måndag 27 oktober 2014

Torkade tomater

I vår familj avstår vi från att äta tomater när det inte är säsong för dem, av den enkla anledningen att de inte smakar något. Här har jag fått tag på hösttomater som jag har torkat och lagt in, så kan det bli lite tomater på annat vis under de kalla månaderna.
Torkade tomater

2 kilo solmogna tomater
salt
2 msk hackad basilika/oregano
2 vitlöksklyftor
5-7 dl solrosolja
Börja med att skölja tomaterna. Skär dem i fyra bitar och skär bort det gröna. Salta något på tomaterna så att de börjar vätska sig. Låt stå 30 minuter. Det är inte nödvändigt att skrapa bort kärnorna. Pressa tomatbitarna så att så mycket vätska som möjligt rinner bort. Ställ tomatbitarna på torkollor för att torka i svamptork, eller på bakplåt för att torka i ugn. Ställ in värmen på ca 50°C och sätt igång. Torkar du i ugn ställer du en slev mellan ugnsöppningen och dörren så att fukten kan sippra ut.
Det sägs att tomaten består till 92% av vatten, vilket också är anledningen till att det är viktigt att pressa ut så mycket vätska som möjligt. Torkningen tar nämligen lång tid. Beroende på hur tjock, vätskefylld och stor tomaten är så tar det olika lång tid. Jag torkade under ett helt dygn för att få dem klara. Känn på tomaterna, de skall inte torkas till knäckebröd utan tills de blivit lite sega och absolut inte hårda.
Låt tomaterna svalna helt och häll upp dem på en burk. Jag hackar basilika och vitlök, strör på och häller på solrosolja. Låt tomaterna dra i någon vecka innan du börjar konsumera. Förvara svalt, gärna i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar