måndag 5 augusti 2013

Svartvinbärssaft med Saft-Maja

Svärmor äger en Saft-Maja och detta är en mackapär som heter duga. Förr kokade jag saft i en kastrull, vilket bara är omständligt och gör att frukten tappar näring. Får du tag på en gammal Saft-Maja, eller någon nymodig variant, så slå till. Du kommer känna dig som Baltazar och kan sätta ditt eget namn på din hemmagjorda brygd! Har du tillgång till vinbär på egna buskar är det bara att sätta fart. Vi ångar ihop en årsförbrukning och vad kan vara bättre att ge sina barn (förutom vatten och mjölk)?
Ångad Svartvinbärssaft - ca 2½ l koncentrerad saft

3 kg svarta vinbär
1 kg socker

Se till att du har ett gäng flaskor i beredskap och socker så klart.

Jag har gärna med lite röda vinbär, men de utgör knappt ca 20% i mitt kok. Vissa upplever de 
svarta vinbären som lite kärva och då kan man mildra smaken med röda vinbär eller jordgubbar.

Skölj bären i två bad, så att du rensar bort ohyra och små bladsmulor. Hittar du mögliga bär, 
kastar du bort dem. Det gör ingenting om det ligger kvar stjälkar och blad. Detta kommer ändå silas bort.

Flaskorna skall vara urtvättade och sköljda. Lägg dem i ugnen på 100°C och låt stå i ugnen medan saften ångas.
 Då var det dags att sätta ihop Saft-Majan. Här har vi botten som du ställer på spisplattan. 
Fyll med vatten (ca 3½ liter går upp till markeringen på svärmors 70-tals variant).

Därefter sätter du på saftbehållaren. Ångan från vattnet kommer 
komma upp genom hålen, medan saften kommer samlas runtom.
Sist ställer du på bärbehållaren, som ser ut som en stor sil. Ångan når ända upp till behållaren och gör att bären ångas och svettas och till sist blir de så varma att de exploderar och saften rinner ut. Du varvar bär och socker.
Locket på. Låt nu bären ångas i 45 minuter. Undertiden monterar du på slangen och nypan. Se till att golvet är beklätt med tidningspapper. Ha ugnshandskar i närheten och se till att du kan vrida slangen fritt åt något håll så att du kan ställa den på tex. ett fat direkt efter upptappningen, så att det inte droppar. Ha gärna på dig något som skyddar fötterna från hett stänk.


Efter ca 45 minter har bären ångats sönder.

 Pressa ur det sista av vätskan så att den rinner ner i saftbehållaren. 
Om du är en sån där hurtig typ som redan har plockat bort blad och stjälkar kan du använda dessa rester som sylt.


 Här ligger härligheten och väntar.

Greppa en flaska direkt ur ugnen - ha på ugnsvantarna. Tappa upp försiktigt och var redo med den andra handen så att du klämmer åt med nypan. Fyll inte ända upp, för när du drar upp slangen ur flaskan efter tillnypningen rinner det ut lite till.

Låt svalna och förvara svalt. Denna saften brukar vi dricka upp inom ett år och jag har aldrig använt några tillsatser som förlänger hållbarheten eller dyl.

söndag 4 augusti 2013

Hemmagjord cherry på surkörsbär - Višnjevac


Idag skall jag berätta hur man gör hemmagjord kärringdryck (som vissa vill kalla det). Den här goda likören gör jag varje år då de sura körbären (kallas för višnje i Kroatien) är precis mogna och fina i juli när det blir semesterdags. I Sverige mognar de sura körsbären (skogsmorellerna) oftast i augusti och därför kommer det här inlägget för er som har tillgång till sura körsbär och behöver lite idéer.

Višnjevac

2 mått sura körsbär
1 mått socker
1 mått rakija (brännvin eller dyl.)

Här har vi rakija av typen lozovača, som görs av druvrester. Har du med dig trevligheter från din kroatiska semester så använder du inte rakija av typen šljivovica (gjord på plommon), eller travarica (gjord på gräs) till detta då båda har en stark smak. Jag har aldrig provat att göra drycken på vodka, men oavsett om du använder vodka/brännvin så se till att den är mild och relativt smaklös. I Kroatien bränner varje människa sitt eget brännvin fullt lagligt, så vårt kommer från en släkting. Jag kommer använda en 4 liters glasburk och då går det åt 2 liter sura körsbär, 1 liter socker och 1 liter rakija.

 Nyplockade sura körsbär.

 Skölj noga. För över dem till en stor bytta/skål/balja där du blandar ihop dem med sockret och brännvinet. Mosa de sura körbären med händerna så att de flesta öppnar sig och saften rinner ut.

För över blandningen till en glasburk och sätt locket på. Glasburken skall nu stå varmt och i solsken i 1 månad. Har man brist på solsken så kan ett sydligt fönster, eller växthus få duga. Under den här månaden vänder du på glasburken då och då så att sockret löser sig ordentligt.

När en månad har gått silar du blandningen och pressar ut all saft. Likören har tjocknat till nästan sirapskonsistens och smakar delikat. Förvara i steriliserade glasflaskor.

lördag 3 augusti 2013

Mjukkaka från Norrbotten

Färden genom Sverige fortsätter och nu har det verkligen blivit dags att baka i Norrbotten. Mjukkakor har jag förstått bakas i hela norra Sverige och liknar närmast tekakorna.
Bildkälla

Mjukkakor från Norrbotten (8 stora eller 16 små)

250 g levain
300 g mjölk
200 g vatten
750 g rågsikt
50 g rapsolja
½ dl sirap
1 tsk malen anis
1 tsk malen fänkål
15 g salt

Se till att din levain är nymatad och pigg. Värm mjölken till fingervarmt. Blanda alla ingredienserna till degen och ge det en kort knådning. Låt autolysa/vila i 1 timma. Vik ihop och knåda kort (se filmsnutt med fransk knådmetod här), olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3-4 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

När degen har jäst klart delar du den i 8 eller 16 bitar. Runddriv varje bit, platta ut genom att doppa bullen i mjöl och kavla ut till platta kakor. Lägg dem på plåt och nagga med en gaffel. Låt jäsa 2 timmar. Grädda i ugnen på 225°C i 15 minuter.

Några mindre mjukkakor, lagom storlek för frukost.

fredag 2 augusti 2013

Stekt mullefisk

Mullefisken hör till en av mina favoritfiskar. Den har en mycket god smak och är väldigt enkel att tillaga. Den här fisken tillagade jag för ett par dagar sedan när jag var i Kroatien, där det är lite svårare att få tag på större mullefiskar, som man gärna kan lägga på grillen. Dessa 10 cm långa småttingarna passar därför bättre i en stekpanna och är man i Kroatien och söker efter dem så heter de trilj.
Stekt mullefisk -  4 port
(Frigani trilji)

1 kg mullefisk
1 dl vetemjöl
2 dl matolja
salt
½ dl olivolja
Rensa fisken genom att ta ut magen. Skölj och badda med hushållspapper. Vänd fisken i mjöl. 

Hetta upp olja i en stekpanna så att det finns ungefär 1 cm olja på höjden. Stek fisken någon minut på varje sida. 
 Ta upp och låt rinna av på papper. Salta lätt och ringla över olivolja.

Servera med potatissallad och grillad zucchini tex.

onsdag 31 juli 2013

Gazpacho på morbrors tomater

Jag har fått en hel kasse med tomater från morbrors trädgård. Stora, små, buckliga, spruckna, väldoftande - perfekta för en gazpacho.
Gazpacho - 2 port

1½ kg mogna tomater
1 vitlöksklyfta, krossad
½ gurka, skalad och skivad
1 röd paprika, urkärnad och hackad
½ liten röd lök, hackad
½ dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk socker
salt
peppar
basilikablad
(krutonger)

Picka tomaterna med en gaffel och lägg ner dem i kokande vatten. Låt koka några sekunder och spola dem sedan med kallt vatten. Dra av skalet. Mixa tomaterna, hälften av gurkan, paprika, lök, olivolja, vinäger, socker, salt och peppar till en grov massa. Lägg i resten av den hackade gurkan, strö på lite basilika och hackade krutonger. Servera iskallt.

tisdag 30 juli 2013

Sura körsbärs krans

Idag är det dags för en fräsch och syrlig kaka. Har du inte tillgång till färska sura körsbär, så brukar det gå att köpa skogsmoreller i glasburk. Det funkar ypperligt.

Sura körsbärs krans

150 g ägg (3 st)
200 g socker
1 tsk vaniljsocker/1 msk vaniljessens
200 g tjock naturell yoghurt
100 g smör
250 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g urkärnade sura körsbär

Färskplockade sura körsbär, sköljda och avsnoppade.
Kärnas ut med en urkärnings-manick.
Vispa ägg, socker och vanilj till en krämig smet. Tillsätt yoghurten.
Smält smöret och häll ner det i smeten. Vänd ihop mjöl och bakpulver och tillsätt.
Ta fram en form som du smörjer och belägger med ströbröd. Häll i smeten och strö över sura körsbären.
Tryck ner körsbären. Där du lämnar dem, där hamnar de.
Grädda kakan på 180°C i ca 45 minuter. Kakan blir mycket syrlig och saftig.

Originalreceptet kommer från den här finfina bloggen.

måndag 29 juli 2013

Grillade pilgrimsmusslor - San Žak

När vi är i Kroatien tillagar vi alltid pilgrimsmusslor på grillen. Svärfar har blivit expert på att grilla dem och svärmor gör den grymma marinaden. Sommartid hjälps vi alla åt och det blir extra festligt vid bordet när de här små raringarna dyker upp.
Grillade pilgrimsmusslor - 10 st musslor
(San Žak)

10 pilgrimsmusslor med skal
1½ dl vitt vin
1½ dl smält smör
½ dl olivolja
salt
peppar
1 finhackad vitlök 
1 näve riven parmesanost

Själva musselköttet är inlindat i en slemmig hinna. Detta tar man loss och slänger.
Kvar skall finnas själva pilgrimsmusslan med sin romsäck.

 Förbered snäckorna. Förbered marinaden: smör, salt, peppar, vitt vin och olivolja.

 Först grillas själva musslan på grillen, sedan lägger man köttet i sina snäckor och fördelar marinaden över dem. När marinaden börjar koka och vinets syra kokat bort tar man snabbt bort snäckorna från grillen. De får inte koka för länge för då blir köttet som gummi. Nu duttar man på lite vitlök och strör på nyriven parmesanost.

 Servera på stort fat. Minst 2 stycken per person. Doppa bröd i marinaden och ät upp och skär sedan köttet och ät upp. Delikatess!