onsdag 19 december 2012

Älgen är här!

Lycklig är den som känner en jägare! Igår fick jag ett samtal från jägaren, som meddelade att han nu hade skjutit en älgkalv åt mig. Den har hängt i några dagar, så när jag kommer och hämtar den är den mör och fin och framför allt styckad. Älgen är ett stor djur och även om det är en kalv, så är det i mastigaste laget för lilla mig. Den här kalven vägde 60 kilo. Enbart köttet landar på ungefär 25-30 kilo.
 Några små benpipor har jag fått nedsågade. Perfekt till buljonger.
 Första gången jag får en lever och denna kommer inte från kalven utan från ett djur han sköt tidigare under dagen. Den var fortfarande ljummen när jag fick den. Levern delar jag i två delar, för den var stor. Jag kommer laga viltpaté av den. Titta vad mörk den är. Ser nästan ut som blodpudding.
En stor påse malet kött...

 ...som jag packar om till middagsstora portionsförpackningar.
Det blir köttbullar, järpar, viltfärsbiffar...
 Här har vi det detaljstyckade. Allt är fint uppmärkt så det går inte att ta fel
och råka koka filén istället för rullen.
 En styck bog.
Troligtvis blev älgen skjuten i den andra bogen (in i hjärtat),
för här kommer lite finputsade diversebitar.
 Innanlåren. Mjukt och fint kött.
 Rostbiffarna. Dessa skall jag spara till lite varmare väder så att vi kan grilla dem på grillen.
 Fransyskornas öde blir Porterstekar.
 Två fina rullar.
 Yttelåren är stora muskler på en älg.
 Och ryggbiffarna är rätt långa de också.
Älgfiléerna putsas från senor.
Nu tror jag att vi har kött så att vi står oss en bra bit framöver.

tisdag 18 december 2012

Ätbara julklappar del I - kanderade mandlar


När man inte längre vet vad man skall köpa till sina nära och kära, kan det vara en idé att ge dem något som går att äta upp. Jag har bakat små kakor och maränger, men i år blir det något annat. Kanderade mandlar är busenkelt att göra och går mycket snabbt. I vår familj äter man mycket nötter så några påsar sådant kommer nog att uppskattas.

Kanderade mandlar
3 dl oskalade mandlar
3 dl socker
3 dl vatten
 Häll vatten och socker i en stekpanna.
 Låt koka upp.
Häll i mandlarna och rör om. Låt småputtra på låg värme. Nu behöver du bara röra om då och då. Låt stekpannan sköta sig själv. Rör man för mycket kan sockret börja brännas. Skaka hellre stekpannan lite och luta den åt båda hållen fram och tillbaka.
Nu börjar det skumma lite. Snart...
 Inte riktigt än, men mycket snart, var redo. Rör lite lätt med träsleven.
 Sockret börjar kristallisera sig. Alldeles strax är det dax!
 Nu har sockret kristalliserat sig på ytan
 Ta omgående bort från spisen. Rör snabbt om med träsleven
Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och sära snabbt på dem med träsleven. Låt svalna.



Vörtbröd 2012

Jag har aldrig varit någon vörtbrödsälskare. Kan ha att göra med att vi inte äter särskilt mycket svensk julmat till jul och vörtbröd passar knappast till ankan eller sarma. Butikernas vörtbröd innehåller oftast russin och bröden är svampiga, inget gott alls. Men så tog min kollega med sig ett vörtbröd från Jörlanda Bageri, läs mer om deras vörtbröd här. Jag blir misstänksam med en gång. Många gånger hyllar folk varor, som visar sig vara riktiga fuskprodukter. Kollegan kollar av och deras bröd innehåller varken enzymer, mjölbehandlingsmedel, eller några andra konstiga tillsatser. Receptet är ju hemligt, så det är bara att tugga och se glad ut. Om jag blev glad? Vilket fantastiskt bröd. Jag förstår att folk vallfärdar för att äta brödet. Detta bröd har inget att göra med det butikerna säljer. Man tycker att sådana här bröd borde ursprungsmärkas och alla fuskprodukter förbjudas.

Nu började det naturligtvis klia i fingrarna – jag vill baka! Första hindret är att få tag på vörtextrakt eller malt. Jag slår en signal till ett lokalt bryggeri, men de säljer bara 15 kg dunkar med malt. Malten skall man koka upp för att göra vört. Spanar lite på nätet och ser att Ica Focus ev. säljer vört på sin bakavdelning. Sneglar lite på Jan Hedhs recept, som innehåller en hel del svagdricka. Han tipsar att man kan koka ner svagdricka för att få vört. Jag tänkte att jag skulle baka detta bröd, men väl i affären ser jag att innehållsförteckningen för svagdricka inte är något rolig alls. Jag får helt tänkta om. I butikshyllan finns en massa ölsorter och innehållet i öl brukar vara malt. Porterflaskan hamnar i korgen ihop med pomerans och så bär det av hemåt. Hur fel kan det gå?
Vörtbröd - 2 limpor

Vörtextrakt:
5 dl porteröl
2 dl glögg

Bakningen:
6 dl ljummet vatten
15 g jäst
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1 tsk malen pomerans
1/2 tsk malen kryddnejlika
840 g rågsikt
1 dl flytande vörtextrakt (från ovan)
150 g mörk sirap
15 g salt

 Jag börjar med att koka ihop porter och glögg. Jag blev varnad av bryggeriet att använda porter, som lätt kan bli besk. Som tur är hade jag lite glögg kvar hemma, så den slinker med ner i uppkoket.
 Kokas ner till 1 dl.
Nästan lite sirapsliknande.
Råkade köpa pomeransskal istället för malen pomerans. Skalen fick jag slå ihjäl
med morteln, så blev det pulver av det med.
Rör ut mjölet med lite vatten och tillsätt sedan alla ingredienserna förutom salt. Knåda med slev eller i bunke tills glutentrådarna är långa och sega. Tillsätt salt och knåda lite till. Degen kommer vara ganska blöt. Låt jäsa 2 timmar.
 Färdigjäst.
 Smöra in och mjöla två brödformar. Ja, du måste ha formar.
 Här ser man varför. Mycket blöt, men härlig deg. Ta fram en degskrapa och använd mycket blöta händer.
 Dela degen i två delar och lägg ner dem i formarna. Låt jäsa övertäckta i 1 timma. Ställ ugnen på 250°C med lite vatten i en ugnsfast form i botten. Ställ in formarna. Baka i 15 minuter. Ta ut vattnet och sänk till 200°C. Baka bröden i ytterligare 25-30 minuter. Ta gärna ut bröden ur formarna de sista 10 minuterna, så att de blir jämnt bruna runt om.
 Mycket vackra. Ett bröd hamnar i frysen, som jag tar med mig till svärföräldrarna på julafton.
Det andra brödet blir till dagens frukost. Det blev faktiskt mycket godare än vad jag trodde. Jörlandas vörtbröd är mycket mörkare i färgen och något mer kompakt. Det här brödet är lite svampigare i konsistensen. Smaken var det inget fel på. Kanske skall ha med lite ingefära nästa gång. Nu är det kort om tid till jul, så jag hinner inte experimentera mer, men till nästa år så...

Ett något modifierat recept från Martin Johansson.

måndag 17 december 2012

Lignje / calamari och hur du rensar bläckfisk

Den lilla 10-armade bläckfisken är den vanligaste restaurangmaten i Kroatien. En vanlig kroatisk familj, som bor vid kusten, äter nog oftare bläckfisk till middag än en svensk äter fiskpinnar. Bläckfisk kropparna kan skäras i skivor för att få runda ringar, doppas i en frityrsmet och friteras. Det vanligaste är dock att man steker eller grillar dem. Utmärkt julaftonsmat och älskad av barnen. Bläckfiskarna brukar vara ca 10 cm långa och säljs i frysen under de latinska namnen: Loligo vulgaris, Loligo gahi eller benämningarna calamari, squid.
Stekt bläckfisk - 4 personer

1 kg fryst bläckfisk
rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad persilja
olivolja
havssalt
Bläckfiskarna kan gärna vara lite halvfrusna, det blir lättare att rensa dem då.
 Ta tag i de små armarna (huvudet)...
...och dra ut från kroppen
 Leta reda på skelettet (ser ut som en liten pinne av plast) och dra ut detta.
Använd en liten grönsakskniv att rensa ut resterna med
Ta tag i huvudet och håll i de små armarna. Skär precis mellan armarna och ögonen. Ögonen kastar du bort.
 Ta de små armarna och tryck i mitten. Det kommer upp en liten rund hård knopp, denna kastar du bort.
 Alternativ rensningsmetod är att skära ett snitt i kroppen.
 På så sätt kommer man lättare åt att rensa inuti.
 Kroppen blir då öppen. Här ser man hur skelettet sitter.
 Doppa kropparna i vetemjöl.
 Värm rapsoljan och se till att inga barn finns i närheten. Bläckfisk består till större delen av vatten och det kommer skvätta väldigt.
 Använd gärna ett stänkskydd eller kastrullock. Skydda dig själv när du skall vända och lägga i.
 Stek ca 3-5 minuter på varje sida. Tills de är frasiga och har fått färg.
 Strö omgående över finhackad vitlök och persilja, salta med havssalt och ringla över olivolja.
 Även de små armarna skall stekas frasiga. Dessa är barnens favoriter.
Traditionellt serveras fiskrätter med kokt potatis och blitva (mangold), med mycket olivolja.
Här blir det kokt potatis med vaxbönor.

Varm choklad på två sätt

Är det verkligen nödvändigt med recept på varm choklad, undrar ni. Ja tydligen. Så länge folk ger sina barn O’boy och Pucko att dricka. Hur svårt kan det vara att blanda kakao med lite socker och mjölk. Behöver man verkligen köpa pulverblandningar och färdig dryck? Det första receptet är på vanlig varm choklad och den andra på tjock varm choklad. Se till att du använder bra kakao pulver och bra choklad. Skall den varma chokladen vara god, måste även ingredienserna vara goda.

Varm choklad - 2 koppar

1 tsk kakaopulver
1 tsk socker
½ liter mjölk
God och tillsatsfri kakao

Rör ut kakaopulvret med socker och lite mjölk. Rör ut ordentligt så att det inte finns blir några klumpar. Tillsätt resten av mjölken. Låt precis koka upp och servera omgående.



Tjock varm choklad - 2 koppar

1 msk socker
3 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ liter mjölk
40 g mörk 70% choklad
50 g smör

 Blanda socker, mjöl och vaniljsocker i en kastrull.
Tillsätt lite mjölk och rör ut, så att det blir slätt och klumpfritt. Tillsätt resten av mjölken. Låt koka upp och rör ordentligt hela tiden. Låt koka på lägsta värme i någon minut till önskad tjocklek - konsistensen ungefär som hos en pannkakssmet eller nyponsoppa.
 Här har jag hittat en ny fin och tillsatsfri choklad.
40 gram är inte mycket, men använder man för mycket mörk choklad kan drycken bli för bitter. Smaka av och tillsätt mer choklad om du vill. Använder du mjölkchoklad kan drycken bli för söt och i så fall kan man utesluta sockret helt.

 Låt kastrullen stå på svagaste värme. Vispa ut chokladen tills den har smält.
Tillsätt därefter smöret och rör tills det har smält.
Drycken skall vara tjock och len.
 Spetsa gärna med lite rom om ungarna inte skall ha.
O’boy: Socker 18%, fettreducerad kakao (emulgeringsmedel: sojalectin) druvsocker, salt, arom (vanillin).
Pucko: Mjölk 94%, socker 5%, fettreducerat kakaopulver 1%, salt, stabiliseringsmedel (natriumbikarbonat), aromer.