torsdag 16 oktober 2014

Sicilianska cannoli

Jag har sett den här lilla spröda bakelsen avnjutas i tv-rutan ett antal gånger och undrat om det verkligen är så gott, eller måste man vara från Sicilien och uppfödd på mormors cannoli för att uppskatta dem. Så jag beslöt mig för att göra dem själv och visst var de så goda som jag trodde. Så goda att man undrar om man skall gå upp och ta en till när man gått och lagt sig...
Sicilianska cannoli - ca 50 st

ca 50 skal:
500 g mjöl
2 äggulor
30 g socker
100 g smält smör**
1 nypa salt
125 g Marsala vin*
750 g neutral olja**
2 äggvitor



Häll upp i en skål: mjöl, äggula, socker, avsvalnat smält smör och salt. Häll på Marsala vin och knåda ihop till en smidig deg. Den skall inte bli så torr som pastadeg utan kanske mer som pepparkaksdeg. Linda in i lite plastfolie och låt vila kallt i 1 timma. Skär degen i 5 bitar och kavla ut på lätt mjölat bakbord. Kavla så att degen är ca 2-3 mm tjock. Stansa ut rundlar om ca 7-10 cm i diameter. Ta bort överskottsdegen och kavla ut rundlarna så att de räcker runt dina metallformar (finns tex. att köpa här). Vispa dina äggvitor lite lätt med en gaffel. Pensla ena sidan av rundeln med äggvita och rulla över den andra sidan så att det fäster väl. 
Hetta upp oljan till 170-180°C. Fritera 2 cannoli i taget och så snart de är gyllene lägger du dem på en pappershandduk för att rinna av. 
Låt rören svalna något innan du tar tag i dem med en kökshandduk, vrider lite lätt och drar ur dem. Det idealiska är att jobba med 8 rör så hinner du både kavla, fritera, låta svalna och vrida ur medan ett nytt par ligger i kastrullen.
*Marsala vin är ett sött starktvin. Du kan ersätta det med valfritt sött dessertvin, vinäger, eller tom. vatten.
**I äkta sicilianska recept används ister. Byt gärna ut och prova.

Ricotta fyllning till 50 skal:
1 kg ricottaost eller ricottaost (eller butiksköpt)
200 g florsocker
50 g vaniljsocker
2 citroner - skalet och saften
(50-100 g finhackad choklad)
(50 g torkade russin/tranbär/blåbär/hackade aprikoser)


Förbered fyllningen: häll upp ricotta och socker i en skål. Vispa tills du fått en slät kräm. Riv ner skalet från citronerna och pressa i saften. Rör om till en slät kräm. Är du en chokladälskare kan du ha i finhackad choklad och vill man hålla sig till det traditionella, så skall man ha i torkad/kanderad frukt. Jag avskyr verkligen coctailbär, som sicilianarna är så förtjusta i så jag föreslår torkade russin, tranbär, blåbär, eller hackade aprikoser, om man absolut vill ha i frukt. Häll upp fyllningen i en spritspåse.
Chokladmousse fyllning till 50 skal:
200 g mörk choklad
2 äggulor
4 dl vispgrädde

Smält chokladen i ett varmvattenbad. Låt den inte bli varmare än 50°C. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa i äggulorna. Vispa vispgrädden för sig och vänd ner lite i taget i chokladen tills du får en luftig mousse. Häll upp fyllningen i en spritspåse.
Dekoration till 50 skal:
(200 g mörk choklad)
150 g naturella, skalade pistaschnötter
100 g florsocker

Fyll cannoliskalen med en sprits precis innan servering. Fyller du dem för tidigt kommer skalen mjukna. Doppa ändarna i hackad pistasch och strö florsocker över. Man kan också doppa ändarna i smält choklad och doppa dem i pistasch innan fyllningen för att göra dem ännu trevligare. Låt i så fall den smälta chokladen stelna något på de nydoppade skalen innan du sätter igång och fyller dem. Dofta över lite florsocker innan servering.

måndag 13 oktober 2014

Hallonglass

Barnen har verkligen tagit ett stort kliv in i köket. 9-åringen bakar småkakor varje vecka - till min kollegas stora förtjusning och 8-åringer vispar och hackar så fort jag ber henne. Denna glassen satte de snabbt ihop med en kompis. Nya familjefavoriten är född!
Hallonglass - ca 1½ liter

5 ägg
5 dl grädde
2 dl socker
200 g hallon

Följ tillverkningen av grundglass receptet här. När du skall vispa glassen efter första infrysningen tillsätter du hallon (tinade och med sin juice om de varit frysta) nu. Vispa noga så att hallonen mosas med elvispen. Fortsätt följa receptet.
Vi serverar glassen dekorerad med barn-bakade knäckflarn och björnbär från trädgården.

fredag 10 oktober 2014

Pumpapaj med portabello

Här kommer en fantastiskt god och matig pumpapaj. I denna pajen använder jag Hokkaido pumpa, som har en mild och rund smak. Jag föreslog för 8-åringen att jag skulle göra pumpapaj till Harry Potter kalaset, men det blev ett "neeeeeeeeeeeeeeeeeeeej" på det förslaget. Så nu dyker den istället upp som en "ta med till jobbet" måltid. Jag trodde inte att någon av ungarna skulle våga smaka på den, men det blev tummen upp, så frågan är hur många bitar jag får över till jobbet.
Pumpapaj med portabello

Pajdeg
175 g mjöl
100 g smör
½ tsk salt
0,6 dl vatten

Fyllning
1 gul lök
ca 400 g tärnad pumpa
3 ägg
1 dl mjölk
1 dl creme fraiche
salt
peppar
2 st portabellosvampar
1 näve finriven ost
Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, platta till den och kavla ut på väl mjölat bakbord. Klä din form med degen. Jag använder en form om 28 cm i diameter. Degen räcker perfekt till detta. Ställ formen i kylen och låt vila minst 30 min.
Hacka löken och stek den mjuk i lite smör. 400 g pumpa är ungefär en halv Hokkaido pumpa. Skala, kärna ur och tärna köttet. Släng ner pumpan i stekpannan ihop med löken och stek kort.
Ställ ugnen på 200°C. Nagga pajbotten med gaffel och grädda i 10 minuter. Häll ner pumpafyllningen i botten på pajdegen. Vispa ihop mjölk, creme fraiche och ägg. Salta och peppra efter smak och häll över pumpabitarna. Skiva portabellosvamparna tunt och lägg i valfritt mönster över hela pajytan. Strö på ost och hiva in i ugnen. Grädda 40 minuter.
Låt pajen vila en kvart så att smeten stannar innan du serverar den med god sallad till, eller varför inte en svampsoppa?

tisdag 7 oktober 2014

Harry Potter kalas

Idag fyller min yngsta dotter 8 år och i helgen hade hon Harry Potter kalas för sina kompisar. Vi funderade länge och väl på vilket tema vi skulle ha på kalaset och rätt var det var snubblade jag på lite trådar om detta temat och började googla. Sista månaden har varit minst sagt hektisk med två läger, jobba på valet, dop, kalas och annat...så jag snodde idéer hej vilt på alla olika håll för att spara tid. Kika på länkarna som jag hänvisar till under bilderna för att hitta till originalsidan, om någon av idéerna skulle intressera dig.
Kläder är viktigt på kalaset. 8-åringen är utklädd till Hermione Granger. Manteln och slipsen är inköpta på Ebay, medan övrigt är sådant som vi hade hemma. 9-åringen är utklädd till Minerva McGonagall. Klänningen och hatten är inköpta här. Glasögonen kommer härifrån.


Inbjudningen med både kuvert och brev har jag hittat här. Detta är kompletterat med ett Hogwarts vax sigill, som jag har jag hittat här. Min väninna Mia har gjort om originalet (ladda ner här) och lagt dit adresserna. Typsnittet Hogwarts Wizard har jag laddat ner härifrån och här finns även andra Harry relaterade fonter.
Tågbiljetten - filen till originalbiljetten har jag hittat här. Min väninna Mia har gjort om biljetten till en svensk variant som du kan ladda ner här. Vi limmade in tågbiljetten i inbjudan och vek sedan ihop kuvertet och limmade bara lätt på hören, så att det gick lätt att öppna. Vid ankomst till kalaset fick ungarna lämna in sin biljett och fick en bordsplacering i utbyte.
Skylten till Perrong 9 3/4 har jag hittat här och anpassat så att ni kan hämta den här. Denna har jag klistrat upp på en kartongskiva och fäst på dörren.
Nimbus 2006 är en hemmagjort produkt. Det fick bli 2006, då det är lillans födelseår. Käppen hittade vi som en gren i skogen. Borstarna är vanligt björkris, som vi har trimmat och satt fast. Denna fick stå som dekoration vid ingången.
Döskalle-ballongerna, spindelnät, spindlar, servetter, muggar och döskalle är inköpta här. Vi bjöd på Bertie Botts Bönor i alla smaker vid dörren och dessa köpte jag här. Det är Eldorados Jelly Beans.
Diverse postrar satte vi upp på väggen och dem har jag hittat på lite olika ställen:

Quidditch här och förtrollningarna här. Sirius Black hittad här, Mauraders map hittad här, Bellatrix hittad här och Harry Undesireable hittad här.
Märkena för de olika husen har jag hittat här. Utav dessa har jag tillverkat bokmärken (kan hämtas här), sorteringsmärken och bordsplaceringar, alla i olika storlekar. De första två har jag dessutom laminerat för att få lite bättre kvalité. Bokmärkena fick ungarna i sina godispåsar att ta med hem. Barnen delades in per hus (Gryffindor, Rawenclaw, Huffelpuff och Slytherin) och fick sitta till bords efter sitt hus.
På tal om godispåsar så hittade jag tillverkningstips på dessa här. Ytterpåsen har jag införskaffat i mataffären (svamppåsar) och innerpåsarna i cellofan har jag inhandlat tidigare för ätbara julklappar här. Knuten kan du göra med vanligt steksnöre. Vi använde någon typ av guldtråd från en gammal pyssellåda.
Ungarna fick använda kinapinnar, som trollstavar. Sedan hade vi också trollstavar i godispåsarna - för att få godispåsen att se ut som en liten kvast. Dessa är bakade av vanlig bröddeg, penslade med ägg och beströdda med sesamfrön. Receptet är halva satsen av Cemitas receptet som du kan hitta här. Halva satsen räcker till ca 16 trollstavar. Grädda på 250°C i 10 minuter.
Kitteln och diverse andra attiraljer är inköpta här och vi serverade både chips och ostbågar ur dem.

Till mat blev det:
Stekta grodlår med pumpaklyftor (kycklinglår med paprikakryddad potatis) och till detta dracks det Pumpajuice (multivitamin dryck), Honungsöl (ofiltrerad äpplejuice), samt Drakblodsjuice (svarta vinbärssaft). Juicen var upphälld i tillbringare, så det är viktigt att hitta den rätta färgen för att få ungarna i rätt stämning.
Till efterrätt serverades Trollkars muffins. Idén har jag hittat här. Ta vilket muffins recept som helst, som räcker till det antal barn du har på kalaset. Du behöver lika många rån, som du sticker ner i muffinsarna. Ca 75 g mörk choklad + 25 g matolja smälter du ihop och penslar på rånen, dekorera valfritt.
Ordna en trolldrycksutställning och till denna behöver du en massa glasburkar. Ettiketterna har jag hittat här och här. Fler lablar och märken kan du hitta här. Vi fyllde glasburkarna med sådant vi hade hemma och döpte till något läskigt.



Råttmjälte - Torkade mullbär
Fladdermaskar - Kokta bucatini eller bavette i sörja av vatten och ketchup
Polyjuice Elixir - Smoothie på bananer med linfrön
Ormblod - Svartvinbärssaft outspädd
Skeleto-väx - Mjölk
Trolltänder - Marshmallows
Varulvständer - Svarta eller gröna kardemummakapslar
Fladdermusögon - Blackeye bönor
Blodigelsaft - Bläckfiskbitar i eget bläck
Kärleksdryck - Vatten med en droppe svartvinbärssaft (skall bli rosa)
Sanningsserum - Äppelcidervinäger
Torkad draklever - Torkade stensoppar
Dyngbaggar - Torkade dadlar
Torkade akromantel spindlar - Torkade trattkantareller
Hippogriffögon - Coctaillök

Sedan hade vi ju lekar också. Ungarna delades in i lag efter sina hus och fick därefter samla poäng.

1) Trollformellära (gissa vad som finns i lådan):
Ta en skolåda och gör ett hål på sidan så att ungen kan ta sig in i den med handen. Klä lådan i något neutralt papper.

Låda 1 var fylld med resterna av marshmallows som jag sprayat med vatten (mjukt och slemmigt) och låda 2 var fylld med pastaskruvar (knottrigt, insekter). Ungarna får slå med sina trollstavar mot lådorna och gasta trollformler i hopp om att det som finns därinne skall förvandlas till något annat. Ungarna får 5p för att de vågade stoppa in handen och 5 poäng om det kunde gissa vad det var i.

2) Förvandlingskonst (forma djur med leklera):
Dela ut leklera till varje hus. Inom laget bestämmer ungarna vilket djur de skall förvandla (forma) av leran. Varje person i laget får 15-20 sekunder på sig att forma innan nästa person tar vid.

Lagmedlemmarna skriker trollformeln Fera Verto medan lagmedlemmen formar i hopp om att den verkligen skall förvandlas. Varje lag får 5p om förvandlingen liknar djuret de bestämt. Lagledaren skriker "5 poäng till Gryffindor", för att göra leken så Hogwarts aktig som möjligt. Idén till denna leken hittade jag här.

3) Fånga draken
Ställ upp varje hus på var sitt led. De håller varandra i axlarna. Den som står först är huvudet och den som står sist är svansen. Svansen skall ha en strumpa fäst på baken innanför resåren på byxorna.

Leken går ut på att försöka få tag på så många svansar som möjligt från de andra lagen och samtidigt försöka undvika att få sin egen svans tagen. Det är endast huvudet som får ta tag i svansen. När man har blivit av med sin svans är leken slut. I och med att leken går väldigt fort, fick vi köra bäst till tre. Idén till denna leken hittade jag här.

4) Hitta drakägget (skattjakt):
Här ordnade vi med lite Hogwarts inspirerade skatter och satte upp ett poängsystem. Skatterna gömde jag i gamla påskägg (Drakägg) som jag sparat, lindade in äggen i aluminiumfolie och gömde lite överallt i huset.

Varje lag fick en karta på vårt hus. Kartorna hade jag färgat med kaffe. Kartan är handritad och därefter kopierad. Därefter veks kartan ihop till en Marodörkarta och på står det skrivet: Måntand, Slingersvans, Tramptass och Tagghorn. På kartan fanns markerat med röd tramptass var skatten finns gömd. Jag delade in huset i 4 olika delar så att ungarna fick leta på 4 olika ställen. När de hittat alla sina skatter fick de komma och hämta sista ledtråden (Hedvig).
Hela laget måste ta sina trollstavar, rikta dem mot kartan och gasta: Jag svär högtidligt att jag har något rackartyg för mig. Därefter börjar skattjakten.
Gör många skatter! Ungarnas Hedvig fick vara bästa priset och henne fick vi gömma på ett riktigt svårt ställe. Vill du göra en så tvättäkta karta som möjligt, så finns en nedladdningsbar version här med instruktioner på hur man viker ihop den.

5) Häxlimbo
Vi använde kvasten till limbo. Alltid uppskattat att avsluta med lite musik.