tisdag 11 december 2012

Hamburgerbröd med tomatkross

Det kommer recept på vanliga enkla hamburgerbröd gjorda på vanlig jäst – jag lovar. Dessa hamburgerbröden gjorde jag häromdagen och de blev så fantastiskt goda, saftiga och matiga, att jag bara måste dela med mig av receptet. Originalreceptet har även med hackade svarta oliver och soltorkade tomater. Jag hade inget sådant hemma, så jag körde utan. Snälla testa baka dessa, du kommer inte ångra dig.
Hamburgerbröd med tomatkross - 16 st

Matningen
350 g levain (eller surdeg)
420 g mjöl
280 g vatten

Bakningen
700 g levain
650 g krossade tomater
900 g vetemjöl
100 g havreflingor
5 g franska örter
3 klyftor hackad vitlök
rivet skal av 1 citron
25 g salt

Blanda levaindegen från kylen med mjöl och vatten och låt jäsa ca 8 timmar. Har du bakat nyligen med din levain, kan detta gå mycket fortare. Skär nu bort ca 350 g från den jästa levainen och lägg i en plastlåda i kylskåpet för nästa bak.

Blanda återstående 700 g levain med tomatkross och tillsätt därefter vetemjöl, havreflingor, örter, vitlök och rivet citronskal. Knåda degen. Beroende på hur mycket vätska tomatkrosset innehåller, kan du kanske behöva tillsätta någon deciliter vatten, ser det torrt ut, tillsätt vatten snabbt. Knåda tills degen blir fast och börjar släppa från bakytan (ca 13-15 minuter). Tillsätt nu saltet och knåda tills degen blir riktigt elastisk och lossnar lätt från bakytan (ca 7-10 min). Lägg degen i en inoljad plastlåda. Låt degen jäsa 3 timmar totalt, med 2 vikningar (efter varje hel timma).

När degen har jäst färdig har den rest sig rejält. Stjälp upp den på ett mjölat bakbord.

Dela degen i två delar och forma avlånga bröd, som du snittar i 8 lika stora bitar. Totalt får du alltså 16 bitar.

Ta fram två bakplåtar, ställ bakplåtspapper på. Runddriv bitarna till runda bullar och lägg på bakplåtspapprena. Täck med kökshandduk och låt jäsa i 1-1½ timma. Bröden skall ha svullnat till och skall spänna tillbaka när man trycker lätt på dem.

Sätt ugnen på 250°C. Ställ in en plåt och en vattenfylld ugnsfast form i botten. Baka bröden totalt 20-25 minuter med ånga. Ta därefter ut den vattenfyllda formen och baka ytterligare 10-15 minuter utan ånga. Låt bröden svalna på galler. Skall du frysa ner dem, låter du dem svalna helt.

Ett något modifierat recept av Jan Hedh.

måndag 10 december 2012

Entrecote med bakpotatis och bearnaisesås – bästa snabbmaten

Att steka en skiva kött är den ultimata snabbmaten hemma i vår familj. Vi är speciellt förtjusta i den mjuka entrecoten. Man kan lösa sin stressade middagssituation lika snabbt med några skivor lövbiff eller ryggbiff.
Börja med att ta fram köttskivorna och bred ut dem på en bräda så att de blir rumstempererade.
Kallt kött i stekpannan kan börja koka och blir inte gott.

Picka bakpotatisarna med en gaffel och lägg i micron (den kan sprängas om du inte pickar). Baka på hög värme. 1 potatis bakar du i 6-8 minuter. 2 potatisar 8-10 minuter. Prova med en tandpetare om de är klara.

Bearnaisesås

1 msk hackad lök
½ persiljekvist
5 krossade vitpepparkorn
½ dl vit-/äppelcider vinäger
½ dl vatten
½ tsk torkad dragon
3 äggulor
150 smält smör
salt
peppar
Lägg hackad lök, krossade vitpepparkorn, vinäger och vatten i en liten kastrull och koka tills hälften är kvar. Sila och låt svalna till rumstemperatur. Smält smöret och låt svalna till rumstemperatur.


Äggen separerar du. Frys ner äggvitorna till något annat trevligt recept. 
Äggulorna lägger du i en kastrull ihop med vinägerkoket och dragonen.


Vispa. Värm på medelvärme och vispa hela tiden. Håll koll så att inte kastrullen blir för varm. Om äggen börjar koagulera i botten kommer du få en äggröra istället för smidig sås.
När blandningen har tjocknat, drar du bort den från spisen. 

Rör i smält smör lite i taget. Vispa hela tiden. 

Du kommer nu få en len och krämig sås.
Salta och peppra köttskivorna och stek i smör några minuter på varje sida till önskad stekgrad.
Servera med sallad.


Entrecote. Bildkälla.

Barbaras Fiskgryta

Den här soppan åt jag på en sushi restaurang en gång. Jag bad aldrig om receptet, men efter att ha smakat av och pillat lite i tallriken kom jag fram till det här receptet. Soppan skall bli krämig, något mellan en soppa och en gryta.


Barbaras Fiskgryta - (5-6 port)

1 gul lök, hackad
1 liter fiskbuljong
2 msk tomatpuré
cayennepeppar
1½ dl crème fraiche
3 potatisar, tärnade
7-800 g fast fisk
2 hackade tomater
1 msk hackad persilja
500 g räkor
salt
peppar

Redning:
1 msk mjöl
1 dl vatten

Fräs löken mjuk i olivolja. Tillsätt cayennepeppar, vatten, buljong, tomatpuré och potatis. Koka tills potatisen är mjuk.
Så här gör du en klumpfri toppredning. Ta en glasburk med tillhörande lock. 
Lägg i mjölet. Häll på kallt vatten. Skruva på korken och shaky, shaky!
Red av soppan, vispa i crème fraiche och smaka av.
Skär fisken i stora tärningar. Använd gärna vit, fast fisk som marulk, havskatt, hälleflundra, långa etc. 
Här använder jag kummel, så är lite för skör för en soppa, men det funkar ändå.

Dra kastrullen från spisplattan och lägg i fisken. Locket på och låt stå ca 10 minuter. Skala räkorna. Grovhacka räkor och färska tomater, blanda med persilja, olivolja och salt.

Sleva upp soppan på tallrikar, strö på tomatröra och skalade räkor.

söndag 9 december 2012

Knäckebröd

Knäckebröd finns förvisso att köpa utan en massa konstiga tillsatser i butikerna. Men detta receptet är så bra och bröden blir så goda, att du bara måste testa att baka dem. Jag bakar flera plåtar och fyller en stor gammal kakburk med dem och så håller de hur länge som helst. Är man sugen på ett mellanmål är det bara att ta fram några stycken och bre något gott på. De passar dessutom perfekt till ostbricka.

Knäckebröd - 3 plåtar

100 g rågsurdeg
250 g vatten
250 g rågmjöl
175 g vetemjöl
1 msk honung
1 tsk salt

Topping:
1 dl frön och gryn
havssalt

Knåda ihop alla ingredienserna. Låt jäsa 8-10 timmar i rumstemperatur.


Degen skall ha blivit dubbelt så stor och "andningshålen" skall vara väl synliga.

Sätt ugnen på 225°C, med en plåt i. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Strö ordentligt med vetemjöl på varje bit.
Lägg degklumpen på ett bakplåtspapper.
Kavla ut det på bakplåtspappret.
Använd sporre, pizza slicer eller kniv att skära bitar med. Spraya eller droppa vatten på degen.
Förbered topping: tex sesamfrön, linfrön, solrosfrön, havregryn, havssalt. Havregrynen och solrosfröna kan med fördel finhackas. Blanda ihop.
Strö fröblandningen över degen och platta till lite lätt med handen så att fröna fastnar i degen.
Lägg in hela bakplåtspappret i ugnen på den förvärmda plåten. Baka ca 15 minuter.

Det är troligt att bitarna blir klara vid olika tidpunkter. Det är bara att bryta loss och ta ut.
Bitarna kommer vara lite sega, men när de väl har svalnat på galler kommer de bli spröda.
Bryt kakan i bitar där du har skurit dem och låt svalna helt.
Ät knäckebröden till allt och med fördel till ostbricka.
Ett något modifierat recept från Martin Johansson

Jalapeños – blommar och bär frukt i december!?!?!

Dessa vackra växter ville inte riktigt ta sig i somras. Jag planterade dem inomhus i maj tror jag. Planterade sedan ut dem i större kruka där de har stått hela sommaren och bara sett ledsna ut. Jag vet ju att chili och paprika är riktiga solälskare, så jag borde naturligtvis ha tagit in dem och låtit dem stå i fönstret istället. Det var ju inte mycket som ville växa i somras med tanke på allt regn, så jag fattar inte hur jag tänkte.

Jalapeñosarna togs in i september och har gått från små 15 cm höga stackare till dessa stora ståtliga växter. De blommar för fullt, men de flesta blommorna ramlar av. På den högra växten har det börja växa 2 jalapeños, men det är väl för mycket att hoppas på att få så många att man kan göra jalapeño poppers?




lördag 8 december 2012

Hemmagjord glass

Det kanske inte är rätt årstid för glass, men är man sugen, så är man. Detta receptet är ett grundrecept, som du kan variera genom att tillsätta det du tycker om i den. Detta är alla ingredienserna:

Glass - grundrecept

5 ägg
5 dl grädde
2 dl socker

Separera äggen.
Vispa äggvitor till styva toppar.
Vispa äggulor med socker tills det smeten ljusnar och blir fluffig.

Vispa grädden.
Vänd ner grädden i ägguleblandningen. Svep in den försiktigt med slickepott,
så att du behåller så mycket luft som möjligt.
Vänd sedan ner äggvitorna på samma sätt.
Ställ in i frysen i ca 4 timmar.
Nu har ytan börjat frysa till ordentligt. Vispa ordentligt så att det blir en jämn kräm.

Ställ tillbaka i frysen i ca 1-2 timmar.
Vispa igenom igen. I det här läget kan kan du smaksätta glassen med någon typ av sylt (minska sockermängden i grundreceptet), krossad choklad, någon skvätt rom, mosad eller hackad frukt, hackade nötter, karamelliserade nötter etc. Gör du vanlig vaniljglass tillsätter du 2 tsk vaniljsocker redan när du vispar äggulorna med sockret. Häll upp den mjukglassliknande smeten i en behållare med lock. Glassen går att äta omgående eller så fryser du ner den helt.

Då denna glassen inte innehåller lika mycket luft, som en som tillverkas i glassmaskin eller i fabrik, så behöver den tina lite innan du kan göra kulor av den. Ta fram den 20-30 minuter innan den skall ätas.

Fattiga riddare

Nu är det äntligen lördag och då passar vi på att äta varm frukost. Du behöver några skivor dagsgammalt vitt bröd i skivor och så kör du igång.
Fattiga riddare - 4 personer

8 skivor vitt dagsgammalt bröd
2 ägg
Vispa äggen, salta lite.

Doppa bröden i ägg. Stek i olja på båda sidorna tills gyllene.
Servera med skinka eller ät som de är.