En gör det själv blogg om surdegsbakning, ystning, matlagning, chark och självhushållning.
måndag 12 augusti 2013
Fläskfilé Satay
Fläskfilé kan lätt bli lite torr och tråkig på grillen, men marinerad á la Satay, så blir den saftig och fin. Låt gärna marineras under natten.
Fläskfilé Satay - 4-5 pers
500 g fläskfilé
1,25 dl kokosmjölk
1 msk färsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
salt och svartpeppar
2 tsk socker
Skiva fläskfilen i tunna bitar. Strö på kryddorna och massera in i köttet. Häll på kokosmjölk och rör om. Låt vila ett par timmar i kylen. Trä sedan köttet på träpinnar, pensla med olja och grilla. Servera med kokt ris och grillade grönsaker. På spetten ovan har jag zucchini och röd paprika.
söndag 11 augusti 2013
Det finns blåbär, det finns!
Jag trodde att jag helt skulle behöva avstå från blåbär den här sommaren, med tanke på att alla risen är sönderfrusna, men så fick jag höra att någon hade hittat blåbär under en ledning och så började jag fundera på om jag kunde ha någon liknande tur i den närliggande skogen.
Jag tog med mig min 6-åring till vårt vanliga plockställe där jag vet att det finns ganska mycket mossa på marken som kanske har skyddat risen mot vinterns ruskiga frost och mycket riktigt så fanns där en del blåbär. Inte de vanliga mängderna, men åtminstone åt en frukost för blåbärssugna tjejer.
Jag tog med mig min 6-åring till vårt vanliga plockställe där jag vet att det finns ganska mycket mossa på marken som kanske har skyddat risen mot vinterns ruskiga frost och mycket riktigt så fanns där en del blåbär. Inte de vanliga mängderna, men åtminstone åt en frukost för blåbärssugna tjejer.
Det blev en tallrik var till flickorna med mjölk...
...och jag själv nöjde mig med en matsked i filen ihop med honung. Vilken toppen frukost att börja dagen med!
lördag 10 augusti 2013
Budino ai frutti di bosco - Bär pudding
En budino är samma sak som en pudding på italienska. Den här puddingen innehåller inget gelatin och håller ändå ihop, tills den hamnar i magen. Du behöver en brioche form till puddingen och har du inte en sådan så tar du det du har hemma. Tanken var att använda skogsbär i puddingen, med då blåbären saknas i år, får det bli röda bär från skogen och buskarna på tomten. Denna budino smakar väldigt bärigt och blev en riktig succé.
Budino ai frutti di bosco - ca 6 port
(Bär pudding)
850 g blandade röda bär
(röda vinbär, körsbär, hallon, jordgubbar)
750 g vatten
200 g socker
60 g maizena
60 g vatten
Passera frukten och vätskan genom en finmaskig sil. Ställ tillbaka vätskan i en kastrull på spisen och tillsätt sockret. Låt koka upp. Blanda ihop maizena och vatten och häll ner i fruktsaften. Rör hurtigt och låt tjockna rejält.
Pilla upp kanterna med fingret så att de inte sitter helt fast i formen. Ställ en tallrik på formen och vänd uppochner. Låt puddingen lossna. Dekorera med bär och servera med vispad grädde, eller glass.
Receptet kommer från tidningen La Cucina Italiana.
Budino ai frutti di bosco - ca 6 port
(Bär pudding)
850 g blandade röda bär
(röda vinbär, körsbär, hallon, jordgubbar)
750 g vatten
200 g socker
60 g maizena
60 g vatten
Rensa och skölj frukten. I min variant har jag i hallon, röda vinbär, vita vinbär och en näve körsbär.
Lägg dem i en kastrull och häll på vattnet. Låt koka upp och låt sedan sjuda i 5 minuter.
Passera frukten och vätskan genom en finmaskig sil. Ställ tillbaka vätskan i en kastrull på spisen och tillsätt sockret. Låt koka upp. Blanda ihop maizena och vatten och häll ner i fruktsaften. Rör hurtigt och låt tjockna rejält.
Häll upp smeten i brioche formen. Låt stelna i 24 timmar.
Pilla upp kanterna med fingret så att de inte sitter helt fast i formen. Ställ en tallrik på formen och vänd uppochner. Låt puddingen lossna. Dekorera med bär och servera med vispad grädde, eller glass.
Receptet kommer från tidningen La Cucina Italiana.
fredag 9 augusti 2013
Grillad makrill
Grillad makrill - 2 port
2 makrillar
1 msk salt
1 msk hackad persilja
1 hackad vitlök
½ dl olivolja
Rensa ur fisken och lägg den i närheten av glöden, men inte direkt ovanpå. Se till att fisken är välsaltad, så kommer skinnet inte att fastna på gallret.
Lyft på fiskköttet precis intill huvudet. Här ser tu lätt om det är klart.
Servera med en god potatissallad till.
torsdag 8 augusti 2013
Fetaostfylld fläskfilé
Vill man bjuda på något som gästerna kommer säga "aaaah" över när de ser och "mmmm" när de äter, men samtidigt inte kostar skjortan och går att laga fort - då rekommenderar jag verkligen en vanlig enkel fylld fläskfilé. Den här rätten saknar endast sås, för jag hade inte ork att vispa ihop någon.
Fetaostfylld fläskfilé - 4-5 port1 fläskfilé
2 skivor parmaskinka (bacon, rökt skinka)
100 g fetaost
6 st salviablad
4 st torkade tomater
salt
peppar
Börja med att putsa fläskfilen. Skär sedan från ena sidan ett långt snitt utmed fläskfilen.
Fortsätt och vinkla kniven mot motsatt sida.
Börja med att salta och peppra köttet. Lägg på parmaskinka, strö på fetaost, lägg på salviablad och till sist soltorkade tomater. Linda in rullen så hårt du kan. Bind med steksnöre. Bryn köttet i stekpannan på alla håll.
Stek köttet i ugnen på 175°C i 20-25 minuter. Låt köttet vila minst 10 minuter innan du skär det.
Servera köttet på en bädd av ruccola och med råstekt potatis.
onsdag 7 augusti 2013
Petits Milanais
Då var det dags för 8-åringen att få sin stund i köket. Vi kör på i samma bok: La Pâtisserie est un jeu d'enfants av Michel Oliver. Petits Milanais är små mördegskakor, ofta med inslag av kanderad frukt. Då ingen av oss är särskilt förtjust i kanderad frukt, föreslog jag dadlar och russin, men 8-åringen var inte så sugen på det heller, så vi tog fram vår mycket fina apelsinsylt och piffade till vår variant med detta istället.
Petits Milanais - 20-25 st
100 g smör
150 g socker
2 ägg
2 äggulor
3 msk mandelmjöl
4 msk apelsinsylt
360 g vetemjöl
3 nypor salt
2-3 msk vetemjöl till utbakningen
Petits Milanais - 20-25 st
100 g smör
150 g socker
2 ägg
2 äggulor
3 msk mandelmjöl
4 msk apelsinsylt
360 g vetemjöl
3 nypor salt
2-3 msk vetemjöl till utbakningen
Smält smöret i en kastrull. Vispa socker och ägg till en ljus smet. Häll i det smälta
smöret och tillsätt mandelmjöl, apelsinsylt, vetemjöl och nyporna salt.
Rör om med en slev till en härligt glansig och kladdig smet.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Häll upp lite mjöl på bakbordet.
Ta upp ca 1 msk av smeten och klicka ner den i mjölet.
Ta upp bullen och forma till en rund kaka och placera på bakplåtspappret.
Ugnen skall vara inställd på 180°C. Baka kakorna 15 minuter och låt svalna på galler.
Härligt goda måste tilläggas. Vill du baka på franska är det bara att klicka på första fotot så förstoras receptet.
tisdag 6 augusti 2013
Macarons med mjölk
Då har det blivit dags att aktivera ungarna igen (eller snarare att de har tjatat ihjäl mig). Vi skall baka något ur vår trevliga La Pâtisserie est un jeu d'enfants av Michel Oliver. Näst på tur är Macarons och detta är första gången jag ser ett macaron recept med mjölk i och jag inser att detta kommer bli väldigt mjuka macarons innan vi ens har börjat. 6-åringen har markerat receptet i boken och har längtat efter att få göra det.
Macarons - 60 st
180 g mandelmjöl
100 g florsocker
½ dl mjölk
2 äggvitor
Mixa ihop mandelmjöl och florsocker. Häll på mjölken och rör ihop till en len massa.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem lite i taget. Se till att behålla fluffigheten och rör tills smeten är smidig. Här kommer ett bra klipp på hur man skall röra en macaron smet och hur texturen skall vara när den är färdigrörd. Smeten skall rinna av slickepotten.
Spritsa ut klickar om ca 3 cm i diameter på två bakplåtar.
Ugnen skall vara förvärmd till 120°C. Jag väljer att baka på ugnsplåtarna, som är något tjockare än mina vanliga hålade bakplåtar. Jag skyddar också kakorna i botten med ytterligare en plåt. Det här med spruckna maränger har jag googlat på rejält och de flesta tipsar om att lägga sitt bakplåtspapper direkt på en kall plåt, så att macarons inte får en chock och dessutom skydda extra med ytterligare en plåt. Det här receptet nämner inget om att låta kakorna torka i rumstemperatur innan iläggning i ugnen, så vi kör på.
Efter 30 minuter i ugnen är macarons klara. Efter att de har svalnat konstaterar vi att de är mjuka, har inte fluffat till sig alls. Ungen är besviken. Smaken är som mandelmassa - inte helt bortkastat, vi får smula det på glass.
Vad som inte funkade med receptet: ja säg det! Kakorna liknar inte alls de traditionella macarons som får en mjuk och seg insida och en lite frasig hinna på. Här är det mjukt rakt igenom. Originalreceptet säger 25 minuter i ugn, men efter 30 min hade de inte hårdnat något nämnvärt. Receptet anger att det skall bli 20 macarons i storlek angiven i boken, vilken vi också följde. Boken avslöjar inte om mängden anger bottnar eller färdigmonterade macarons och vi fick 60 bottnar genom att följa storlekangivelsen. Ingenstans nämns att vi skall montera - eller förutsätter man att man bara skall det? Nja, kakorna är väldigt söta, så något mer sötsliskigt kladdar vi inte på.
Macarons - 60 st
180 g mandelmjöl
100 g florsocker
½ dl mjölk
2 äggvitor
Mixa ihop mandelmjöl och florsocker. Häll på mjölken och rör ihop till en len massa.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem lite i taget. Se till att behålla fluffigheten och rör tills smeten är smidig. Här kommer ett bra klipp på hur man skall röra en macaron smet och hur texturen skall vara när den är färdigrörd. Smeten skall rinna av slickepotten.
Spritsa ut klickar om ca 3 cm i diameter på två bakplåtar.
Ugnen skall vara förvärmd till 120°C. Jag väljer att baka på ugnsplåtarna, som är något tjockare än mina vanliga hålade bakplåtar. Jag skyddar också kakorna i botten med ytterligare en plåt. Det här med spruckna maränger har jag googlat på rejält och de flesta tipsar om att lägga sitt bakplåtspapper direkt på en kall plåt, så att macarons inte får en chock och dessutom skydda extra med ytterligare en plåt. Det här receptet nämner inget om att låta kakorna torka i rumstemperatur innan iläggning i ugnen, så vi kör på.
Efter 30 minuter i ugnen är macarons klara. Efter att de har svalnat konstaterar vi att de är mjuka, har inte fluffat till sig alls. Ungen är besviken. Smaken är som mandelmassa - inte helt bortkastat, vi får smula det på glass.
Vill du baka på franska kan du klicka på bilden ovan så förstoras den upp |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)