fredag 21 december 2012

Ätbara julklappar del IV - klappat och klart

Nu är jag helt klart med de ätbara julklapparna. Bara kvar att slå in allt som jag har pysslat med under veckan. Jag väljer gärna cellofanpåsar, så att man ser vad som väntar i påsen.

Chokladkakan inpackad och klar.
Denna tog mannen med sig som ge-bort present vid ett jul-knyt-kalas med jobbet.

Jag har gjort kanderade mandlar med chokladöverdrag. Mon Dieu vad gott!
Recept från Sèbastien Boudet kan du hitta här.

Svärmor har hjälpt mig skala drygt 4 kilo äpplen.
Tur att man har en svamptork.

Chokladpuckarna, något mer dekorerade än sist.

Arancini i småpåsar

 
Kanderade mandlar

Sèbastiens urgoda mandlar med chokladöverdrag.
Jag åt upp flera nävar medan jag packade, det går inte att hålla sig...

Torkade äppelskivor

Chokladpuckar

Julklappar och gå-bort presenter förberedda

Skållade mandlar

 Häll upp vatten i en kastrull och tillsätt mandlar.
 Koka i 5 minuter. Spola i kallt vatten.
 Gnugga mandlarna med en kökshandduk för att repa upp skalen.
 Alla skalen kommer inte att ha lossnat. Kläm på nöten så spricker skalet och mandeln flyger ur.
Låt torka. Ät till glögg eller använd i bakelser.

torsdag 20 december 2012

Ätbara julklappar del III - Arancini/kanderade apelsinskal

Vi är mitt i apelsinsäsongen och apelsinskal råder det ju då knappast brist på. Innan du börjar, ser du till att skalen på apelsinerna är välskrubbade. Använd gärna ekologiska apelsiner som varken är vaxade eller besprutade. Av 1½ kg apelsiner får du ut 200 g apelsinskal. Dessa skall blötläggas i 5 dagar och därefter väger du dem. Det är den blöta vikten som anges i receptet.

Arancini/kanderade apelsinskal

ca 300 g blötlagda apelsinskal (200 g färska apelsinskal)
300 g socker
1½ dl vatten
150 g socker

 Tryck skalet hårt mot ytan, vita sidan upp.
Filéa bort det vita så gott det går.
Lägg skalen i en skål med vatten. Skalen skall ligga i blöt i 5 dagar. Byt vatten 2 gånger om dagen för att få ut all beska ur skalen och för att förhindra ev. jäsning.
Strimla skalen.
Nu skall du smälta vatten och socker. Du behöver lika stor mängd socker som skal och halva mängden vatten som skal. 300 g skal=300 g socker=150 g vatten (1½ dl)
Tillsätt skalen till sockerlagen och låt koka på svag värme.
Rör lite då och då, men du behöver absolut inte stå och vakta. När vattnet nästa har kokat bort och vätskan har blivit sirapsliknande, kommer sockret börja bubbla. Nu är det nästan klart.
Efter ytterligare en kort stund är det näst intill ingen sirap kvar. Ta fram ett bakplåtspapper.
Strö över 150 g socker och lägg upp apelsinskalen på sockret. 
 Vänd dem omgående i sockret. Låt svalna på bakplåtspapper.
 Sega råttor bye, bye!

Lek med maten - eller?

"Lek inte med maten" brukar de flesta barn få höra från sina föräldrar någon gång i veckan. Efter att ni har tittat på detta kommer ni kanske tänka om. Den här killen måste ha haft mycket överseende eller tålamodiga föräldrar. Matfotografen Carl Warner har jag följt i några år. Vid första anblicken tror man att det är en oljemålning man tittar på och så inser man att det är mat...mat i stora lass!

 
Läs gärna artikeln om honom i The Daily Mail


Och kika gärna på hans hemsida här. Fotona är rena rama njutningen.

Alla fotona i det här inlägget är fotade av Carl Warner. Jag kommer kanske bli halshuggen för att jag publicerar dem här. Men jag tar ju på inget vis åt mig äran. Jag vill bara spread the news om hur fantastiska hans foton är och var passar det väl bättre än i en matblogg.
 

onsdag 19 december 2012

Ätbara julklappar del II - chokladgodis

För att göra chokladgodis behöver man god choklad. Köp inte blockchoklad och få inte för dig att smälta ner förra julens chokladtomtar. Det blir inte gott! Investera i god choklad, som du enkelt smälter ner och lägger krutet på att dekorera. Det är enkelt. Tillverka egna formar av aluminiumfolie, bakplåtspapper, eller använd formarna från någon gammal chokladask. Pepparkaksformar fasttejpade på folie...låt fantasin flöda.

Köp minst 10 st 100g chokladkakor. God choklad. Du behöver mörk 70% choklad, mjölkchoklad och gärna vit choklad. Hittar du några dekorationsknappar av choklad, så kan du införskaffa sådana också. Chokladkonfekten låter du stelna i kylskåpet och förvarar sedan i rumstemperatur tills du får lust att packa julklapparna.
*
Rischokladpuckar
Smält choklad i skålar över vattenbad.
För rischokladpuckar behövs puffat ris.
 Här använder jag muffinsformar i silikon. Botten fylls med lite puffat ris.
 Såsleven funkar perfekt att hälla med. Här använder jag den något bittra mörka chokladen.
 Häll försiktigt över riset.
 Rör om med en tandpetare, så att du får ut luftbubblorna.
Toppa med lite ris. KLART!
*
Mjölkchokladpuckar med nötter och russin
 Hacka nötterna
Goda russin.
Fyll botten med russin och nötter.
Häll på smält mjölkchoklad. KLART!
*
Chokladpuckar Hole-in-One
 Smält god vit choklad.
Klicka choklad i mitten och häll på mörk choklad. KLART!
Ev. kommer jag dekorera dessa med chokladknappar.
*
Chokladkaka de-lux
 Smält vit choklad.
Smält mjölkchoklad
Smält mörk choklad
Klä en form med folie.
Häll på chokladerna, den vita i mitten. Använd en grillpinne eller dyl. att göra mönster med och blanda snyggt.

Strö på lite knappar. KLART!

Med inspiration från Azélia's kitchen.