tisdag 7 oktober 2014

Harry Potter kalas

Idag fyller min yngsta dotter 8 år och i helgen hade hon Harry Potter kalas för sina kompisar. Vi funderade länge och väl på vilket tema vi skulle ha på kalaset och rätt var det var snubblade jag på lite trådar om detta temat och började googla. Sista månaden har varit minst sagt hektisk med två läger, jobba på valet, dop, kalas och annat...så jag snodde idéer hej vilt på alla olika håll för att spara tid. Kika på länkarna som jag hänvisar till under bilderna för att hitta till originalsidan, om någon av idéerna skulle intressera dig.
Kläder är viktigt på kalaset. 8-åringen är utklädd till Hermione Granger. Manteln och slipsen är inköpta på Ebay, medan övrigt är sådant som vi hade hemma. 9-åringen är utklädd till Minerva McGonagall. Klänningen och hatten är inköpta här. Glasögonen kommer härifrån.


Inbjudningen med både kuvert och brev har jag hittat här. Detta är kompletterat med ett Hogwarts vax sigill, som jag har jag hittat här. Min väninna Mia har gjort om originalet (ladda ner här) och lagt dit adresserna. Typsnittet Hogwarts Wizard har jag laddat ner härifrån och här finns även andra Harry relaterade fonter.
Tågbiljetten - filen till originalbiljetten har jag hittat här. Min väninna Mia har gjort om biljetten till en svensk variant som du kan ladda ner här. Vi limmade in tågbiljetten i inbjudan och vek sedan ihop kuvertet och limmade bara lätt på hören, så att det gick lätt att öppna. Vid ankomst till kalaset fick ungarna lämna in sin biljett och fick en bordsplacering i utbyte.
Skylten till Perrong 9 3/4 har jag hittat här och anpassat så att ni kan hämta den här. Denna har jag klistrat upp på en kartongskiva och fäst på dörren.
Nimbus 2006 är en hemmagjort produkt. Det fick bli 2006, då det är lillans födelseår. Käppen hittade vi som en gren i skogen. Borstarna är vanligt björkris, som vi har trimmat och satt fast. Denna fick stå som dekoration vid ingången.
Döskalle-ballongerna, spindelnät, spindlar, servetter, muggar och döskalle är inköpta här. Vi bjöd på Bertie Botts Bönor i alla smaker vid dörren och dessa köpte jag här. Det är Eldorados Jelly Beans.
Diverse postrar satte vi upp på väggen och dem har jag hittat på lite olika ställen:

Quidditch här och förtrollningarna här. Sirius Black hittad här, Mauraders map hittad här, Bellatrix hittad här och Harry Undesireable hittad här.
Märkena för de olika husen har jag hittat här. Utav dessa har jag tillverkat bokmärken (kan hämtas här), sorteringsmärken och bordsplaceringar, alla i olika storlekar. De första två har jag dessutom laminerat för att få lite bättre kvalité. Bokmärkena fick ungarna i sina godispåsar att ta med hem. Barnen delades in per hus (Gryffindor, Rawenclaw, Huffelpuff och Slytherin) och fick sitta till bords efter sitt hus.
På tal om godispåsar så hittade jag tillverkningstips på dessa här. Ytterpåsen har jag införskaffat i mataffären (svamppåsar) och innerpåsarna i cellofan har jag inhandlat tidigare för ätbara julklappar här. Knuten kan du göra med vanligt steksnöre. Vi använde någon typ av guldtråd från en gammal pyssellåda.
Ungarna fick använda kinapinnar, som trollstavar. Sedan hade vi också trollstavar i godispåsarna - för att få godispåsen att se ut som en liten kvast. Dessa är bakade av vanlig bröddeg, penslade med ägg och beströdda med sesamfrön. Receptet är halva satsen av Cemitas receptet som du kan hitta här. Halva satsen räcker till ca 16 trollstavar. Grädda på 250°C i 10 minuter.
Kitteln och diverse andra attiraljer är inköpta här och vi serverade både chips och ostbågar ur dem.

Till mat blev det:
Stekta grodlår med pumpaklyftor (kycklinglår med paprikakryddad potatis) och till detta dracks det Pumpajuice (multivitamin dryck), Honungsöl (ofiltrerad äpplejuice), samt Drakblodsjuice (svarta vinbärssaft). Juicen var upphälld i tillbringare, så det är viktigt att hitta den rätta färgen för att få ungarna i rätt stämning.
Till efterrätt serverades Trollkars muffins. Idén har jag hittat här. Ta vilket muffins recept som helst, som räcker till det antal barn du har på kalaset. Du behöver lika många rån, som du sticker ner i muffinsarna. Ca 75 g mörk choklad + 25 g matolja smälter du ihop och penslar på rånen, dekorera valfritt.
Ordna en trolldrycksutställning och till denna behöver du en massa glasburkar. Ettiketterna har jag hittat här och här. Fler lablar och märken kan du hitta här. Vi fyllde glasburkarna med sådant vi hade hemma och döpte till något läskigt.Råttmjälte - Torkade mullbär
Fladdermaskar - Kokta bucatini eller bavette i sörja av vatten och ketchup
Polyjuice Elixir - Smoothie på bananer med linfrön
Ormblod - Svartvinbärssaft outspädd
Skeleto-väx - Mjölk
Trolltänder - Marshmallows
Varulvständer - Svarta eller gröna kardemummakapslar
Fladdermusögon - Blackeye bönor
Blodigelsaft - Bläckfiskbitar i eget bläck
Kärleksdryck - Vatten med en droppe svartvinbärssaft (skall bli rosa)
Sanningsserum - Äppelcidervinäger
Torkad draklever - Torkade stensoppar
Dyngbaggar - Torkade dadlar
Torkade akromantel spindlar - Torkade trattkantareller
Hippogriffögon - Coctaillök

Sedan hade vi ju lekar också. Ungarna delades in i lag efter sina hus och fick därefter samla poäng.

1) Trollformellära (gissa vad som finns i lådan):
Ta en skolåda och gör ett hål på sidan så att ungen kan ta sig in i den med handen. Klä lådan i något neutralt papper.

Låda 1 var fylld med resterna av marshmallows som jag sprayat med vatten (mjukt och slemmigt) och låda 2 var fylld med pastaskruvar (knottrigt, insekter). Ungarna får slå med sina trollstavar mot lådorna och gasta trollformler i hopp om att det som finns därinne skall förvandlas till något annat. Ungarna får 5p för att de vågade stoppa in handen och 5 poäng om det kunde gissa vad det var i.

2) Förvandlingskonst (forma djur med leklera):
Dela ut leklera till varje hus. Inom laget bestämmer ungarna vilket djur de skall förvandla (forma) av leran. Varje person i laget får 15-20 sekunder på sig att forma innan nästa person tar vid.

Lagmedlemmarna skriker trollformeln Fera Verto medan lagmedlemmen formar i hopp om att den verkligen skall förvandlas. Varje lag får 5p om förvandlingen liknar djuret de bestämt. Lagledaren skriker "5 poäng till Gryffindor", för att göra leken så Hogwarts aktig som möjligt. Idén till denna leken hittade jag här.

3) Fånga draken
Ställ upp varje hus på var sitt led. De håller varandra i axlarna. Den som står först är huvudet och den som står sist är svansen. Svansen skall ha en strumpa fäst på baken innanför resåren på byxorna.

Leken går ut på att försöka få tag på så många svansar som möjligt från de andra lagen och samtidigt försöka undvika att få sin egen svans tagen. Det är endast huvudet som får ta tag i svansen. När man har blivit av med sin svans är leken slut. I och med att leken går väldigt fort, fick vi köra bäst till tre. Idén till denna leken hittade jag här.

4) Hitta drakägget (skattjakt):
Här ordnade vi med lite Hogwarts inspirerade skatter och satte upp ett poängsystem. Skatterna gömde jag i gamla påskägg (Drakägg) som jag sparat, lindade in äggen i aluminiumfolie och gömde lite överallt i huset.

Varje lag fick en karta på vårt hus. Kartorna hade jag färgat med kaffe. Kartan är handritad och därefter kopierad. Därefter veks kartan ihop till en Marodörkarta och på står det skrivet: Måntand, Slingersvans, Tramptass och Tagghorn. På kartan fanns markerat med röd tramptass var skatten finns gömd. Jag delade in huset i 4 olika delar så att ungarna fick leta på 4 olika ställen. När de hittat alla sina skatter fick de komma och hämta sista ledtråden (Hedvig).
Hela laget måste ta sina trollstavar, rikta dem mot kartan och gasta: Jag svär högtidligt att jag har något rackartyg för mig. Därefter börjar skattjakten.
Gör många skatter! Ungarnas Hedvig fick vara bästa priset och henne fick vi gömma på ett riktigt svårt ställe. Vill du göra en så tvättäkta karta som möjligt, så finns en nedladdningsbar version här med instruktioner på hur man viker ihop den.

5) Häxlimbo
Vi använde kvasten till limbo. Alltid uppskattat att avsluta med lite musik.

7 kommentarer:

 1. din fantasy har ingen grens ;) !

  SvaraRadera
 2. Amazing!!!
  Du har inte möjligtvis slipsen och "Robe" kvar? Och i såfall skulle jag kunna köpa den från dig?
  Mitt mailadress är lindy.olofsson@telia.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lindy. Varken manteln eller slipsen är till salu, då de används flitigt till maskerader och i lek. De är ju inte så dyra att köpa på Ebay, så kika där.

   Radera
 3. Hej. Otroligt vad du har skapat, vad du måste jobbat! Mycket snällt att du delar med dig av detta. Jag undrar: Jag vill kunna skapa egen text på tågbiljetter till Hogwarts-expressen. Jag hittar dock bara pdf:er och då är det svårt att skriva egna texter. Hur gjorde du för att skriva egen text på dina tågbiljetter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna. Adobe har ett plug-in program som heter PIT-STOP, som gör att man kan redigera i PDF filer. Har man ett sådant är det bara att köra :)

   Radera