fredag 11 oktober 2013

Hemmagjord gräddfil

Jag har kommit till nästa mejeriprodukt på tur och det är gräddfil. Jag har faktiskt försökt mig på att göra egen hemmagjord gräddfil flera gånger, men inte lyckats. Den har blivit på tok för vattnig - så vattnig att inte ens en avrinning hjälpt. Denna gången blev det riktigt bra.
Gräddfil - 3 dl

3 dl mjölk
3 dl grädde
2 msk filmjölk

Värm mjölken till ca 80°C och låt sedan svalna till rumstemperatur (ca 20°C). Häll i rumstempererad 
grädde och fil. Rör om och låt stå i rumstemperatur tills det tjocknar. Det tar ungefär ett dygn. 

Nu häller du upp gräddfilen i en ren kökshandduk och låter rinna av ett par timmar. 
Kvar blir en perfekt konsistens av krämig grädde.

torsdag 10 oktober 2013

Mjölksyrade pickles

Det är hög tid att fundera över vad man skall lägga i sina burkar i år. Min man brukar bli tokig på att jag sparar glasburkar under året, men nu när hösten faktiskt är här, har jag fyllt varenda burk och jag är inte ens halvfärdig. Syrat är gott och nyttigt och lite blandade godsaker, som pickles brukar falla de flesta i smaken.

Mjölksyrade pickles

250 g morötter
250 g vitkål
250 g blomkål
150 g gurka
100 g purjolök
½ vatten
15 g salt

Börja med att koka upp vatten och salt och låt svalna till rumstemperatur. Var noga med att använda lagom med salt - 2 % i hela burken.* Vid en salthalt om 6% kan mjölksyra inte längre bildas.**
 
Riv och skär grönsakerna i mindre bitar. Massera med händerna så att grönsakerna börjar släppa sin egen saft. Stoppa grönsakerna i rena och steriliserade burkar och häll på saltlake.

Låt stå i rumstemperatur. Efter bara ett par dagar bubblar det friskt i burkarna. Pressa ner grönsakerna i burken för att få ut så mycket luft som möjligt och fyll hela tiden på med ny saltlake. Burkarna förvaras i rumstemperatur i 2 veckor och flyttas sedan till kylskåpet. Låt stå ca 6 veckor innan du börjar äta av godsakerna.

Följ detaljerade instruktioner här.

*Karin Bojs: Syra själv
**Anneli Schöneck: Mjölksyrejäsning av grönsaker

onsdag 9 oktober 2013

Carpaccio på nötkött

Att äta rått kött kan många tycka är lite läskigt. Köttet i sig smakar inte så mycket, det är kryddan och tillbehören som förgyller rätten. Visst skall man våga testa, åtminstone en skiva.

Carpaccio på nötkött - 4-6 personer (som förrätt)

500 g oxfilé eller rostas
1 schalottenlök
1 msk capris
2 msk riven parmesanost
salt
svartpeppar

Övriga fyllningar:
2 skvättar balsamvinäger
½ hackad tomat
 Putsa köttet från senor och fett. Linda in biten i plastfolie, forma med händerna 
och frysa in i 1-1½ timma. Infrysningen gör att köttet blir lite lättare att skiva.

Skär så tunt du bara kan.

Klä en skärbräda med plastfolie och lägg köttskivorna på. Täck med plastfolie.

Fram med något som du kan banka med som har en slät yta. Jag använder en gammal stekpanna.

Banka ordentligt så att skivorna blir alldeles platta och nästan genomskinliga.

Lägg upp på ett fat och dekorera.

tisdag 8 oktober 2013

Blomkålssoppa

Varför blir man så soppsugen när hösten kommer? Kroppen som vant sig vid varmare temperatur, ryser av välbehag när man häller i sig av den näringsrika dekokten. Blomkålssoppa kan bli lite tråkig i smaken om man enbart använder blomkål. Jag kryddar upp den med andra godsaker för både konsistens och smak.
Blomkålssoppa - 4 port

400 g blomkål
1 liten gul lök
10 cm purjolök
1 potatis
1½ dl grädde
7 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

salt
peppar

Hacka löken och stek den lite glansig i en sked smör. Hacka purjolök, skär potatis grovt och skär blomkålen i knippen. Vänd ner i kastrullen och häll på grädde och buljong. Krydda lätt och låt koka ca 15 minuter. Mixa grovt med en stavmixer. Du vill inte ha slätt som barnmat! Servera rykande varm i koppar.

måndag 7 oktober 2013

Hemmagjord ketchup

 
Idag blir min fina 6-åring äntligen en 7-åring. I helgen hade vi kalas för klasskompisarna och det bjöds på hemmagjorda chicken nuggets, som alla barnen gladeligen doppade i den hemmagjorda ketchupen. Förutom vanliga butiksköpta tomater, hade jag även i lite av de sista tomaterna från egna plantor...såna där som bara vägrar att mogna, nu när hösten har kommit.

Hemmagjord ketchup - ca 0,75-1 liter


1,2 kg tomater
2 stora gula lökar
1 selleristjälk
3 persiljestjälkar
salt
½ dl socker
2 msk balsamvinäger
1 tsk svartpeppar

  Hacka lök och stek den glansig på svag värme i olivolja.
Tillsätt hackad selleri och persilja och stek med en kort stund.

 Picka tomaterna med en kniv och lägg ner dem i kokande vatten. Låt koka 5 minuter tills skinnet börjar lossna. Lägg ner tomaterna i ett kallt vattenbad och låt svalna. Dra av skinnet och finhacka tomaterna. Ta även vara på saften.

Lägg ner tomaterna i grytan och låt koka tills det börjar tjockna. 
Ta nu fram stavmixern och mixa till en slät puré.

Smaksätt med valfri mängd salt och socker och droppa i lite balsamvinäger om du känner att syran inte riktigt är på plats. Peppra ordentligt. Låt nu koka tills termometern visar 100°C och tappa omgående upp ketchupen i steriliserade burkar. Förvara svalt.

söndag 6 oktober 2013

Läcker plommonkaka

Lite Victoriaplommon passar perfekt till denna kakan. Använd gärna andra sorter, men se till att de är av den köttigare typen, så att de inte släpper för mycket vatten och ger dig en kladdig kaka. Den här kakan har snabbt blivit en favorit och jag har bakat den flera gånger i det senaste.

Läcker plommonkaka

200 g socker
250 g mjukt smör
4 äggulor
1 nypa salt
300 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
300 g (ca 6 st) fasta plommon

Nötkräm:
1 ägg
50 g malda hasselnötter/mandlar
1 äggvita

Topping:
2 msk florsocker


Vispa smör och socker till en krämig massa. Tillsätt äggulorna, en i taget. Vänd ihop bakpulver och mjöl och häll ner i smeten. Låt degen vila i kylen 30 min.

Vispa äggvitan. Blanda ihop ett ägg med de malda nötterna och vänd försiktigt 
ner äggvitan. Skölj, halvera och ta ut kärnorna ur plommonen.

Ta ut degen ur kylen och tryck ut hälften i en smörad och ströbröad rund ugnsfast form. 
Tryck ner plommonhalvorna jämnt över hela formen. 

Bre på den pösiga nötkrämen och avsluta med andra halvan deg.

Baka i ugnen på 180°C i 40-45 minuter. Håll koll så att den inte bränns. Stick kakan med en 
provnål för att vara säker på att degen är helt torr i mitten. Sikta över florsocker och servera.

Receptet kommer från den här fina bloggen.

lördag 5 oktober 2013

Mjölksyrad svamp




Svampsäsongen pågår sedan någon månad tillbaka och det finns mycket kvar att hämta i våra skogar. Det gäller bara att ha tålamod med fästingarna, som fördärvar allt det roliga. Nedan ser ni en kombination av skogens guld och lite av vad butikerna har att erbjuda. Mjölksyrad svamp är mycket god skivad i en sallad eller dyl.
Mjölksyrad svamp
1 kg svamp
½ liter vatten
15 g salt
1 skivad lök
1 vitlök
1 kvist rosmarin
1 lagerblad

Börja med att koka upp vatten och salt och låt svalna till rumstemperatur. Var noga med att använda lagom med salt - 2 % i hela burken. Vid en salthalt om 6% kan mjölksyra inte längre bildas.

Rensa svampen och lägg den i en kastrull. Häll på ca 1 dl vatten.

Låt koka upp. Det kommer se ut som väldigt mycket vatten, då svampen även släpper sin saft. Låt koka 5 minuter. Placera omgående i steriliserade glasburkar ihop med sitt spad. I och med att svamp inte innehåller mycket socker, behöver den kombineras med andra grönsaker för att jäsningen skall sättas igång. Krydda alltså med skivad gul lök, skivad vitlök, rosmarin kvist, lagerblad etc. Häll på saltlag ända upp till toppen av glasburken. Locket på och låt jäsa i rumstemperatur i upp till 10 dagar.

Efter ett par dagar kommer det börja bubbla ordentligt.Släpp ut luft och fyll på med mer saltlag vid behov.

Efter 10 dagar kan du ställa burkarna svalt.