Efter ölbryggningen fick jag lite kornflingor över och passade på att göra ett väldigt rustikt, men saftigt bröd.
Kornbröd - 1 limpa
100 g kornflingor
250 g hett vatten
250 g levain
400 g vatten
100 g grahamsmjöl
650 g vetemjöl
15 g salt
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som
du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan
bakningen. Väg upp kornflingorna och skålla dem med det heta vattnet. Låt stå över natten.
Blanda ihop mjöl med vatten, salt och levain, samt de skållade kornflingorna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen kort. Se filmsnutt med fransk knådmetod här. Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Stjälp
upp degen på bakbord, platta ut och vik ihop till ett kuvert. Lägg degen i en väl mjölad brödkorg med vecken i bitten av korgen och låt jäsa i ca 2 timmar. Ugnen
värmer du till 250°C, gärna med en lite form i botten med vatten i som
sprider ånga. Stjälp upp degen på het plåt, spraya med vatten och
kör in det i ugnen. Brödet
gräddas i ca 35-45
minuter, tills det blivit gyllenbrunt. Det skall vara ca 92-96°C inuti
när det är klart, mät gärna
med en termometer. Låt svalna på galler.