Hjortronglass
5 ägg
5 dl grädde
2 dl socker
1 apelsin
250 g hjortron
Följ instruktionerna för glasstillverkning här.
Separera äggen. Vispa äggvitor till styva toppar. Vispa äggulor med socker tills det smeten ljusnar och blir fluffig. Vispa grädden. Vänd ner grädden i ägguleblandningen. Svep in den försiktigt med slickepott, så att du behåller så mycket luft som möjligt. Vänd sedan ner äggvitorna på samma sätt.
Ställ in i frysen i ca 2 timmar. Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vänd ner 200 g tinade hjortron. Vispa ordentligt med vispen.
Ställ tillbaka i frysen i ca 2 timmar. Vispa
igenom igen. Låt frysa ytterligare 2 timmar. Häll upp den
mjukglassliknande smeten i en behållare med lock. Glassen går att äta
omgående eller så fryser du ner den helt.
Då
denna glassen inte innehåller lika mycket luft, som en som tillverkas i
glassmaskin eller i fabrik, så behöver den tina lite innan du kan göra
kulor av den. Ta fram den 20-30 minuter innan den skall ätas. Dekorera med lite hjortron.