En klassiker tröttnar man aldrig på och därför bakar jag denna kaka så ofta jag hinner. Vanligtvis gör man en ordentlig sats med sockerlag, som äpplena karamelliseras i innan de flyttas över till formen. Jag är inte förtjust i denna metod, då det ger en överdrivet sötsliskig efterrätt. Jag steker istället äpplena i smör och en liten mängd socker, tills de blir lätt karamelliserade och så lägger jag lite socker i botten av formen, så blir det alldeles lagom. De vackra Åkerö äpplena, som används i det här receptet bytte jag till mig från en väninna i Huddinge, mot en burk
ajvar. Mycket bra deal.
Tarte Tatin
Pajdeg - Pâte Brisée Sucrée
200 g vetemjöl
1½ msk socker
1 nypa salt
160 g smör
4 msk iskallt vatten
Fyllning
5-6 äpplen
30 g smör
30+30 g socker
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och forma en smidig deg. Platta till den lite och ställ den i kylen tills du gör i ordning fyllningen.
Skala äpplena, ta ur kärnhuset och skär varje äpple i 4 bitar. Smält smöret i en stekpanna, strö på 30 g socker och vänd ner äpplena. Stek lite lätt, så att äpplena mjuknar något och blir karamelliserade.
Du behöver en pajform om minst 25 cm i diameter med fast botten. Strö 30 g socker i botten av formen.
Lägg upp äpple bitarna i ett vackert arrangemang.
Kavla ut pajdegen och skär ut en rundel så att det räcker en bit ner över äpplena.
Nagga pajdegen på toppen.
Grädda tarten i ugnen på 175°C i ca 60 min. De kolafärgade bubblorna runt kanten
är ett säkert tecken på att pajen är klar. Vänd genast upp på ett fat.
Receptet på
Pâte Brisée Sucrée kommer från
Det goda franska köket.