Kommer du inte ihåg hur du gjorde förra året? Här kommer alla stegen till en perfekt skinka.
Ugnsbakad skinka
Skall du ugnsbaka en rimmad skinka behöver du följa några steg. Skinkan skall sköljas av och måste ligga i kallt vatten ca 2 timmar för att inte bli för salt. Låt nätet sitta kvar.
Sätt ugnen på 125°C, stick in en ugnstermometer i skinkan. När skinkan har uppnått ungefär 60°C, kan du skära bort nätet, annars finns det en risk att det helt fastnar i svålen. Baka skinkan tills innertertemperaturen når 70°C.Ta ut skinkan ur ugnen, täck den med folie och låt stå. Nu kommer temperaturen att stiga ytterligare medan den vilar. Att baka skinkan på så här låg temperatur ger en saftigare skinka.
Liten skinka 2-3 kg - ca 4 timmar i ugn
Mellanstor skinka 4-5 kg - ca 5-6 timmar i ugn
Stor skinka 6-8 kg - ca 7-8 timmar i ugn
Du kan också baka skinkan på 175°C, det går nästan dubbelt så fort.
Liten skinka 2-3 kg - ca 2½ timmar i ugn
Mellanstor skinka 4-5 kg - ca 4 timmar i ugn
Stor skinka 6-8 kg - ca 6 timmar i ugn
*
Kokt skinka
Skölj skinkan, låt nätet sitta kvar. Stick in en termometer och lägg i en stor kastrull. Låt vattnet precis täcka skinkan. Lägg gärna med en morot, en klyftad lök, ett lagerblad och några svartpepparkorn.
Låt vattnet koka upp och sänk senast till lägsta. Låt skinkan koka med locket på. Samma tider gäller som för ugnsbakning på den högre temperaturen.
Liten skinka 2-3 kg - ca 2½ timmar
Mellanstor skinka 4-5 kg - ca 4 timmar
Stor skinka 6-8 kg - ca 6 timmar
*
Griljerad skinka
1 ägg
3 msk senap
1 msk honung
3 msk ströbröd
(1 näve nejlikor)
Skinkan skall ha svalnat ordentligt. Skär gärna bort svålen, men inte allt fett.
Vill du ha med nejlikor, skär du ett rutmönster i fettet och sticker in en nejlika vid varje kryss.
Nejlikor ger god smak, så ta dig gärna tid till detta.
Vispa ihop ägg, senap och honung. Pensla röran på skinkan.
Strö sedan över ströbröd.
Griljera i ugnen på 225°C i ca 15 min, tills du är nöjd med färgen på din skinka.
Låt svalna innan du skär upp den.