Här kommer ytterligare ett fantastiskt recept från svärmor, som gör typisk kroatisk husmanskost som äts i Hercegovina. Japrak är alltså benämningen på dolmar som görs på grönkålsblad. Grönkålen är inte riktigt likadan som den vi får tag på i Sverige. Den har inte lika krusiga blad och kallas för
raštika. Det går dock bra att använda vår vanliga svenska grönkål, då man ändå blancherar bladen lätt så att de får en platt form och går att fylla. Fyllningen är densamma som för surkålsdolmar -
sarma och fylld paprika.
Japrak - 6-8 portioner
ca 10 grönkålsblad
½ dl olja
750 g nötfärs (eller blandfärs)
300 g kallrökt kött
1 lök
1 ägg
1 stor näve ris
1 dl kolsyrat vatten
1 msk hackad persilja
1 grovriven morot
salt
peppar
Redning (zaprška):
75 g smör
2 msk vetemjöl
½ msk paprikapulver
salt
peppar
ev. en nypa socker
Börja med att förvälla grönkålsbladen så att de blir mjuka och platta. Om det finns tjock stjälk kvar på bladen så tunnar du ut detta.
Hacka löken (röd eller gul) och stek den glansig och mjuk i olja.
Blanda
köttfärs, stekt lök, ägg, ris, kolsyrat vatten, persilja, salt och
peppar. Smaka av kryddningen genom att lägga en liten bit köttfärs mot
tungan. Är du äckelmagad, får du väl steka en bit och smaka av...
Mängden fyllning bestäms av bladets storlek. Se till att ha tillräckligt med blad
över för att kunna linda fina dolmar. Följ instruktionerna för
sarma för hur du gör dolmar.
Skär
även det rökta köttet i mindre bitar. Använd gärna bitar med ben och ha
med svålen, den ger mycket fin smak. Varmrökt kött går bra om det blir
svårt att hitta kallrökt. Även rökt korv går bra. Go wild och lägg med
några rökta grisfötter! Ta
fram en stor kastrull, minst 5-6 liter. Lägg dolmarna i botten av
kastrullen och trava dem på varandra och stoppa in lite rökt kött
varstans.
Här kombinerar vi både fylld paprika och Japrak.
Häll på kokande saltat
vatten, så att det precis täcker. Låt koka 45 minuter i
vanlig kastrull, på låg värme med locket på, eller 15 minuter i
tryckkokare.
Smält
smöret till redningen i en stekpanna. Strö på mjölet, vispa och låt
sjuda lite lätt utan att ta färg. Strö på paprikapulver, salt och
peppar. Häll nu på den kokta vätskan ur kastrullen som dolmarna har
kokat i. Håll värmen i stekpannan låg. Redningen skall bli len och
tjock, men får inte bli en deg utan skall vara rinnande. Smaka av och
justera kryddningen. Häll
redningen över dolmarna. Du
får inte röra i kastrullen, men använd gärna en slev att putta undan dolmarna med så att såsen kan rinna ner. Låt koka ytterligare 15 minuter
utan lock på låg värme.
|
Köttet får ej bli kompakt utan saftigt och luftigt. |
Servera med bröd eller potatisstomp.