torsdag 13 februari 2014

Kokosbollar


Originalreceptet till de här fantastiskt goda kokosbollarna kommer från Sebastien Boudet. Min 8-åring gjorde dessa till en skolbasar och de var oerhört populära. Vilken unge gillar inte kokosbollar?
Kokosbollar – 40-45 st

1½ dl kokkaffe
200 g mörk choklad
200 g mjukt osaltat smör
150 g socker
½ tsk havssalt
200 g havregryn
100 g kokos

Koka kaffet. Sätt chokladen på smältning ovanpå ett vattenbad (max 55°C).

Vispa det mjuka smöret med sockret. Tillsätt saltet. Häll i kaffet och rör om. Tillsätt den smälta chokladen och rör om. Vänd ner havregrynen. Låt stå i kylskåpet ca 1-2 timmar tills smeten har stelnat.

 Rulla golfbollsstora bollar och rulla i kokos.

onsdag 12 februari 2014

Dinstani kiseli kupus - Ångkokt surkål

Jag är en riktigt surkålsälskare och om det är något jag gör varje år så är det egen surkål. Det är otroligt nyttigt och passar till det mesta av vinterns mastiga mat.
Dinstani kiseli kupus
(Ångkokt surkål)
2 msk olja/ankfett/ister etc.
250 g riven surkål
2½ dl vatten
1 tsk rött paprikapulver
Värm oljan och vänd ner surkålen. Fräs en kort stund. Häll på vatten lite i taget varteftersom det kokar bort och låt koka på lägsta värme i 30 minuter under omröring. Locket skall vara på på sniskan. I slutet skall allt vatten ha kokat bort och då tillsätts paprikapulver, salt och peppar. Servera med korv och potatis.

tisdag 11 februari 2014

Hemmagjorda Oreo cookies

De här små kakorna tog mig två satser innan jag lyckades få till den perfekta smeten. Naturligtvis har jag sneglat på amerikanska bloggar för att få lite idéer. Dessa valde jag att göra lite högre än vad som är brukligt och jag tycker att de blev ganska tjusiga och goda. De får bli ett bidrag till denna månads tema på Söta Saker, som är vardag.Hemmagjorda Oreo cookies - 20 st

150 g socker
125 g smör
1 ägg
200 g vetemjöl
50 g kakao

Fyllning:
125 g smör
125 g florsocker

1 tsk vaniljsocker

 Vispa mjukt smör och socker till en fluffig och krämig massa. Tillsätt ett ägg och vispa. Vänd ner vetemjöl och kakao och knåda ihop till en fast och härlig deg. Platta ut den till en 0,4-0,5 cm tjock kaka och ställ in i kylen i 30 min.

Stansa kakor om ca 4-5 cm i diameter. Jag använde locket från en kryddburk. Det blir ca 40 kakbottnar. Ställ in i kylen igen tills ugnen har blivit tillräckligt varm (en kvart räcker). Grädda på 175°C i 15-20 min. Låt svalna helt på galler.





Vispa det mjuka smöret med flor- och vaniljsocker. Fyll en spritspåse och spritsa på en tsk stor klick på hälften av kakbottnarna. Tryck på den andra kakbotten försiktigt. Servera.







måndag 10 februari 2014

Kroatisk levergulasch

Ni som älskar lever kommer tycka att den här rätten är fantastisk. Som student var det min favoriträtt i studentmatsalen och nu lagar jag den titt som tätt.
Gulaš od juneće jetre - 2-3 port
(Kroatisk levergulasch)

500 g nötlever
1½ dl mjölk
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl

1 dl vitt vin
1½ dl vatten
1 dl gräddfil
1 msk malen paprika
salt
peppar
Skär nötlevern i bitar/strimlor. Ställ den i en skål och häll mjölken över. Låt stå 30 min. Mjölken skall tydligen göra levern mjukare.

Hacka den gula löken och stek den på svag värme i lite olivolja. Löken skall bli fullkomligt glansig och mjuk. I och med att levern endast skall koka kort, så måste löken få tillfälle att mjukna innan tillsättningen av lever. Du vill gärna undvika lökklumpar i grytan när du väl skall äta den.

När löken har blivit fullkomligt mjuk och nästan mosig tillsätter du hackad vitlök och rör ner tomatpuré. Låt stekas lite kort. Vänd levern i mjölet och vänd ner det i kastrullen. Låt brynas lite kort innan du häller på vin, vatten och gräddfil. Krydda med paprika, salt och peppar och låt koka 15 min. Levern skall brynas och kokas kort, annars blir den hård.

söndag 9 februari 2014

Nid d’oeuf - Fågelbo ägg

Mera ägg till frukost. Idag har barnen försökt sätta ihop den här lilla rätten. Den är lite pillig, med äggulan som skall glida ner i fågelbot, men det gick bra. Det är väldigt gulligt, inte sant?
Nid d’oeuf - 2 personer
(Fågelbo ägg)

2 ägg
1 nypa salt
1 näve finriven parmesanost

Separera äggvita och äggula försiktigt. Se till att gulorna är hela. Ställ ner dem i en kaffekopp med 1 tsk vatten. Vispa äggvitorna hårt med en nypa salt. Vänd ner finriven parmesan med slickepott.

Klicka ut små fågelbon på ett bakplåtspapper och grädda 3 minuter i ugnen på 200°C.

Låt varje äggula glida ner i sitt fågelbo och grädda ytterligare 3 minuter. 


Ytterligare ett recept från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

lördag 8 februari 2014

Oeuf en cocotte au curry - Ägg i form med curry


Lite frukost tips från mina barn. Idag har vi gjort ägg i ugnen. Jag tycker detta är en riktigt delikatess. 

Oeuf en cocotte au curry - 2 pers

2 ägg
2 tsk smör
4 msk grädde
1 nypa salt
2 krm curry
Smöra en 1½ dl form med smör. Salta med en nypa salt

Bryt ner ett ägg i varje form och grädda i ugnen i vattenbad i 5 minuter på 200°C.
 
 Vispa ihop 2 msk grädde, 1 nypa salt, 2 krm curry. Portionera i vardera formen och grädda ytterligare 5 minuter. 

Ytterligare ett recept från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

fredag 7 februari 2014

Rimmad oxbringa


Att rimma själv är ingen big deal. Så här vet du exakt vilka tillsatser som finns i din köttbit. Här rimmar jag oxbringa.

Rimmad oxbringa

1 bit oxbringa (1½-2 kg)
230 g salt
2 liter vatten
Gnid in köttbiten med 30 g salt. Låt stå kallt i några timmar.

 Koka upp 2 liter vatten med 200 g salt, som du låter svalna. Häll över köttet och förvara i kylen i 8 dagar. Vänd köttet efter halva tiden.
 
 Bringan rullar du ihop och binder med snöre innan kokning.

 Eller serverar stekt.