lördag 8 februari 2014

Oeuf en cocotte au curry - Ägg i form med curry


Lite frukost tips från mina barn. Idag har vi gjort ägg i ugnen. Jag tycker detta är en riktigt delikatess. 

Oeuf en cocotte au curry - 2 pers

2 ägg
2 tsk smör
4 msk grädde
1 nypa salt
2 krm curry
Smöra en 1½ dl form med smör. Salta med en nypa salt

Bryt ner ett ägg i varje form och grädda i ugnen i vattenbad i 5 minuter på 200°C.
 
 Vispa ihop 2 msk grädde, 1 nypa salt, 2 krm curry. Portionera i vardera formen och grädda ytterligare 5 minuter. 

Ytterligare ett recept från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

fredag 7 februari 2014

Rimmad oxbringa


Att rimma själv är ingen big deal. Så här vet du exakt vilka tillsatser som finns i din köttbit. Här rimmar jag oxbringa.

Rimmad oxbringa

1 bit oxbringa (1½-2 kg)
230 g salt
2 liter vatten
Gnid in köttbiten med 30 g salt. Låt stå kallt i några timmar.

 Koka upp 2 liter vatten med 200 g salt, som du låter svalna. Häll över köttet och förvara i kylen i 8 dagar. Vänd köttet efter halva tiden.
 
 Bringan rullar du ihop och binder med snöre innan kokning.

 Eller serverar stekt.

torsdag 6 februari 2014

Roulade de Veau - Kalvrullad

Den här rätten kan vara något knepig att rulla ihop, men den blev mycket god. Helst skall kalvskivorna täcka kanterna, så att korvarna inte sticker ut och det kan bli lite svårt att hitta en så stor skiva. Man får helt enkelt pussla och linda in med snöre, så blir det så bra så.


Roulade de Veau - 6 port
(Kalvrullad)

1 stor skiva av kalvstek (eller två mindre)
2 skivor kokt skinka
2 kranjska korvar (frankfurter)
2 hårdkokta ägg
2 msk gräddfil
1 nypa salt
 Lägg ihop två kalvskivor och banka dem så att de blir tunna och fina.
 Lägg två skivor kokt skinka över.
 2 tjocka korvar.
 Mosa ihop hårdkokt ägg och gräddfil med en nypa salt.
 Klicka ut äggröran över korvarna. Se till så att det rinner in mellan och vid sidorna av korvarna. Bind ihop paketet. Bryn köttpaketet i en stekpanna och låt gå i ugnen i 20 minuter på 175°C.
 Paketet klart.
 Skär skivor av köttpaketet och servera med potatis och god sallad.


Ytterligare ett recept från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

onsdag 5 februari 2014

Smulpaj

En smulpaj behöver ingen närmare presentation. Detta tycker jag är lättaste sättet att tillaga paj på. Man fyller på med valfri frukt och smular över pajen. Inget kavlande! Läcker och gott.
Smulpaj - 6-8 personer

Fyllning:
5 äpplen
1 msk smör
3 msk socker

Smuldeg:
100 g smör

100 g vetemjöl
2 msk socker

Smöra en ugnsfast form med smör. Skala och klyfta äpplena. Strö socker över och vänd ner i formen.

 Knåda ihop smuldegen.

 Strö den över frukten.

 Grädda i ugnen på 200° i ca 20-25 min. Servera pajen med glass eller vaniljsås.

tisdag 4 februari 2014

Quiche Lorraine

En klassiker är aldrig fel, speciellt om den går snabbt att laga. Här har barnen varit framme och hjälpt till med kavling, vispning och dekorering. Varning - pajen är mycket mastig. Se till att servera en fräsch och syrlig sallad till.
Quiche Lorraine - 4-6 port

120 g vetemjöl
30 g smör
½ dl vatten
3 krm salt
2 ägg
1½ dl grädde
1 näve riven ost
3 krm salt
3 skivor bacon

Knåda ihop vetemjöl, smör, vatten och salt till en deg. Låt den svalna i kylen i 30 min. Kavla ut degen och forma den i din pajform. Nagga och grädda i ugnen på 200°C i 10 min.

Vispa ihop ägg, grädde, och salt. Häll smeten i pajformen och strö riven ost över. Skär baconskivorna på hälften, eller dekorera med småbitar. Som du vill.

Grädda i ugnen på 200°C i 25 min.
Ytterligare ett recept från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

måndag 3 februari 2014

Obrazine po dalmatinski - Dalmatiska oxkinder

Jag har lagat oxkinder på många sätt. Denna variant hittade jag inspiration till när jag åt oxkinder med goda vänner på en trevlig restaurang vid Šibeniks riviera. Som vanligt - koka länge på låg värme, så blir de goda, mustiga och mjuka.
Obrazine po dalmatinski - 4 port
(Dalmatiska oxkinder)

2 oxkinder1 lök
1 morot
1 persiljerot
1 vitlöksklyfta
3 dl rött vin
200 g krossade tomter
salt
peppar
1 msk hackad persilja
Stek kinderna i olivolja på båda sidorna. Ställ åt sidan. Stek löken glansig. Tillsätt hackad morot, persiljerot och vitlöksklyfta. Lägg ner de brynta oxkinderna och häll på krossade tomater och rött vin över. Låt koka på svag värme i ca 3½ timma. Smaksätt med salt, peppar och strö hackad persilja över.

Servera gärna med selleripuré till.

söndag 2 februari 2014

Canapés au Fromage - Ost kanapéer

De här små smörgåsarna var alldeles försvinnande goda och kommer göras ofta hemma hos oss. Barnen och jag pysslade med lite olika frukostförslag och detta passade ju ypperligt. Vi är lite trötta vanliga smörgåsar, som är lättast att göra på vardagarna, så nu spexar vi till det lite på helgen.
Ost kanapeer – 2 personer
 
2 skivor toast bröd
1 ägg
3 msk ricottaost
5 msk riven ost
½ tsk salt

Vispa ägget. Tillsätt ricotta, riven ost och salt och mosa ihop. Ta brödskivorna och dela dem på hälften. Fördela krämen över brödbitarna. Baka i ugnen på 225°C i 10 minuter.

Recept från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.