
Pärbulla/Läfsor - 10 st
25 g jäst
500 g mjölk
5 g salt
50 g socker
2 msk ljus sirap
1 tsk brödkryddor
700 g vetemjöl
50 g rågmjöl
4 mjöliga potatisar (ca 200 g)
50 g smör
Koka potatisarna och låt svalna. Smula jästen och lös den i den ljumna mjölken. Rör även ut salt, socker, sirap och brödkryddor. Vänd ner mjölet och knåda igenom. Skala potatisarna och pressa ner dem i degen. Klicka över det mjuka smöret och knåda till en homogen deg. Låt jäsa i 1 - 1½ timma.
Dela degen i 10 bullar. Kavla ut varje bulle och krusa med kruskavel. Grädda i stekpanna. Trava kakorna på varandra och linda in så att de blir mjuka.
Monicas originalrecept:
2 hg jäst
2 l mjölk
2 hg margarin
2 msk salt
2 kkp socker
3½ dl sirap
2 påsar anis + 2 påsar fänkål stött å blötlagt
3-4 kkoppar kokt potatis
2-2½ kg rågsikt
Gör degen så hård som möjligt.
Jäs cirka en timme.
2 msk bikarbonat till utbakning och 2 kg vetemjöl.
Bakas, krusas och gräddas på häll.