fredag 26 april 2013

Couscous med sötpotatis

Sötpotatis är kanske likt potatisen till utseendet - innan man skalar den, men där slutar likheterna. Medan potatisen tar en evig tid på sig i ugnen, blir sötpotatisen klar inom 20-30 minuter. Smaken och konsistensen är även den helt olik, så för den ovane kan detta bli en chock. Sötpotatisen är verkligen söt, så det gäller att kombinera väl. Receptet har jag hittat i någon tidning en gång i tiden, men anpassat det efter eget tycke och smak.

Couscous med sötpotatis (en skål till ca 6 port)

4-500 g sötpotatis (ca 2 st mindre)
salt
peppar
olivolja

4 dl couscous
4 dl vatten
1 tsk salt
1 näve gröna bönor
(i detta receptet använder jag agretti)

Dressing:
3 msk olivolja
2 msk äpplecidervinäger
1 msk honung
½ tsk cayennepeppar
½ tsk salt

Sötpotatisen skalar och skär du i klyftor. Ringla på lite olivolja, salta och peppra och baka i ugnen på 225°C i 20-30 minuter. Det finns olika sorters sötpotatis och några är något träigare och behöver lite längre tid i ugnen. Sötpotatisklyftorna skall vara helt mjuka när de är klara.

Tillaga couscousen enligt förpackningens instruktioner - oftast lika delar couscous som vatten. Koka bönorna lite kort - 5 minuter. I just det här receptet använder jag min sista näve agretti istället. Denna får ångas ihop med couscousen och behöver knappt kokas.

Mixa ihop ingredienserna till dressingen. Ta ut sötpotatisklyftorna från ugnen. Blanda dem med couscous, bönor/agretti och ringla över dressing. Vänd försiktigt och servera till kyckling - passar perfekt ihop.

torsdag 25 april 2013

Syltade champinjoner

Det är inte svampsäsong nu, men färska champinjoner kan man alltid få tag på och denna inläggningen är så god. Jag brukar göra den dagen innan och serverar den till stekt eller grillat kött, fisk, kyckling. Så gott - passar till allt.
Syltade champinjoner

500 g champinjoner
2 msk 12% ättika
½ dl socker
1½ dl vatten
1 lagerblad
1 tsk salt
1 tsk timjan
1 krossad vitlöksklyfta

Koka ihop alla ingredienserna till lagen. När sockret och saltet har lösts upp lägger du i champinjonerna och låter dem koka med ca 5 minuter. Lägg upp i ½ liters glasburk och häll lagen över. Låt stå svalt och gotta sig till nästa dag.

Vill du sätta på proffsiga etiketter på dina burkar så hittar du dem på nedan länkar:
Sweet Preservation
World Label
Limeshot Design

onsdag 24 april 2013

Ragu på älg



Idag bläddrar jag i gamla kokböcker, som jag har ett litet lager av. I Mera god Mat - En fortsättning på Prinsessornas Kokbok 1939 av Jenny Åkerström, hittar jag det här mycket enkla receptet. Jag har en bit älgbog i frysen och passar på att tillaga. Som vanligt håller jag mig inte punkt och pricka till receptet och har uteslutit de skivade potatisarna som ingår. Dem serverar jag istället vid sidan av, som potatismos.
Ragu på älg – 6 port

750 g - 1 kg älgbog
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk smör
1 gul lök
2 msk mjöl
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
2 morötter

 Skär älgbogen i skivor, strö på salt och svartpeppar och bryn skivorna i smör på båda sidorna. 

Lägg skivorna i en gryta och varva med skivad lök. Strö över kryddpepparkorn och lagerblad. Strö över mjölet och rör om i grytan så att det fastnar jämnt över köttskivorna. Häll på buljongen och låt koka upp. Lägg ett bakplåtspapper mellan grytan och locket och ställ in grytan i ugnen på 175°C. Låt koka ca 2 timmar. Skär morötterna i slantar och fördela dem över grytköttet. Låt gå 30 minuter till i ugn, 

Om såsen känns för tunn kan du nu ta bort bakplåtspappret så att ångan slinker ut lättare. Då kommer såsen tjockna. Servera med mandelpotatisstomp.

tisdag 23 april 2013

Parmesanpanerad aubergine

I svenska butiker ser vi oftast bara de vanliga lila-svarta auberginerna med sin lite droppliknande form. Möjligtvis kan vi under säsong träffa på någon randig sort på ekoavdelningen. I Italien finns det lika många sorter, som det finns rätter att göra dem på. Nu ur säsong, så träffade jag endast på dessa två nedan sorterna. Säsongen är inte riktigt där, men jag blev ju så sugen och detta är ett av mina döttrars favoritsätt att tillaga aubergine på.


Parmesanpanerad aubergine

1 stor aubergine
salt
olivolja
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 näve riven parmesanost
Skölj och skär auberginen i skivor. Den behöver inte skalas. Salta lite på så att köttet börjar vätska sig, 
så att mjölet fastnar lättare. Du behöver inte vänta på att saltet skall "beska av" auberginerna. 
Har aldrig ätit beska auberginer och jag låter aldrig "beska av" dem. Vänd skivorna i mjöl. 

Vispa äggen och vänd ner 1 näve riven parmesanost. 

 Värm en stekpanna med ca ½ cm olivolja i. Doppa aubergineskivorna i äggröran 
och panera i stekpannan på båda sidorna tills det fått fin färg. 

Låt rinna av på hushållspapper. Servera gärna till grillat eller till annan mat så klart.

Recept från Paolo Roberto...eller någon av hans fastrar.

måndag 22 april 2013

Franska våfflor

De här goda franska våfflorna gjorde jag till Våffeldagen, men har inte hunnit få med inlägget förrän nu. Våfflor kan man ju äta året runt. Tjejerna var något sura för att de inte fick några vanliga våfflor, men experiment-mamma förklarade att de inte kommer sakna dem. Så efter att ha vräkt i sig några stycken var, var de båda nöjda, glada och hade helt glömt bort standard våfflorna.
Franska våfflor - ca 16 st (32 kex)

Smördeg
225 g vetemjöl
225 g kylskåpskallt smör
1 tsk salt
100 g kallt vatten

Utkavlingen
2 dl socker

Smörkräm
100 g smör
1 dl florsocker
1 äggula

Ta 185 g vetemjöl och 30 g smör och smula ihop snabbt tills den blivit grynig.

Tillsätt salt och vatten. Knåda snabbt ihop till fast deg, som inte får kladda. Strö över lite mjöl, 
slå in den i ett bakplåtspapper och lägg den i en påse. Låt vila i kylen i 40 min.

Blanda nu ihop resterande mängd smör 195 g och mjöl 40 g till en slät och smidig massa. 
Ta ut degen från kylen och kavla ut den till en liten pannkaka. Lägg den släta smör klumpen mitt på.

Vik upp kanterna på degen över smöret. Fäst ihop kanterna med fingrarna, så att det håller ihop.

 Strö mjöl över bakbordet och kavla ut degen till en rektangel.

Vik degen i tre delar. Kavla nu återigen ut degen till en rektangel och vik degen i tre delar. 
Slå in den i bakplåtspapper och lägg den i en påse. Ställ den i kylskåpet i en timma. 
Nerkylningen görs för att glutenet skall hinna vila (autolys) och smöret skall bli fast.

Gör en tredje och fjärde utkavling och vikning. Ställ i kylen i 1 timma.
Gör en femte och sjätte utkavling och vikning. Ställ i kylen i 2 timmar.

Degen är nu klar att användas! Man kan förvara degen i kylen i några dagar eller frysa ner den. Jag gjorde degen ena dagen och våfflorna andra dagen.

 Kavla ut degen på mjölat bakbord, ganska tunt. Använd en stans om 4-5 cm. 
Det kan vara ett glas tex.

 Strö socker på bakbordet och lägg en rundel i sockret.

 Kavla försiktigt så att du sträcker ut rundeln till en oval kaka.

 Vänd kakan så att sockersidan ligger uppåt.

 Kavla med en kruskavel på den sockrade sidan. Nu både fäster sockret och kakan blir dekorativ.
 Baka kakorna i ugnen på 250°C i 4-5 minuter - mitt i ugnen.

När du gör smörkrämen, se till att smöret är riktigt mjukt och äggulan är rumstempererad. Annars kommer du inte få en slät kräm. Mosa ihop smör och florsocker till en slät massa. Tillsätt äggulan och rör ihop tills äggulan har sugits in i smeten. Lägg en klick smörkräm på ett kex och tryck på det andra.

Originalreceptet och metod för smördegen kommer från Det Goda Franska Köket del II.

söndag 21 april 2013

Pan de Mie

Pan de Mie är det typiska sandwich brödet. Ärligt talat så är det ingenting jag föredrar, men familjen vill gärna ha varma mackor, toast och trekantiga snibbar att tugga på till frukost, så för deras skull gör jag det här vita, mjuka brödet. Själv vill jag gärna ha lite att tugga på, något med skorpa...

Pan de Mie - 2 limpor

Matningen:
300 g levain
200 g vetemjöl
100 g vatten

Bakningen:
Degen från ovan
1 kg vetemjöl
750 g mjölk
20 g salt
120 g rumsvarmt smör

Se till att din levain har stått i rumstemperatur (om du förvarar den i kylen) så att den är rumstempererad innan du börjar. Mata den och låt bubbla upp. Detta tar ca 8-10 timmar, eller fortare om du kanske bakade med den igår.

Blanda ihop levainen med alla de övriga ingredienserna utom smöret. Låt degen autolysa (vila) i en timma. Ta bort 300 g deg (levain) att baka med till nästa gång. Bred ut den kvarstående degen och klicka på smöret. Knåda in smöret ordentligt, tills degen har blivit smidig och elastisk (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Ta fram 2 st rektangulära bakformar om 1½ liter och smöra dem ordentligt. Vänd upp degen på bakbordet. Spara en liten bit deg (levain) till nästa bak och dela resten i två bitar. Rulla ihop till limpor och lägg ner i formarna. Låt jäsa ytterligare 1-1½ timme i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C och sänker sedan till 225°C när du lagt in bröden. Formarna täcker du med ett bakplåtspapper, som du smort in med lite olja, så att inte bröden fastnar på det. På bakplåtspappret lägger du en tyngd, tex. en plåt och på plåten en ugnsfast form. Tyngden kommer få degen att trycka ihop sig i formen och få det typiska fyrkantiga utseendet. Bröden tar ca 40-50 minuter att baka av i ugnen. När bröden är klara skall de vara 92-96°C inuti. Du kan ta ut bröden ur formen de sista 10 minuterna. Formarna gör ofta bröden bleka. Låt bröden svalna på galler innan du skär upp dem.





lördag 20 april 2013

Tarte aux pommes - Äppeltarte

En gudomligt god äppletarte är aldrig fel. Hittar du några syrliga svenska äpplen i affären så välj gärna dem. Denna tarten kan inte smaka mycket med de smaklösa plastäpplena som finns året runt.

Tarte de pommes - 8-10 personer

200 g äpplemos/äpplekompott
2-3 äpplen
50 g smör
1 msk råsocker

Pajdeg
260 g mjöl
150 g smör
½ tsk salt
1 msk socker
1 dl kallt vatten

Knåda ihop pajdegen och låt vila 2 timmar i kylskåpet. Knåda degen så att den blir formbar. Kavla ut den på mjölat bakbord.

Jag använder en form på 28 cm i diameter. Lägg ut degen över formen så att den hänger över formen något. Skär bort det som blir för mycket.

Picka degen med en gaffel, bred sedan ut äpplemoset på botten av formen. Lägg ut den tunt 
skivade äppleskivorna över moset. Pensla på det smälta smöret och strö på lite råsocker. 
Vik pajkanten över äpplena så att en stor del av den första äppelraden döljs.

Baka i ugnen på 200°C i ca 25 minuter. Låt svalna något innan du serverar den med tex. råvispad vaniljsås eller fin vaniljsås.