torsdag 13 december 2012

Milkshake

En milkshake mättar bra, är nyttig och det går snabbt att göra. Tillhör du dem som slänger övermogna bananer? Sluta omgående upp med detta. Har bananen blivit mjuk och lite halv-äcklig delar du den i småbitar och fryser ner. Nästan all slags övermogen frukt passar perfekt att frysa ner och använda i en milkshake.

Jordgubbsmilkshake - 1 liter

1 mogen banan (frusen eller färsk)
150 g frusna jordgubbar
2 dl yoghurt
4 dl mjölk
1 msk honung
1 tsk citronjuice



Lägg alla ingredienserna i blendern och mixa tills den är len.
Vill du ha en matigare milkshake kan du lägga i lite linfrön. Vill du ha hallonmilkshake, byter du samma mängd jordgubbar till hallon. Använd frysta blåbär, björnbär, malda nötter, några chokladbitar. Smaksätt gärna med en pressad apelsin, det blir jätte-gott.

Lucia

Ja, glad Lucia då. Det kommer inget inlägg med lussebullar eller hemmagjord glögg. Tyvärr kantas alltid våra högtider av alldeles för många måsten och en hög grad av stress. Fröknarna på skolan har delat upp oss föräldrar i olika ansvarsgrupper och i båda barnens grupper har vi hamnat i julfest gruppen, vilket innebär att vi skall baka till Luciafirandet. Från början såg jag inte något problem med detta. När man ändå bakar en kaka, kan man ju baka två. Problemet blev att vi nu skall baka 5 gånger så mycket som vi trodde. Frågan är dock hur reaktionen blir från övriga föräldrar när det varken blir lussebullar eller pepparkakor från oss.

Luciafirandena är ju inte de enda tillställningarna vi har så här inför jul. Barnen har avslutningar på alla sina aktiviteter, uppvisningar, extra mycket på jobbet, ett antal födelsedagar att uppmärksamma...ja, ni känner säkert igen er. Tur att jag handlade julklapparna i september! Och säg inte att jag borde köpa kakorna, det kommer aldrig hända. Jag är ju liksom bull-mamman, som för kamp mot tillsatserna.
Frys ner i påse och dekorera bara.
Jag har gjort mitt bästa och valt ut två snabba bakelser, nämligen doughnuts och pepparkaksmuffins. Jag har ingen aning hur dessa kommer emottas av de andra föräldrarna.
Doughnuts på jäsning
Pepparkaksmuffins - i väntan på att gräddas och några gräddade som står och svalnar.

Helgen kantades därför av 3 timmars hysteriskt bakande.

 
De amerikanska polismunkarna penslas med lite smält smör och doppas i kanelsocker, så att de åtminstone doftar lite juligt. 6-åringen tog hand om penslingen och doppningen.



7-åringen ville abslut ha choklad på sina, så hälften fick smält choklad. Detta skötte hon helt själv. Titta vad duktiga de är!

Pepparkaksmuffinsarna har fått en färskostfrostning (alpsnö), med kokos på (snöflingor) och så har jag döpt dem till Skidpistmuffins. Har ingen aning om hur de smakar. Mjuk pepparkaka är det värsta jag vet, men söta blev de. Några fick lite strössel på, som vi hade över efter något kalas.

Barnen verkar vara nöjda med sin mammas skapelser. Ja, så nu beger vi oss iväg. Hoppas att åtminstone några vill köpa mina bakelser.

Recept till muffinsarna hittar du här
Recept till polismunkarna hittar du här

onsdag 12 december 2012

Rödtunga på två sätt

Rödtungan är en riktig delikatess. Till skillnad från rödspättan, så är köttet mycket fastare. Sjuåringen har haft sitt att säga till om i veckomenyn och då föll valet på "den där goa platta fisken med morötter och olivolja". Mannen är mer förtjust i stek fisk, så idag blir det rödtunga på två sätt. Får man inte tag på rödtunga, så funkar det lika bra med sjötunga, bergtunga eller rödspätta.


Ugnsbakad rödtunga med morötter - 4 personer

4 rödtungor
2 morötter
1 dl olivolja
1 näve havssalt
svart eller vitpeppar

Klipp av fiskens fenor - både de små runt huvudet, stjärten, sidofenorna och skär av huvudet. Se hur man gör i tidigare inlägg här. Behåll gärna skinnet på om du vill.







Ta fram en plåt, lägg på ett bakplåtspapper, strö på rikligt med salt och ringla över hälften av olivoljan.






Placera fiskarna på bakplåtspappret. Skär morötterna i slantar och placera på fiskarna. Salta, peppra och ringla över resten av olivoljan. Fisk kräver mycket salt, så snåla inte.









Baka fisken i ugnen på 175°C i ca 15 minuter.






Kolla av om fisken är klar genom att lyfta på fiskköttet just vid huvudet (den tjockaste delen). Köttet skall vara helt vitt och inget får vara rött intill benen.








Glid med stekspaden intill benen så får du med allt kött.








Servera med kokt potatis och vitvinssås.

*

Smörstekt rödtunga - 4 personer

4 rödtungor
havssalt
100 g smör
svart eller vitpeppar

Klipp av fiskens fenor - både de små runt huvudet, stjärten, sidofenorna och skär av huvudet.






Flå fisken, se hur man gör i tidigare inlägg här. Salta fisken ordentligt. Det kommer både ge smak och hindra fisken från att fastna i stekpannan.





Smält smöret i stekpannan och stek fisken på båda sidorna, bara så att den får färg. Vill du steka klart fisken i stekpanna, sänker du värmen något och öser smör över fisken. Jag väljer att slutföra i ugnen för att få en saftigare fisk.




Placera fiskarna på en plåt med bakplåtspapper och baka färdigt i ugnen på 175°C ca 10 minuter. Kolla av om fisken är klar genom att lyfta på fiskköttet just vid huvudet (den tjockaste delen). Köttet skall vara helt vitt och inget får vara rött intill benen.

Servera gärna med kokt potatis och vitvinssås.

Så skall det se ut. Inget kvar!

Hönökaka med jäst

Ännu en specialitet från Bohuslän. Detta är ett sött bröd. Ingen idé att göra en liten sats, men vill du bara prova, så är det bara att halvera ingredienserna. De blir klara mycket fort i ugnen.


Hönökaka - 12 stora kakor

100 g jäst
12 dl mjölk
200 g socker
1 kg vetemjöl
600 g rågsikt
200 g grahamsmjöl
4 g brödkryddor (lika delar malen fänkål/anis)
200 g rumsvarmt smör
30 g havssalt

Värm mjölken till knappt fingervarmt. Lös upp jästen i lite mjölk och tillsätt sedan resten av mjölken. Rör i sockret och vispa så att det löser sig. Vänd ner allt mjöl och kryddor. Knåda degen kort, bara så att allt blandar sig. Tillsätt nu det mjuka smöret, klick för klick. Knåda degen 8 minuter. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 8 minuter tills den blir spänstig.
Deg på jäsning.









Låt degen jäsa i inoljad plastlåda i 30 minuter. Vik brödet. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Färdigjäst deg.
















Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 12 lika stora bitar. Runddriv bitarna till bullar. Kavla bullarna till ovala kakor, ca 3-5 mm tjocka. Se till att ytan är mjölig så att degen inte fastnar.

Kakor på jäsning







Lägg kakorna på bakplåtspapper och nagga ordentligt. Täck med kökshandduk och låt jäsa 1 timma.


Färdigjästa






Baka kakorna i 8-10 minuter på 250°C. Låt dem inte få för mycket färg, för då kommer de bli torra och knapriga. Ta ut dem ur ugnen så fort de blivit gyllenbruna och vira omgående in dem med kökshanddukar, så att de håller sig mjuka.






Ät så fort de har svalnat, eller risken för att bränna sig är någorlunda undviklig.








Resterna skär du upp i portionsstora bitar och fryser ner.

 Detta händer med ett dåligt naggat bröd. Brödet pöser upp som ett pitabröd. Ätbart förvisso...

...men det bildas en skorpa som lätt lossnar från själva brödet. Nagga alltså ända igenom kakorna innan du låter dem jäsa.

Delvis modifierat recept från Jan Hedh.

tisdag 11 december 2012

Hamburgare med tillbehör – allt från grunden

Hemmagjorda hamburgare lägger jag alltid in i veckomenyn på de dagarna då det är knappt om tid. Här blir det inga halvmesyrer – allt görs från grunden! Hamburgerbröden bakas när det finns tid och på ät-dagen tar man fram dem ur frysen. Hamburgerdressingen rör man också ihop innan, övriga tillbehör är det bara att skära till medan man steker köttet.
Hamburgare - 10 st

750 g nötfärs
2 tsk dijonsenap
salt
peppar
Krydda nötfärsen med dijonsenap, salt och peppar. Gillar du lite mer styrka är det bara att krydda med lite chili eller cayenne.


Forma hamburgare genom att forma bollar – något mindre än tennisboll i storlek.
Fukta händerna med vatten och pressa bullen mot en glidig yta, tex porslinstallrik eller metallfat.
  Tryck hårt med handflatan och fingrarna så att hamburgaren blir jämn och fin.
 Snygga till kanterna lite med fingarna och pressa igen.
Detta kan du förbereda kvällen innan hamburgarna skall stekas. Köttfärs har mycket kort hållbarhet och måste tillagas nästa dag. Låt hamburgarna bli något rumstempererade innan du steker dem. Lägger man kalla hamburgare i stekpannan kan köttet dra ihop sig och du får en pannbiff istället för en hamburgare. Stek i smör, knappt en minut på varje sida.

Hamburgerdressing – 2 dl

1½ dl majonnäs (recept här)
2 msk crème fraiche
1 tsk tomatpuré
1 krm cayennepeppar/paprikapulver
1 msk hackad lök (helst röd)
1 msk hackad ättiksgurka
salt
peppar
Blanda ihop alla ingredienserna. Ja, det är inte svårare än så!

Servera hamburgarna med hemmagjorda hamburgerbröd, hemmagjord hamburgerdressing, lite skivad lök och fräsch sallad.


Den butiksköpta hamburgerdressingen innehåller: Vegetabilisk olja (raps), gurka, äggula, vatten, ättika, tomatpuré, socker, senap, kryddor (bla lök, paprika, vitlök), salt (1,0%), stabiliseringsmedel (E415, E509), modifierad majsstärkelse, konserveringsmedel (E202), färgämne (E141, riboflavin).

Och hamburgerbrödet som är bakat med ”kärlek” innehåller: Vetemjöl, vatten, vegetabilisk olja av raps, socker, jäst, havreskållning, sesamfrö, förjäst vetemjöl, salt, surdeg på vete, vetegluten, vegetabiliskt emulgeringsmedel (E471, E472e) och mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).

Hamburgerbröd med tomatkross

Det kommer recept på vanliga enkla hamburgerbröd gjorda på vanlig jäst – jag lovar. Dessa hamburgerbröden gjorde jag häromdagen och de blev så fantastiskt goda, saftiga och matiga, att jag bara måste dela med mig av receptet. Originalreceptet har även med hackade svarta oliver och soltorkade tomater. Jag hade inget sådant hemma, så jag körde utan. Snälla testa baka dessa, du kommer inte ångra dig.
Hamburgerbröd med tomatkross - 16 st

Matningen
350 g levain (eller surdeg)
420 g mjöl
280 g vatten

Bakningen
700 g levain
650 g krossade tomater
900 g vetemjöl
100 g havreflingor
5 g franska örter
3 klyftor hackad vitlök
rivet skal av 1 citron
25 g salt

Blanda levaindegen från kylen med mjöl och vatten och låt jäsa ca 8 timmar. Har du bakat nyligen med din levain, kan detta gå mycket fortare. Skär nu bort ca 350 g från den jästa levainen och lägg i en plastlåda i kylskåpet för nästa bak.

Blanda återstående 700 g levain med tomatkross och tillsätt därefter vetemjöl, havreflingor, örter, vitlök och rivet citronskal. Knåda degen. Beroende på hur mycket vätska tomatkrosset innehåller, kan du kanske behöva tillsätta någon deciliter vatten, ser det torrt ut, tillsätt vatten snabbt. Knåda tills degen blir fast och börjar släppa från bakytan (ca 13-15 minuter). Tillsätt nu saltet och knåda tills degen blir riktigt elastisk och lossnar lätt från bakytan (ca 7-10 min). Lägg degen i en inoljad plastlåda. Låt degen jäsa 3 timmar totalt, med 2 vikningar (efter varje hel timma).

När degen har jäst färdig har den rest sig rejält. Stjälp upp den på ett mjölat bakbord.

Dela degen i två delar och forma avlånga bröd, som du snittar i 8 lika stora bitar. Totalt får du alltså 16 bitar.

Ta fram två bakplåtar, ställ bakplåtspapper på. Runddriv bitarna till runda bullar och lägg på bakplåtspapprena. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 1-1½ timma. Bröden skall ha svullnat till och skall spänna tillbaka när man trycker lätt på dem.

Sätt ugnen på 250°C. Ställ in en plåt och en vattenfylld ugnsfast form i botten. Baka bröden totalt 20-25 minuter med ånga. Ta därefter ut den vattenfyllda formen och baka ytterligare 10-15 minuter utan ånga. Låt bröden svalna på galler. Skall du frysa ner dem, låter du dem svalna helt.

Ett något modifierat recept av Jan Hedh.