söndag 6 december 2015

Bledske kremšnite - Krämsnittar från Bled

Slovenerna gör fantastiskt goda krämsnittar och de från Bled är de godaste. Enligt regel skall krämsnittarna från Bled serveras i storleken 7x7x7 cm. Vanilj och grädde/maräng fyllningen skall vara exakt lika höga (3,5 cm vardera). Här kan man välja att fylla övre delen av krämsnitten med vispgrädde, eller med fluffig maräng. Gillar du inte grädde så kan du plocka marängreceptet härifrån och göra halva mängden maräng.
Bledske kremšnite (12 bitar)
(Krämsnittar från Bled)

½ kg enkel smördeg

Vaniljkräm
1,2 liter mjölk
300 g socker
60 g vaniljsocker
8 ägg
4 äggulor
1 msk rom
200 g maizena mjöl
300 g tärnat smör

Grädde
8 dl vispgrädde
3 msk florsocker

Jag använder en form om 25x36 cm. Börja med att göra smördegen och grädda den enligt instruktionerna till två plattor i storleken för din form. Låt plattorna svalna.

Vaniljkrämen: koka upp mjölken. Vispa ägg, äggulor, socker och vaniljsocker till en fluffig och ljus kräm. Tillsätt majsstärkelse och rom och vispa till en slät smet. Häll i lite het mjölk i taget och vispa. Fortsätt så tills all mjölk är utrörd med äggkrämen. Vänd ner all äggkräm i kastrullen och låt koka upp försiktigt. Krämen skall sjuda på svag värme i ca 4 minuter. Vispa hela tiden för att undvika att krämen bränner vid. Ställ kastrullen åt sidan och vänd ner de tärnade smörklumparna. Vispa igenom ordentligt. Ställ åt sidan, täck med plastfolie ända ner till botten för att undvika att hinna skapas och låt svalna något.

Skär nu till dina smördegsplattor så att de passar formen. Ställ ner första plattan, häll på vaniljkrämen och platta till. Ställ i kylen 1 timme, så att den blir fast och fin.

Undertiden vispar du grädden ganska fast. När den börjar tjockna kan du tillsätta florsockret och vispa sedan klart. Vill du använda maräng kan du tillverka den nu.
Ta ut formen ur kylen och bred på grädden (eller marängen). Avsluta med att skära till locket till kakan. Ställ in allt i kylskåpet tills det är dags att servera. 1 timme brukar vara lagom för att kakan skall sätta sig. Skär rutor i den storleken du föredrar och strö på lite florsocker. Servera!

torsdag 3 december 2015

Vanilin roščići - Hästskor med vanilj

Hästskoformade mördegskakor med mandlar är nog de flesta kroatiska ungar uppvuxna med. Har man inte en mamma, eller mormor som baka fritule, så bakar de alldels säkert vanilin roščići. Jag tror att de är vanliga i många länder. I Kroatien växer det gott om mandel, så det är något av en traditionell liten kaka man bakar. Visst finns det sådana här mördegskakor även i det svenska köket? Här kommer i alla fall min mammas recept.
Vanilin roščići - 25-30 st
(Hästskor med vanilj)

250 g vetemjöl
60 g socker
100 g malda mandlar eller valnötter
200 g smör

Topping
75 g florsocker
25 g vaniljsocker

Mal mandlarna (eller valnötterna) till ett fint mjöl. Blanda ihop med vetemjöl och socker. Knåda ner smöret och forma till en mördegsklump. Låt gärna vila svalt i ca 30 minuter.

Dela degen i bitar som du rullar till bollar något mindre än golfbollar. Rulla till tjocklek om 1 cm i diameter, ca 12 cm långa. Böj till en hästsko. Grädda i ugnen på 180°C i 12-15 minuter. Låt svalna något på galler. Blanda ihop florsocker och vanilj till toppingen och doppa försiktigt i vanilj- och florsockerblandningen så att kakorna inte går av. Låt svalna helt och förvara i burk.

söndag 29 november 2015

Palaćinke punjene orasima - Valnötsfyllda pannkakor

Äter man på restaurang i Dalmatien brukar det alltid finnas valnötsfyllda pannkakor på dessertmenyn. I en snål restaurang får du två pannkakor med lite valnötsströ på och florsocker, men på en fin restaurang får du valnötsfyllning. Gud så gott! Så här kan du göra dem själv.
Palaćinke punjene orasima - 10 st
(Valnötsfyllda pannkakor)

Smet
2 ägg
250 g mjöl
1 nypa salt
4 dl mjölk
50 g smör

Valnötsfyllning
200 g malda valnötter
75-100 g florsocker
2 dl mjölk

Dekor
25-50 g mörk choklad
1 msk florsocker

Blanda ihop pannkakssmeten. Smält smöret på låg värme och vänd ner det i smeten. Stek 10 st pannkakor på ena sidan.
Blanda ihop malda valnötter med florsocker. Hetta upp mjölken så att den nästan kokar. Häll den över valnötsblandningen och blanda ihop till en smet.
Lägg en rejäl klick valnötsfyllning på halva sidan av pannkakan. En rågad matsked blir bra. Vik ihop pannkakorna till trekanter och fördela dem på en plåt.
Riv över lite mörk choklad (frivilligt) och in med dem i ugnen på 225°C i max 10 minuter. Chokladen skall bara smälta. Sikta över florsocker och servera varma. Nej - ingen glass till!!! :)

torsdag 26 november 2015

Varaždinski klipići - portionsbröd till kallskuret

Här kommer små fina bröd från staden Varaždin i Kroatien. Jag tycker om när de är vackert dekorerade och ihoprullade, så här är det fritt fram att strö på precis det man gillar bäst. Jag är inte alltid i behov att göra en smörgås. Det går lika bra att ha pålägget bredvid och gnaga på lite kallskuret ihop med de här goda bröden. De är försvinnande goda.

Varaždinski klipići - 16 st

25 g jäst
500 g mjölk
750 g vetemjöl
10 g salt
1 msk socker

Topping
1 ägg
sesamfrön/kumminfrön

Lös upp jästen i mjölken, tillsätt salt och socker och låt jäsa i ungefär 1 timma. Dela degen i 16 bullar. Platta till varje bulle, kavla ut lite lätt och forma till en triangel med händerna. Rulla ihop från den bredaste sidan. Rulla ut dem till ca 20 cm långa bröd. Lägg bröden med snibben nedåt, så att de hålls fast vid gräddningen. Låt jäsa i 45 minuter.
Pensla bröden med ett vispat ägg och dekorera gärna med sesamfrön. Ställ ugnen på 225°C och grädda i 12 minuter, eller tills de fått vacker färg. Täck med kökshandduk för att bevara mjukheten och låt svalna.

Perfekt att servera till kallskuret.

söndag 22 november 2015

Tekakor med havre

Jag tycker det är så onödigt att baka bröd och bara göra en plåt. Det går ju åt i ett nafs. Sedan barnen blivit så pass stora att de inte längre äter frukost i skolan, så går det åt en hel del bröd. Tekakor är lätt att göra, goda att äta och nyttiga. Tipset att ha i havre i degen har jag hittat i en av Leilas kokböcker och min variant blir så här.

Tekakor med havre - 24 st

300 g havregryn
1 liter mjölk
40 g sirap
20 g salt
25 g jäst
1 kg vetemjöl
150 g mjukt smör

Väg upp havregryn i en skål. Värm mjölken så att det börjar ryka ur den.  Häll den över havregrynen och tillsätt sirap och salt. Rör om och låt stå under en timma, tills allt har svalnat till rumstemperatur. Viktigt att mjölken är het, så att havregrynen skållas och blir mjuka.

Smula jästen i en degbunke och tillsätt den skållade havren. Rör ut jästen ordentligt. Tillsätt vetemjöl och mjukt smör och knåda igenom ordentligt så att allt smör sugs in i degen och den blir smidig. Låt degen jäsa i 1-1½ timma.
Dela upp degen i 24 bitar och forma till bullar. Platta ut bullarna på en plåt - 6 på varje plåt, picka bröden med en kina pinne och låt jäsa ca 45 minuter.

Värm ugnen till 225°C och grädda kakorna i 12-15 minuter. OBS! Ingen varmluft - det torkar bara ut bröden. Låt bröden svalna på galler. Du kan frysa in dem medan de är lite ljumna om du inte skall äta alla med en gång.

torsdag 19 november 2015

Junetina na brudet - Oxkött a la brudet

Grytor har en tendens att inte se så sexiga ut på bild, men låt er inte skrämmas av det. Den här dalmatiska grytan brukade min mamma laga på somrarna när vi var i Kroatien. Hon svor åt de kroatiska styckarna, som aldrig lyckades skära fina skivor. Hon bankade ihjäl skivorna med en köttklubba, så de nästan gick sönder innan hon satte igång koket. Efter 2 timmar i grytan blev köttet så mört och saftigt att jag bad att få rätten i repris minst en gång i veckan.

Junetina na brudet - 4 port
(Oxkött a la brudet)

2 gula lökar
750 g skivor nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår
salt
peppar
500 g krossade tomater
2 vitlöksklyftor
2 msk persilja
2 dl rapsolja
(1 nypa socker)
Skär lökarna i tunna skivor och lägg hälften i botten av grytan. Lägg ut hälften av köttet. Salta, peppra, häll på hälften av de krossade tomaterna, en hackad vitlök och en sked persilja. Gör om processen och häll till sist på oljan. Sätt igång koket, låt koka upp och sänk sedan så att grytan endast sjuder. Låt koka i ca 2 timmar. Känn efter om köttet är mört nog innan du tar bort det från plattan. Smaka av med lite socker om grytan känns för syrlig från tomaterna. Rör om och servera med kokt ris.

söndag 15 november 2015

Slanci - salta portionsbröd

I Sverige käkar studenterna nötter och nudlar, i Kroatien blir det slanci och yoghurt. Slanci känns nyttiga för att de inte är söta, men det är ju trots allt bröd. Kan vara käckt att äta lite ost, skinka och grönsaker till.

Slanci - 16 st

25 g jäst
500 g mjölk
750 g vetemjöl
10 g salt
1 msk socker

Topping
3 msk vetemjöl
1 msk salt
4 msk vatten

Lös upp jästen i mjölken, tillsätt salt och socker och låt jäsa i ungefär 1 timma. Dela degen i 16 bullar. Platta till varje bulle, kavla ut lite lätt och forma till en triangel med händerna. Rulla ihop från den bredaste sidan. Rulla ut dem till ca 20 cm långa bröd. Lägg bröden med snibben nedåt, så att de hålls fast vid gräddningen. Lägg bröden med 1-2 cm mellanrum, mellan varandra. De skall gå ihop efter gräddningen. Låt jäsa i 45 minuter.

Vispa ihop den salta toppingen. När bröden är färdigjästa ställer du in dem i ugnen på 225°C och grädda och gräddar i 5 minuter. Ta ut dem och sprid ut toppingen från höger till vänster sida fram och tillbaka så att det bildar ränder. Grädda ytterligare ca 15 minuter, eller tills de fått vacker färg. Bröden skall bli bruna och toppingen kommer vara blek. Täck med en kökshandduk så att de blir mjuka.

Perfekt som mellanmål, eller till kallskuret.