Lite Victoriaplommon passar perfekt till denna kakan. Använd gärna andra sorter, men se till att de är av den köttigare typen, så att de inte släpper för mycket vatten och ger dig en kladdig kaka. Den här kakan har snabbt blivit en favorit och jag har bakat den flera gånger i det senaste.
Läcker plommonkaka
200 g socker
250 g mjukt smör
4 äggulor
1 nypa salt
300 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
300 g (ca 6 st) fasta plommon
Nötkräm:
1 ägg
50 g malda hasselnötter/mandlar
1 äggvita
Topping:
2 msk florsocker
Vispa smör och socker till en krämig massa. Tillsätt äggulorna, en i taget. Vänd ihop bakpulver och mjöl och häll ner i smeten. Låt degen vila i kylen 30 min.
Vispa äggvitan. Blanda ihop ett ägg med de malda nötterna och vänd försiktigt
ner äggvitan. Skölj, halvera och ta ut kärnorna ur plommonen.
Ta ut degen ur kylen och tryck ut hälften i en smörad och ströbröad rund ugnsfast form.
Tryck ner plommonhalvorna jämnt över hela formen.
Bre på den pösiga nötkrämen och avsluta med andra halvan deg.
Baka i ugnen på 180°C i 40-45 minuter. Håll koll så att den inte bränns. Stick kakan med en
provnål för att vara säker på att degen är helt torr i mitten. Sikta över florsocker och servera.
Receptet kommer från
den här fina bloggen.