söndag 22 november 2015

Tekakor med havre

Jag tycker det är så onödigt att baka bröd och bara göra en plåt. Det går ju åt i ett nafs. Sedan barnen blivit så pass stora att de inte längre äter frukost i skolan, så går det åt en hel del bröd. Tekakor är lätt att göra, goda att äta och nyttiga. Tipset att ha i havre i degen har jag hittat i en av Leilas kokböcker och min variant blir så här.

Tekakor med havre - 24 st

300 g havregryn
1 liter mjölk
40 g sirap
20 g salt
25 g jäst
1 kg vetemjöl
150 g mjukt smör

Väg upp havregryn i en skål. Värm mjölken så att det börjar ryka ur den.  Häll den över havregrynen och tillsätt sirap och salt. Rör om och låt stå under en timma, tills allt har svalnat till rumstemperatur. Viktigt att mjölken är het, så att havregrynen skållas och blir mjuka.

Smula jästen i en degbunke och tillsätt den skållade havren. Rör ut jästen ordentligt. Tillsätt vetemjöl och mjukt smör och knåda igenom ordentligt så att allt smör sugs in i degen och den blir smidig. Låt degen jäsa i 1-1½ timma.
Dela upp degen i 24 bitar och forma till bullar. Platta ut bullarna på en plåt - 6 på varje plåt, picka bröden med en kina pinne och låt jäsa ca 45 minuter.

Värm ugnen till 225°C och grädda kakorna i 12-15 minuter. OBS! Ingen varmluft - det torkar bara ut bröden. Låt bröden svalna på galler. Du kan frysa in dem medan de är lite ljumna om du inte skall äta alla med en gång.