torsdag 16 oktober 2014

Sicilianska cannoli

Jag har sett den här lilla spröda bakelsen avnjutas i tv-rutan ett antal gånger och undrat om det verkligen är så gott, eller måste man vara från Sicilien och uppfödd på mormors cannoli för att uppskatta dem. Så jag beslöt mig för att göra dem själv och visst var de så goda som jag trodde. Så goda att man undrar om man skall gå upp och ta en till när man gått och lagt sig...
Sicilianska cannoli - ca 50 st

ca 50 skal:
500 g mjöl
2 äggulor
30 g socker
100 g smält smör**
1 nypa salt
125 g Marsala vin*
750 g neutral olja**
2 äggvitor



Häll upp i en skål: mjöl, äggula, socker, avsvalnat smält smör och salt. Häll på Marsala vin och knåda ihop till en smidig deg. Den skall inte bli så torr som pastadeg utan kanske mer som pepparkaksdeg. Linda in i lite plastfolie och låt vila kallt i 1 timma. Skär degen i 5 bitar och kavla ut på lätt mjölat bakbord. Kavla så att degen är ca 2-3 mm tjock. Stansa ut rundlar om ca 7-10 cm i diameter. Ta bort överskottsdegen och kavla ut rundlarna så att de räcker runt dina metallformar (finns tex. att köpa här). Vispa dina äggvitor lite lätt med en gaffel. Pensla ena sidan av rundeln med äggvita och rulla över den andra sidan så att det fäster väl. 
Hetta upp oljan till 170-180°C. Fritera 2 cannoli i taget och så snart de är gyllene lägger du dem på en pappershandduk för att rinna av. 
Låt rören svalna något innan du tar tag i dem med en kökshandduk, vrider lite lätt och drar ur dem. Det idealiska är att jobba med 8 rör så hinner du både kavla, fritera, låta svalna och vrida ur medan ett nytt par ligger i kastrullen.
*Marsala vin är ett sött starktvin. Du kan ersätta det med valfritt sött dessertvin, vinäger, eller tom. vatten.
**I äkta sicilianska recept används ister. Byt gärna ut och prova.

Ricotta fyllning till 50 skal:
1 kg ricottaost eller ricottaost (eller butiksköpt)
200 g florsocker
50 g vaniljsocker
2 citroner - skalet och saften
(50-100 g finhackad choklad)
(50 g torkade russin/tranbär/blåbär/hackade aprikoser)


Förbered fyllningen: häll upp ricotta och socker i en skål. Vispa tills du fått en slät kräm. Riv ner skalet från citronerna och pressa i saften. Rör om till en slät kräm. Är du en chokladälskare kan du ha i finhackad choklad och vill man hålla sig till det traditionella, så skall man ha i torkad/kanderad frukt. Jag avskyr verkligen coctailbär, som sicilianarna är så förtjusta i så jag föreslår torkade russin, tranbär, blåbär, eller hackade aprikoser, om man absolut vill ha i frukt. Häll upp fyllningen i en spritspåse.
Chokladmousse fyllning till 50 skal:
200 g mörk choklad
2 äggulor
4 dl vispgrädde

Smält chokladen i ett varmvattenbad. Låt den inte bli varmare än 50°C. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa i äggulorna. Vispa vispgrädden för sig och vänd ner lite i taget i chokladen tills du får en luftig mousse. Häll upp fyllningen i en spritspåse.
Dekoration till 50 skal:
(200 g mörk choklad)
150 g naturella, skalade pistaschnötter
100 g florsocker

Fyll cannoliskalen med en sprits precis innan servering. Fyller du dem för tidigt kommer skalen mjukna. Doppa ändarna i hackad pistasch och strö florsocker över. Man kan också doppa ändarna i smält choklad och doppa dem i pistasch innan fyllningen för att göra dem ännu trevligare. Låt i så fall den smälta chokladen stelna något på de nydoppade skalen innan du sätter igång och fyller dem. Dofta över lite florsocker innan servering.