Soppa är inte enbart höst och vintermat. Vår/sommar när man inte orkar med så mycket stabbig mat brukar jag ta med soppa till jobbet och knapra på en pirog till det. Den här härliga soppan med vårens primör - sparrisen, är en riktig favorit. Säsong för sparrisen skall vara i maj och juni, så nu gäller det att passa på. Jag gjorde en sparrisomelett häromdagen och idag blir det soppa. Skall du äta soppan som en ensam måltid räcker receptet till 2 portioner.
Sparrissoppa - 4 port
350 g grön sparris
1 gul lök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
5 dl vatten
1 msk hackad basilika/1 tsk timjan
salt
peppar
1½ dl grädde
1 äggula
(citronjuice)
Skölj sparrisarna. Bryt av den torra botten och släng bort. Bryt av de mjälla topparna och lägg dem i en skål för sig. Resten bryter du i småbitar.
Hacka löken och stek den glansig i smöret. Strö på vetemjöl och häll sakta på vattnet, rör hela tiden. Vänd ner sparrisstjälkarna och krydda med basilika, timjan, eller vad du gillar. Låt allt koka på svag värme ca 30 minuter. Sparrisarna skall vara helt mjuka. Mixa soppan med stavmixer.
Vänd ner sparrisknopparna och låt sjuda kort (2-3 minuter). Vispa äggulan med grädden. Vispa ner grädde och äggula i soppan. Låt inte soppan koka, utan bara värmas lite lätt på medelvärme, ett par minuter. Klicka i smöret och rör tills det smält.
Servera med en god ostmacka till, eller varför inte piroger.
En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
fredag 31 maj 2013
torsdag 30 maj 2013
Rödlöksmarmelad till ryggbiffen
Hemma hos oss är en stekt skiva kött riktig snabbmat. Maj månad har varit en stressig och fartfylld månad. Trots detta har jag försökt få in några näringsrika och supersnabba måltider. En söt-sur rödlöksmarmelad till en stekt skiva kött är verkligen gott och inte alls stabbigt och tungt, som gräddig och smörig sås kan vara.
Rödlöksmarmelad - 4 port
2 tunt skivade rödlökar
½ dl koncentrerad svartvinbärs juice
1½ dl rött vin
salt
svartpeppar
25 g smör
Skiva löken tunt och stek den glansig i lite smör. När löken har mjuknat, saltar du lite och låter den karamelliseras medan du rör. Häll nu på svartvinbärs juice och rött vin. Låt helt koka ner, tills det knappt är någon vätska kvar. Löken skall vara glansig och fuktig. Salta, peppra och vänd ner smör. Rör om så att smöret smälter. Smaka av sältan och sötman.
Servera omgående till ditt favoritkött.
Rödlöksmarmelad - 4 port
2 tunt skivade rödlökar
½ dl koncentrerad svartvinbärs juice
1½ dl rött vin
salt
svartpeppar
25 g smör
Skiva löken tunt och stek den glansig i lite smör. När löken har mjuknat, saltar du lite och låter den karamelliseras medan du rör. Häll nu på svartvinbärs juice och rött vin. Låt helt koka ner, tills det knappt är någon vätska kvar. Löken skall vara glansig och fuktig. Salta, peppra och vänd ner smör. Rör om så att smöret smälter. Smaka av sältan och sötman.
Servera omgående till ditt favoritkött.
Ryggbiffen. Bildkälla. |
onsdag 29 maj 2013
Gâteau Magique - Magisk kaka
(Magisk kaka)
3 ägg
2 dl (200 g) socker
1 nypa salt
1 dl (100 g) mjölk
1½ dl (150 g) olja
1 citron, skal och saft
5 dl (300 g) vetemjöl
2 tsk (10 g) bakpulver
4 msk (30 g) pinjenötter
För formen:
1 msk olja
2 msk vetemjöl
Sätt ugnen på 180°C. Knäck äggen i en skål. Tillsätt socker och salt och vispa tills det blir ljust och krämigt. Tillsätt mjölk och olja, riv skalet från en väl tvättad citron och pressa citronens juice, som du också häller i smeten. Rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Rör ihop till en slät smet.
Vill du baka på franska finns originalreceptet här ovan. Klicka på bilden för att förstora. |
tisdag 28 maj 2013
Matlagning är en barnlek!
Låter du barnen vara med i köket?
En förälders vardag är oftast stressad och det resulterar många gånger i att man snäser bort ungarna ur köket för att man har bråttom. Det gäller att hitta de där tidpunkterna, tex. på helgerna, när man kan ta sig tid och förklara för barnen och låta matlagningen ta lite extra tid. Rätt vad det är så behöver man inte längre stå och övervaka, för ungen står där och gör i ordning en sallad, rör i grytan, hackar champinjoner och vispar äggvitor. Då känner man sig ganska nöjd.
Framtidens glada matlagare. |
Jag vill gärna släppa in ungarna mer i köket och skall försöka dra dem igenom de köken, som vi vanligtvis äter ifrån: franskt, italienskt, svenskt och kroatiskt. Till min hjälp har jag inte bara familjerecepten från Kroatien, utan kommer även låta ungarna själva välja laga sina favoriter. Jag har även kommit över tre av Michel Olivers barnkokböcker, som är mycket inspirerande.
De är fyllda med handritade teckningar, som gör att ungen bättre kan förstå vad som skall göras. Teckningarna är så söta och charmiga att jag fullständigt fallit för de här böckerna.
Och små uppmaningar om att komma ihåg att tvätta händerna och att alltid ha i en nypa salt i alla kakor. Böckerna baserar sina recept på måttet tasse (kopp), vilket skall översättas till 2 dl. Det får bli att översätta till svenska mått för ungarna. I övrigt finns en massa toppen recept i böckerna och ungarna har redan satt igång med att välja ut sina favoriter. Kanske blir det att vi bakar oss igenom varje recept...om vi orkar.
Så, låter du barnen vara med i köket?
måndag 27 maj 2013
Nässelsoppa med örter från trädgården
När nässlorna precis börjar växa är de som bäst. Det är de späda skotten (ljusa bladen) som man helst skall plocka. Nässelsoppa smakar ungefär som spenatsoppa och denna varianten med örter från trädgården ger soppan en fin och mustig smak. Man blir bra mätt på bara en tallrik och att den dessutom är oerhört näringsrik gör inte saken sämre.
Nässelsoppa med örter från trädgården - 2 portioner
1 msk smör
1 hackad gul lök
1 liter nässlor (ca 100 gram)
2 blad vitlöksblast
5 basilikablad (1 tsk torkad)
1 liten kvist libbsticka (ca 1 msk hackad/1 tsk torkad)
5 dl soppbuljong/kycklingbuljong/grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt
peppar
Topping:
1 dl hackad gräslök
2 pocherade ägg
eller 2 msk crème fraiche
Börja med att rensa, plocka och skölja nässlorna. Ha diskhandskarna på! Koka upp vatten i en 3 liters kastrull och blanchera nässlorna lite kort. Plocka upp nässlorna ur vattnet och häll bort vattnet, som kanske kan han skräp i botten (sand, jord etc.)
Stek löken glansig i smöret. Hacka vitlöksblast, basilika och libbsticka och vänd ner detta. Hacka nässlorna grovt och vänd ner dem också. Häll på buljong och grädde och låt koka upp. Låt koka på svag värme i ca 10-15 minuter. Ta fram stavmixern och mixa soppan slät. Smaka av: tillsätt salt och peppar.
Toppa soppan med finhackad gräslök och ett pocherat ägg, eller en klick crème fraiche. Servera gärna med en bit vitlöksbaguette till.
Nässelsoppa med örter från trädgården - 2 portioner
1 msk smör
1 hackad gul lök
1 liter nässlor (ca 100 gram)
2 blad vitlöksblast
5 basilikablad (1 tsk torkad)
1 liten kvist libbsticka (ca 1 msk hackad/1 tsk torkad)
5 dl soppbuljong/kycklingbuljong/grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt
peppar
Topping:
1 dl hackad gräslök
2 pocherade ägg
eller 2 msk crème fraiche
Börja med att rensa, plocka och skölja nässlorna. Ha diskhandskarna på! Koka upp vatten i en 3 liters kastrull och blanchera nässlorna lite kort. Plocka upp nässlorna ur vattnet och häll bort vattnet, som kanske kan han skräp i botten (sand, jord etc.)
Fr v medurs: vitlöksblast, gräslök, basilika, libbsticka |
Toppa soppan med finhackad gräslök och ett pocherat ägg, eller en klick crème fraiche. Servera gärna med en bit vitlöksbaguette till.
söndag 26 maj 2013
Kryddsmör med libbsticka
Jag vill presentera min bäste vän i köket, nämligen libbstickan. Denna något anonyma krydda får många att rynka på näsan, andra tycker att den "tar över" både i trädgården och i maten om man har i för mycket, men sen finns det några få som tycker att den passar till allt. Jag tillhör den senare kategorin. Där andra använder olika aromater, slänger jag i lite libbsticka. Libbsticka har det där lilla extra, som ger extra must och extra smak. En slags naturligt glutamat? Nej, det låter bara illa. Den kanske smakar lite umami (köttsmak) och selleri, om man nu vill försöka sig på att förklara smaken. Libbstickan är ett måste i buljonger och sedan jag började odla den för 3 år sedan, så har jag inte ångrat mig en sekund.
Lättast försås libbstickan tidigt på våren inomhus och när det blir varmt nog får den bo ute i trädgården. Den övervintrar och ger dig avkastning år efter år. Mördarsniglarna ger sig inte på den heller! En sådan här planta växer sig till en buske och räcker till en familjs 2-års förbrukning (jag har tre plantor). Busken växer sig ungefär lika stor som en vinbärsbuske. Stängerna skär man av och torkar och man skall skörda ofta, för det gynnar tillväxten och håller bladen späda och milda.
Så förutom att ha libbsticka i buljongerna, så kan man även ha den i sitt kryddsmör. Perfekt nu när grillsäsongen är här.
Kryddsmör med libbsticka
200 g rumsvarmt smör
1 tsk torkad libbsticka/1 msk hackad färsk
1 msk persilja
salt
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda ihop ovan ingredienser genom att mosa ihop dem med en gaffel. Forma smöret till en korv och linda in med smörpapper. Låt stelna i kylskåpet någon timma. Du kan också frysa ner smöret och använda vid tillfälle.
Lättast försås libbstickan tidigt på våren inomhus och när det blir varmt nog får den bo ute i trädgården. Den övervintrar och ger dig avkastning år efter år. Mördarsniglarna ger sig inte på den heller! En sådan här planta växer sig till en buske och räcker till en familjs 2-års förbrukning (jag har tre plantor). Busken växer sig ungefär lika stor som en vinbärsbuske. Stängerna skär man av och torkar och man skall skörda ofta, för det gynnar tillväxten och håller bladen späda och milda.
Så förutom att ha libbsticka i buljongerna, så kan man även ha den i sitt kryddsmör. Perfekt nu när grillsäsongen är här.
Kryddsmör med libbsticka
200 g rumsvarmt smör
1 tsk torkad libbsticka/1 msk hackad färsk
1 msk persilja
salt
1 pressad vitlöksklyfta
Blanda ihop ovan ingredienser genom att mosa ihop dem med en gaffel. Forma smöret till en korv och linda in med smörpapper. Låt stelna i kylskåpet någon timma. Du kan också frysa ner smöret och använda vid tillfälle.
Servera kryddsmöret på nystekt/nygrillat kött, passar perfekt även i bakpotatis.
Och hemmagjorda vitlöksbröd är bland det godaste man kan bjuda på. Baka baguetter med jäst eller baguetter med levain. Snitta sneda skivor och bre på lite kryddsmör mellan. Värm i ugn 5-10 minuter och servera till grillat.
Och hemmagjorda vitlöksbröd är bland det godaste man kan bjuda på. Baka baguetter med jäst eller baguetter med levain. Snitta sneda skivor och bre på lite kryddsmör mellan. Värm i ugn 5-10 minuter och servera till grillat.
lördag 25 maj 2013
Dalmatisk nötrulle - Dalmatinska Pašticada
Dalmatinska Pašticada är en riktig dalmatisk klassiker, troligtvis av italienskt ursprung (som det mesta i det dalmatiska köket). Man bjuder sina finaste gäster på rätten och den dyker ofta upp på bröllopsmenyerna. Såsen är syrlig, söt och mustig och rätten är en sköter-sig-själv-i-ugnen typ, vilket jag gillar.
Dalmatisk nötrulle - ca 8 port
(Dalmatinska Pašticada)
ca 1½ kg nötrulle
150 g pancetta (rökt fläsk)
2 vitlöksklyftor
8 nejlikor
1 rödlök
1 selleristjälk
1 morot
100 g torkade plommon
2 dl krossade tomater
5 dl vatten
2 dl rött vin (eller prošek om finnes)
1 msk hackad persilja
salt
peppar
I en kastrull steker du hackad lök och selleri glansiga i olivolja. När det har karamelliserats slänger du i grovriven morot och finskurna torkade plommon, häller på krossade tomater, vatten och rött vin. Låt koka upp. Lägg i köttet, du kommer antagligen behöva böja till det rejält. Köttbiten kommer krympa. Locket på och ställ kastrullen i ugnen på 175°C i 3 timmar. Vänd köttbiten efter halva tiden. Stick köttet med en provnål. Det skall vara mjukt.
Ta ut köttet och skär det i skivor. Såsen mixar du med en stavmixer - grovt, det får inte likna babypuré. Lägg ner köttet i såsen och servera. Traditionellt sätt serveras rätten med gnocchi. Men testa gärna med polenta också.
Dalmatisk nötrulle - ca 8 port
(Dalmatinska Pašticada)
ca 1½ kg nötrulle
150 g pancetta (rökt fläsk)
2 vitlöksklyftor
8 nejlikor
1 rödlök
1 selleristjälk
1 morot
100 g torkade plommon
2 dl krossade tomater
5 dl vatten
2 dl rött vin (eller prošek om finnes)
1 msk hackad persilja
salt
peppar
Klappa köttet torrt.
Skär pancetta och vitlöksklyftor i små bitar. Stick små snitt med en liten grönsakskniv
i köttet och tryck in pancetta och vitlöksklyftor. Placera på både över och undersidan.
Salta och peppra rullen och bryn den i olja på alla sidor i en stekpanna.
Böj rullen om den inte får plats i stekpannan.
I en kastrull steker du hackad lök och selleri glansiga i olivolja. När det har karamelliserats slänger du i grovriven morot och finskurna torkade plommon, häller på krossade tomater, vatten och rött vin. Låt koka upp. Lägg i köttet, du kommer antagligen behöva böja till det rejält. Köttbiten kommer krympa. Locket på och ställ kastrullen i ugnen på 175°C i 3 timmar. Vänd köttbiten efter halva tiden. Stick köttet med en provnål. Det skall vara mjukt.
Ta ut köttet och skär det i skivor. Såsen mixar du med en stavmixer - grovt, det får inte likna babypuré. Lägg ner köttet i såsen och servera. Traditionellt sätt serveras rätten med gnocchi. Men testa gärna med polenta också.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)