måndag 14 juli 2014

Grillad luffarbiff - fjäderbladsbog med Aubergineröra och Shoestring Fries


Luffarbiff, också kallad fjäderbladsbog, är en styckdetalj som sitter på nötdjurets skuldra. Köttbiten delas av en sena i mitten. Man kan skära ut köttet längs senan för att få två platta stekar. Köttet har en ganska mild smak och är relativt mjukt i konsistensen. I USA kallas köttbiten Top Iron Steak, eller Top Blade Steak, medan fransoserna kallar den för Paleron. Se positionen längst ner i inlägget.


Aubergineröra

1 aubergin
1/2 röd chili
1 vitlöksklyfta 
örtsalt
½ msk hackad persilja
½ tsk spiskummin
3 msk tjock yoghurt
2 msk majonnäs

Hetta upp grillen så att du har grillkol på en sida av grillen. Bryn auberginen på den heta sidan så att den är helt mjuk och skalet börjar lossna. Detta tar ca 5-10 minuter. Låt auberginen svalna och hacka den sedan ihop med den röda chilin. Rör ihop med övriga ingredienser och låt svalna något.


Marinerad och grillad luffarbiff

1 luffarbiff (ca 750-1000 g)
1 dl koncentrerad äpplesaft
½ dl soya

Marinera  luffarbiffen i äppelsaft och soya. Låt gärna ligga i marinaden över natten. Marinaden är inte till för att möra upp köttet, utan för att få en smaskig smak.

Hetta upp grillen så att du har grillkol på en sida av grillen. Bryn steken på den heta sidan av grillen på båda sidorna och lägg den sedan på den kolfria sidan. Kör in termometern och lägg locket på. Låt grillas tills termometern visar ca 60 grader i det tjockaste stället. Badda gärna med olja emellanåt. Låt steken vila 15 minuter medans du friterar dina Shoestring Fries.

Shoestring Fries

4 potatisar
2 morötter
750 ml olja
salt
Strimla julienne (tex med en mandolin) och fritera i rikligt med olja ca 5 minuter tills potatisarna är krispiga. Förvara i ugn på 50 grader tills du har friterat klart hela satsen. Salta och servera.