Det här med att äta kanin är nog inte så givet för alla. I Sverige har många barn dem som husdjur och så klart att man inte vill äta Lille Skutts kompis. Både kanin och hare ingår flitigt i medelhavsköket och är man uppvuxen med det tycker man nog inte att det är något konstigt.
Att tänka på vid tillagningen: kaninköttet tycker jag är ganska likt kycklingens, men köttet är något segare. Köttet är nästintill fettfritt och smakar inte särskilt mycket vilket gör att man får dra till med mer dominanta kryddor för att framhäva köttets smak och se till att pensla med olja för att hålla köttet saftigt.
Grillad kanin med grillad polenta och zucchini - 4-5 port
1 kanin styckad i bitar
3 dl olivolja
1 kvist rosmarin
3 blad salvia
½ citron, saften
2 msk salt
Polenta:
5 dl grova polentagryn
1 liter vatten
1 tsk salt
Tillbehör:
2 zucchini
Börja med polentan, mät upp grynen i en stekpanna med höga sidor och häll på salt och vatten. Rör om och låt koka upp. Koka tills det har blivit en tjock och härlig gröt. Jämna ut ytan och låt svalna helt så att gröten stelnar och går att skära. Perfekt att göra dagen innan eller några timmar innan grillningen.
Kaninen - skär av huvudet, ta ut inälvor. Stycka kaninen i småbitar.
Instruktioner till hur du styckar en kanin hittar du
här.
Mixa olivolja, salvia, rosmarin och citronjuice med en stavmixer.
Häll ungefär hälften av marinaden över kaninbitarna. Strö salt över och
låt det marineras i rumstemperatur ca 1 timma innan du börjar grilla.
Mina tjusiga zucchini från trädgården skall jag servera till. Zucchini kan du skära
både på längden och bredden. Det viktiga är att du inte skär för tunt.
Grillen är uppvärmd och kolen är placerad så att den värmer ena halvan av grillen. Jag bryner bitarna över kolen först och flyttar dem senare till den kolfria ytan. Pensla kanin bitarna titt som tätt med den kvarstående marinaden så håller sig köttet så saftigt som möjligt. Småbitarna kommer bli klara först. Lägg dem i en kastrull så att de håller värmen. Grilla gärna med locket på med öppen ventil. Det kan ta upp till 45 minuter innan sadeln och de något tjockare benen är helt klara.
När du ser att det kanske är 10 minuter kvar på köttet öppnar du locket och sätter igång med zucchinin...
...och polentan har du skurit i tårtbitar och steker lite snabbt på grillen så att bitarna får en härligt krispig yta.
Låt kaninköttet vila en stund i kastrullen under lock så att safterna fördelas.