söndag 10 mars 2013

Mjuka tunnbröd i stekpanna - Lappland


Bildkälla.
Projekt Baka Mig igenom Sverige fortsätter. Tunnbröd görs i hela Norrland. Varje landskap och varje husmor har sitt recept. Här kommer en variant med surdeg, från en husmor i en helt annan del av landet.
 
Mjuka tunnbröd i stekpanna- 20 st

Matning av surdegen:
50 g surdegsgrund
130 g vatten
70 g grahamsmjöl/rågmjöl

Bakningen:
Surdegen från ovan
400 g ljummen mjölk
1 tsk brödkryddor (fänkål och anis)
½ dl ljus sirap
15 g salt
550 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
50 g rumsvarmt smör

Mata surdegen ca 8 timmar innan bakning. När den bubblar fint blandar du den med mjölk, kryddor, sirap och salt. Vänd ner mjöl och blanda ihop till en deg. Klicka i smöret och knåda igenom kort. Låt autolysa/vila i 1 timma. Knåda degen kort och låt den sedan jäsa ca 3 timmar.

Dela degen i 20 bitar. Forma varje degklump till en liten rund bulle.
Vänd bullen i mjöl och kavla ut dem med en slät kavel.
Avsluta med att krusa den med kruskavel.

Stek bröden i en torr stekpanna på medelvärme. Jag använde en gjutjärnsstekpanna med en diameter på 22 cm. Degen räckte då till 20 kakor. Har du en större stekpanna kan du dela degen i något färre bitar.

Lägg bröden omgående under en bakduk. Trava bröden på varandra och täck. Fukten som 
bevaras under bakduken gör bröden mjuka och fina. Låt dem svalna under bakduk innan du 
fryser ner dem, eller ät upp dem med en gång medan de är varma.

Originalreceptet hittar du här.

lördag 9 mars 2013

Pomonakaka med råvispad vaniljsås

Dagen började med ett Ja må hon leva vid 7-tiden och visst blir man lycklig, trots att detta med födelsedagar sedan länge tappat sin charm. Ikväll kommer släkten på middag och jag spenderade den första morgontimmen med att fundera på vilken efterrätt jag skall bjuda på. Äppelsäsongen lider mot sitt slut, så jag bestämde mig för en kaka av äpplen.

Då jag har ett eget exemplar av Vår kokbok från 1962, kom jag ihåg att Pomonakaka är en raritet som man bara måste prova och receptet tycks enbart finnas i just dessa blå gamla exemplar från slutet av 50- början på 60-talet. Det fick det bli. Pomonakaka är alltså en äppelkaka gjord på äppelmos, så hemmagjort äppelmos blir det första man får göra. Jag gör mer än vad som behövs till kakan, för det kommer gå åt till annat också.

Äppelmos - ca 850 g
1 kg äpplen
2-300 g socker
1 dl vatten
Skala, klyfta och skär ner äppelklyftorna i småbitar. Lägg ner i en kastrull med socker och vatten. 
Låt koka på svag värme ca 30 min. Rör emellanåt. 

När det är ca 10 minuter kvar kan du ta en potatisstomp och mosa äpplena. Fortsätt koka 
tills det blir en fin konsistens. Vill du ha helt slätt mos kan du använda stavmixer.

Pomonakaka - 8 port

1 ägg
1 dl socker
180 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
500 g äppelmos

Vispa ägg och socker. Vänd ihop vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. 
Tryck ihop tillsammans med rumsvarmt smör till en inte riktigt pajliknande smet, 
men den är något grynigare än en vanlig kaksmet.

Tryck ut 2/3 av smeten i botten på en rund form. 
Se till att ca 2-3 cm av smeten trycks upp på väggarna. 
(Jag rekommenderar att du mjölar en bakyta och kavlar ut den något större än formen).

Häll på äppelmos.

Kavla ut resten av smeten till ett lock som du lägger över moset. Skär loss överskottet 
och nagga längst kanterna så att det håller ihop snyggt. Får du några degrester 
över kan du göra lite dekorationer på degen.

Grädda i ugnen på 200°C i ca 25 minuter. Låt svalna och servera med vaniljsås. 
Jag gör en egen råvispad vaniljsås, men du kan också använda en kokt: Crème Saint Honoré

Råvispad vaniljsås
3 äggulor
4 msk socker
1 vaniljstång
3 dl grädde

Vispa grädden. Vispa äggulor, socker och fröna från vaniljstången till en gul rinnig smet. 

Vänd ner grädden lite i taget i den gula smeten. Försök behålla så mycket luft som möjligt.

Servera Pomonakakan med den fluffiga vaniljsåsen.

fredag 8 mars 2013

Hemmagjord misosoppa

Det här receptet går inte ut på att du kokar upp vatten och häller upp pulver ur en påse - men det går ungefär lika snabbt, bara du har alla ingredienser till hands. Färdigköpt misosoppa är ofta full av tillsatser, ganska onödiga sådana, så även denna rätt skall man kunna göra själv.

Huvudingrediensen misopasta är sojabönsmos, som har blandats med ris, korn eller vete och lämnats att fermentera. Denna pasta smakar mycket starkt, salt och har en utpräglad umami smak.
Misosoppa - 4 små portioner

Torkade wakame alger

8 dl kyckling-, fisk- eller grönsaksbuljong
1 msk wakame alger
2 msk ljus misopasta
100 g silkestofu
5 cm purjolök
Koka upp buljongen. Lägg wakame algerna i buljongen och låt stå 5 minuter med lock på. 

Vispa i misopasta. Miso får aldrig koka - utan skall bara värmas för att inte förlora någon näring. 

Tärna tofun, strimla purjolöken och vänd ner i soppan. 

Servera omgående som förrätt.

torsdag 7 mars 2013

Rockig fisksoppa

Jag hittade lite rocka i fiskbilen igår och då jag aldrig lagat något med rocka, tänkte jag att det kanske kunde passa i fisksoppan, som jag tänkt laga. Jag blev glatt överraskad. Köttet smakar som vilken fisk som helst. Det är mjukt och smälter i munnen. Det blev helt enkelt en rockig soppa.
Rockig fisksoppa - 4 port

1 vinge från rocka/eller 500 g annan fisk
1½ liter fiskbuljong
3 dl vispgrädde
1 potatis
½ fänkål
1 morot
salt
peppar
cayennepeppar
Börja med buljongen. Jag har alltid små burkar med buljong i frysen, så denna smälter jag ner i kastrullen, häller på grädde och låter den sjuda i drygt en timma, tills den har reducerat ner ordentligt så att knappt hälften är kvar, ca 6-7 dl vätska räcker gott och väl. 

Buljongen kommer ha tjocknat något. Du behöver inte stå och vakta. Buljongen sköter sig själv. 
Jag satt och tittade på Mästerkocken och gick upp och vispade lite i reklamen. 
Se bara till att det inte kokar, då kan soppan bli besk. Den skall bubbla lite lätt.

Skär fänkål och morot i tunna och snygga ätstora skivor. Stek dem lätt i lite smör. Skär potatisen i munsbitar. Häll ner grönsakerna i soppan och låt koka tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

Rockvinge
En filé på ovansidan och en på undersidan av det sega skelettet. Väldigt lätt att filéa även för den ovane.
En styck filé
Under tiden filéar du rockan eller fisken och skär den i tärningar. När soppan har kokat klart, lägger du  ner fisken. Rör om, locket på och ställ den åt sidan. Låt stå ca 10 minuter. Fisken får inte koka.

Servera med gott bröd till.

onsdag 6 mars 2013

Spaghetti frutti di mare

Det är lite sommarmat över denna rätt och visst kan man äta detta på vintern. Det har blivit lite köttigt i det sista och då kan det vara trevligt att ta in en lättare rätt. Ha tålamod med tomatsåsen. Den måste koka ihop ordentligt och få smak.

Spaghetti frutti di mare - 5-6 port

500 g räkor
500 g bläckfisk
15 st coctailtomater
1 gul lök
1 vitlök
1 tsk selleri-/persiljeblad
400 g krossade tomater
2 dl vitt vin
1 nypa socker
1 tsk basilika
salt
peppar
400 g spaghetti
Skala räkorna. Rensa bläckfisken. Skär bläckfisken i ringar, eller mindre bitar. 

Lägg coctailtomaterna i en ugnssäker form. Ringla lite olivolja på och salta. 
Lägg dem i ugnen och baka i ugnen på 225°C i drygt 30 minuter

Finhacka löken. Värm olivolja i en kastrull och stek löken glansig på måttlig värme. 
Tillsätt hackad vitlök och selleri. Tillsätt krossade tomater, vitt vin, socker, basilika, 
salt och peppar. Låt såsen koka ca 20 minuter. Den skall reducera ner och bli tjock och smakrik.

Koka spaghetti. Jag använder Barillas Bucatini - tjocka spaghetti. Häll av vattnet när de är klara. 

Stek bläckfisken i olivolja. Salta medan de steks. 

Häll på tomatsås över spaghetti och vänd ner bläckfisk och räkor. 
Dekorera med de ugnsbakade coctailtomaterna.

tisdag 5 mars 2013

Muffinsmania

Denna månadens sötsak blir muffins och samtidigt damp det ner ett mail från 6-åringens fröken om en insamling för hemlösa. Muffins går snabbt att göra i mängder. Härligt - nu bakar vi inte bara för att göda våra redan mätta magar, utan för en vettig anledning. Bor du i Göteborg och har något du kan tänka dig donera eller bidra med till Soppköket är det bara att besöka Gustav Adolfs torg på söndag. Läs mer om Soppköket och är du upptagen på söndag, blir det fler tillfällen under våren.

Grundrecept muffins:
2 ägg
1½ dl sirap
1½ dl filmjölk
50-100 g smält smör
180 g vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Vispa ihop ägg och sirap. Vänd ner filmjölk och smält smör. Rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Baka på 200°C ca 20 min.

Fibermuffins med hallon - 12 st

Byt ut 60 g (1 dl) av vetemjölet till grahamsvetemjöl i grundreceptet. Kör med enbart 50 g smör - dessa skall bli något av hälsomuffins.
+ 12-24 hallon som du sticker ner 1-2 av i varje muffins








Rabarbermuffins med kokosströ - 12 st

Gör smeten enligt grundreceptet med 100 g smör.
½ rabarberstjälk + 1 msk socker, skärs i bitar och kokas 5 minuter. Ta en tesked rabarberkompott och tryck ner i mitten på muffinsen.
1 dl kokos - strös över muffinsarna













Choklad- och valnötsmuffins - 12 st

Gör smeten enligt grundreceptet med 100 g smör. Tillsätt 3 msk kakaopulver ihop med mjölet. + 1 näve grovt krossade valnötter - strös på över. Jag blandar inte ner dessa i smeten - alla gillar inte nötter, det blir lättare att plocka bort om man är i desperat behov av choklad :)

måndag 4 mars 2013

Potatis burek

Då var filodegen klar och det är dags att fylla den. I mitt tidigare burek inlägg finns förslag på en fyllning med ost och en med äpple. I det här inlägget kommer en traditionell med potatis och kött. Man kan självklart hoppa över köttet och fylla med zucchini, morötter etc.
Potatis burek
(Pita krumpiruša)

1 filodeg ca 80x80 cm
500 g fast potatis
300 g köttfärs
1 liten hackad lök
salt
peppar
50 g smör

 Strö de tunga ingredienserna på ena kanten av filodegen. Skvätt lite smör 
över hela degen. Vik upp de närmaste kanterna över fyllningen och börja rulla.


 Rulla ihop degen med hjälp av duken den ligger på. Du skall inte behöva röra degen med händerna.

Skär av kanterna på degen med en kniv och lägg upp degen på ett bakplåtspapper. 
Pensla med smör. Baka på 200°C i 30-40 minuter.