Det är dags för en gammal klassiker, nämligen Tjälknul. Receptet fick jag från min mammas väninna när jag var tonåring någongång och första gången jag lagade rätten var min pappa livrädd att det skulle börja brinna i ugnen på natten. Han har alltid varit förtjust i stekar och denna blev en av pappas favoriter. Att laga något på så här låg värme och så här länge ger riktigt saftigt och smakrikt kött.
Tjälknul - ca 8 pers
1½ kg fryst rostbiff eller fransyska
Marinad:
4 dl vatten
1 dl soja
1 dl salt
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk grovmalen svartpeppar
Lägg den frusna köttbiten i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Sätt ugnen på 75°C och låt köttet gå i ca 12 timmar. Detta brukar vara lättast att göra nattetid. När ca 10 timmar har gått kan du sticka in en termometer.
Nedan angivelser kan du följa:
65°C kött rött
70°C kött rosa
75°C kött genomstekt
Blanda ihop marinaden och lägg det varma köttet i den. Lägg lock på och låt stå 2-3 timmar innan du vänder köttbiten och låter ligga lika länge till på andra sidan.
Skiva köttet och servera tex. med en god potatissallad av denna, eller denna variant.
En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
torsdag 21 november 2013
onsdag 20 november 2013
Fläskfilé och sparrispaj
När jag serverade den här rätten häromdagen utropade min man: "Det var inte igår". Nej, det var det verkligen inte. Fläskfilé med sparris och pajtäcke hör till 80-tals klassikerna, som dog ut någongång på 90-talet. Och varför dog rätten ut? Det kom vi på i slutet av måltiden: mastigt, smörigt och gräddigt, en riktig kaloribomb. Vi orkade inte röra oss efter måltiden. Tänk vad annorlunda man äter på 2010-talet, att man glömmer att man faktiskt åt den mastiga 80-tals maten till vardags.
1 fläskfilé
1 stor gul lök
salt
peppar
Gratängsås:
25 g smör
3 msk mjöl
ca 360 g vit sparris på burk
(ca 2 dl vätska)
4 dl grädde
+ 1 dl vatten
salt
peppar
Pajdeg:
100 g smör
180 g mjöl
1 nypa salt
2 msk vatten
Börja med pajdegen. Knåda ihop ingredienserna och ställ degen i kylen i 30 min.
Låt sparrisarna rinna av och fördela dem över löken och köttet. Spara spadet till gratängensåsen.
Smält smöret och rör ut mjölet. Häll på sparrisspad, vatten och grädde och låt koka upp och sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Kavla ut pajdegen och klä pajformen med den. Dekorera gärna efter eget tycke.
Fläskfilé och sparrispaj - 4-5 port
1 fläskfilé
1 stor gul lök
salt
peppar
Gratängsås:
25 g smör
3 msk mjöl
ca 360 g vit sparris på burk
(ca 2 dl vätska)
4 dl grädde
+ 1 dl vatten
salt
peppar
Pajdeg:
100 g smör
180 g mjöl
1 nypa salt
2 msk vatten
Börja med pajdegen. Knåda ihop ingredienserna och ställ degen i kylen i 30 min.
Skär fläskfilén i skivor och lägg i botten på pajformen. Stek den hackade
löken mjuk och glansig och fördela över köttet. Salta och peppra.
Låt sparrisarna rinna av och fördela dem över löken och köttet. Spara spadet till gratängensåsen.
Smält smöret och rör ut mjölet. Häll på sparrisspad, vatten och grädde och låt koka upp och sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Kavla ut pajdegen och klä pajformen med den. Dekorera gärna efter eget tycke.
Baka pajen på 200°C i 30 min.
Servera med ris och en massa grönsaker.
tisdag 19 november 2013
Black forest cupcakes
En mycket saftig kaka med härliga körsbär. Smeten smaksätts med kaffe och vill man ännu mer vuxen kan man marinera körsbären i cherry innan man blandar ner dem i smeten. Mums.
Black forest cupcakes - 12 st
Smeten:
150 g mörk choklad
150 g mjukt smör
4 ägg
1 nypa salt
1 msk socker
150 g socker
90 g mjöl
2 msk kokt starkt kaffe
200 g frusna körsbär
Topping:
3 dl grädde
1 msk florsocker
12 körsbär till dekoration
Börja med att smälta chokladen ovanpå ett vattenbad.
När chokladen har smält, tar du av den från vattenbadet. Klickar i smöret lite i taget och
rör om tills varje omgång har smält, innan du lägger i mer. Du kommer få en puddingliknande
chokladkräm. Låt svalna till rumstemperatur. Ställ inte in i kylen.
Separera
äggen.Vispa äggvitor och salt till mjuka toppar, tillsätt 1 msk socker och vispa till hårda toppar.
Vispa äggulor och socker länge tills det blir krämigt. Helst
skall det inte kännas att det är några sockerkristaller kvar i smeten,
utan det skall vara helt vitt och slätt. Krämen skall bilda spår.
Vänd ner den avsvalnade chokladen och kaffet i ägguleblandningen och fortsätt vända tills det är genomblandat. Vänd nu ner mjöl och äggvita lite i taget, ca 1/3 av varje tillsammans och vänd försiktigt. Du skall behålla luften och fluffigheten.
Häll upp smeten i muffinsformar. Om du har en muffinsplåt kan du ställa
formarna i groparna för bättre stöd. Grädda dem på 175°C i ca 15 min.
Vispa grädden och smaksätt med florsocker. Spritsa på cupcakes med en stjärntyll och dekorera med ett körsbär på toppen.
måndag 18 november 2013
Tomatsoppa från Adriatiska havet - Juha od pomidora
Nej, nu ljuger jag. Inte en endaste ingrediens kommer från Adriatiska havet, men det är så här man lagar soppan vid kusten, så därmed får den det här namnet. Soppa äter man sommartid i Dalmatien och detta pga den höga värmen. Soppa är näringsrikt, lätt att äta och tillför mycket vätska. I Sverige å andra sidan gäller det att hålla kylan ur benmärgen och hösten är ju sopptid!
Tomatsoppa från Adriatiska havet - ca 4 port
1 gul lök
10 cm hackad stjälkselleri
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
6 dl kyckling/grönsaksbuljong
½ dl vitt vin
salt
peppar
2 msk risottoris
1 msk persilja
Hacka lök och selleri och stek i lite olivolja på svag värme tills det är glansigt och mjukt. Tillsätt finhackad vitlök och häll på krossade tomater. Häll på buljong och vitt vin, smaksätt med lite salt och peppar. Låt koka ca 10 minuter. Mixa inte helt slätt med stavmixer. Häll i risottoriset och koka tills det är klart, ca 15-20 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar och vänd ner den hackade persiljan.
Servera rykande het med gott bröd till.
Tomatsoppa från Adriatiska havet - ca 4 port
1 gul lök
10 cm hackad stjälkselleri
2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
6 dl kyckling/grönsaksbuljong
½ dl vitt vin
salt
peppar
2 msk risottoris
1 msk persilja
Hacka lök och selleri och stek i lite olivolja på svag värme tills det är glansigt och mjukt. Tillsätt finhackad vitlök och häll på krossade tomater. Häll på buljong och vitt vin, smaksätt med lite salt och peppar. Låt koka ca 10 minuter. Mixa inte helt slätt med stavmixer. Häll i risottoriset och koka tills det är klart, ca 15-20 minuter. Smaka av soppan med salt och peppar och vänd ner den hackade persiljan.
Servera rykande het med gott bröd till.
söndag 17 november 2013
Fisk- och skaldjursgratäng
Denna familjefavoriten har barnen efterfrågat i flera veckor. När jag serverar den blir det aldrig en smula över. Tunna fiskfiléer av plattfisk funkar utmärkt, eller så använder du någon vit fast fisk, som kummel, bleka, torsk mfl.
Fisk- och skaldjursgratäng 4-5 pers
750 g fisk
salt
peppar
Gratängsås:
25 g smör
1 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
1 dl buljong fisk/skaldjur
3 dl grädde
salt
vitpeppar
1 msk dill
Mos:
1 kg mospotatis
1 dl mjölk
2 ägg
salt
vitpeppar
Topping:
1 näve skalade räkor
1 näve riven parmesanost
Börja med gratängsåsen. Smält smöret och vispa i mjölet. Häll på vin, buljong och grädde. Låt koka upp och låt sjuda 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och dill.
Skala och koka potatisen tills den är helt mjuk. Pressa den genom en potatispress så att den blir luftig och slät. Häll på mjölk och 2 ägg och vispa. Krydda med salt och peppar.
Fyll en spritspåse med moset och sätt på en stjärntyll. Smöra din form (jag använder en som är 35x26 cm) och spritsa ut små stjärnor av moset.
Lägg fisken i mitten, salta och peppra. Häll på gratängsåsen. In med formen i ugnen i 20 min på 225°C. Ta ut formen, strö på räkorna och toppa med parmesanost. Höj temperaturen till 250°C och låt gå 5 minuter till eller tills gratängen har fått fin färg.
Fisk- och skaldjursgratäng 4-5 pers
750 g fisk
salt
peppar
Gratängsås:
25 g smör
1 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
1 dl buljong fisk/skaldjur
3 dl grädde
salt
vitpeppar
1 msk dill
Mos:
1 kg mospotatis
1 dl mjölk
2 ägg
salt
vitpeppar
Topping:
1 näve skalade räkor
1 näve riven parmesanost
Börja med gratängsåsen. Smält smöret och vispa i mjölet. Häll på vin, buljong och grädde. Låt koka upp och låt sjuda 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och dill.
Skala och koka potatisen tills den är helt mjuk. Pressa den genom en potatispress så att den blir luftig och slät. Häll på mjölk och 2 ägg och vispa. Krydda med salt och peppar.
Fyll en spritspåse med moset och sätt på en stjärntyll. Smöra din form (jag använder en som är 35x26 cm) och spritsa ut små stjärnor av moset.
Lägg fisken i mitten, salta och peppra. Häll på gratängsåsen. In med formen i ugnen i 20 min på 225°C. Ta ut formen, strö på räkorna och toppa med parmesanost. Höj temperaturen till 250°C och låt gå 5 minuter till eller tills gratängen har fått fin färg.
Räkorna läggs i sent för att inte bli torra och sega.
lördag 16 november 2013
Ossobuco Milanese
Den här rätten ger rejält med kött och mört sådant. Att laga kött med ben på är förträffligt om man är ute efter mycket smak. Kalvlägg är just ett sådant kött och i den här klassiska italienska måltiden kommer de till sin rätt.
Ossobuco Milanese - 4 port
4 st rejäla kalvlägg
1 morot
1 gul lök
1 selleristjälk
125 g krossade tomater
1 dl vitt vin
5 dl oxbuljong
salt
peppar
Kalvlägg av prima kvalité.
Bryn läggen i smör och olja på båda sidor. Ställ köttet åt sidan.
Glasera hackad gul lök, selleri och morötter tills de är mjuka och glansiga.
Tillsätt krossade tomater, vin och buljong. Tillsätt köttet och krydda med salt och peppar. Låt köttet koka i 1½ timma. Servera med saffranskryddat ris.
Vanligtvis brukar italienarna strö på gremolata över sina lägg, för att få mer arom.
Gremolata:
1 msk hackad persilja
1 hackad vitlök
skal från 1 citron
salt
peppar
fredag 15 november 2013
Pussande smörbullar
Vi älskar bullar i vår familj och detta är nog favoriterna. Enkelt fylld med smör och socker, toppade med råsocker - helt fantastiska. Amerikanarna servera gärna sticky buns, som ligger just så här tätt ihop, dekorerade med kristyr. Vi är inte förtjusta i kristyr någon av oss - enkelt skall det vara.
Pussande smörbullar - 12 st
2½ dl mjölk
375 g vetemjöl
1 nypa salt
75 g socker
60 g mjukt smör
12 g jäst
Smörfyllning:
50 g smör
1 dl socker
Topping:
1 vispat ägg
1 dl grovt råsocker
Värm
mjölken till fingervarmt. Väg upp mjöl, salt och socker i en bunke. Gör
en grop i mjölet och smula jästen. Häll lite mjölk på jästen och rör ut
den med fingrarna. Tillsätt resten av mjölken och knåda en deg. Tillsätt
det mjuka smöret. Knåda ordentligt på bakbordet så att degen blir
smidig och elastisk. Låt degen jäsa övertäckt i 1-1½ timma.
Pussande smörbullar - 12 st
2½ dl mjölk
375 g vetemjöl
1 nypa salt
75 g socker
60 g mjukt smör
12 g jäst
Smörfyllning:
50 g smör
1 dl socker
Topping:
1 vispat ägg
1 dl grovt råsocker
Kavla ut degen till en avlång rektangel och bre på smörfyllningen.
Rulla ihop till en långsmal rulle och skär ut 12 st snäckor.
Placera snäckorna på en plåt för att jäsa i ca 30 min. Jag använder en mindre plåt om 35x26 cm, men man kan så klart ställa dem på en vanlig plåt. Låt dem stå med 1-1½ cm avstånd från varandra, så får de plats att svälla både vid jäsningen och gräddningen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)