. Höj värmen och låt mjölet fräsa lite kort utan att ta färg. Häll på mjölk och grädde och smaksätt med salt och vitpeppar. Låt koka ca 3-4 minuter, tills smeten har tjocknat. Den kommer tjockna ytterligare om den får stå någon minut.
Skinkstuvning
150 g strimlad rökt skinka blandas ner i stuvningssmeten.
Räkstuvning
500 g räkor
1 msk hackad dill
Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda ner räkor och dill i stuvningssmeten.
Champinjonstuvning
150 g champinjoner
1 msk smör
Skiva och hacka champinjonerna och stek dem i smör. Blanda ner allt i stuvningssmeten.