Grdobina na žaru - 4 port
(Grillad marulk)
2½-3 kg hel marulk
3 dl olivolja
½ dl salt
2 msk hackad persilja
5 hackade vitlöksklyftor
Vi börjar med att flå fisken och detta är lite pilligt. Skär ett snitt från svansen och upp till munnen. Greppa tag i skinnet och dra det utåt mot sidorna. Dra sedan resterande skinn bak mot svansen och slit av allt. Gör på samma sätt på baksidan.
Vill man kan man skära bort munnen genom att sätta kniven över och drämma till så att benen bryts av. Var försiktig. Placera kniven under kinderna och skär för Guds skull inte av köttet som sitter ihop med käkarna. Tvätta och rensa fisken. Salta mycket och noga och ringla över olivolja.
Starta grillen och se till att grillen har en sida med kol där du bryner fisken på det heta gallret, innan du för över den till andra sidan av grillen där den får gå färdigt. Detta tar kanske totalt ca 15-20 min. Pensla med olja hela tiden.
När fisken är klar strör du på persilja och vitlök och ringlar över mycket olivolja. Servera omgående med potatissallad eller bröd. I Dalmatien serveras vanligtvis kokt mangold med potatis till.
Huvudet sparar du till någon som gillar att pilla. Marulkskinderna är jätte-goda och kring käkarna finns det gott om kött.