fredag 18 juli 2014

Grdobina na žaru - Grillad marulk

En av familjens favoritfiskar är marulk. Det har inte bara att göra med att den är nästintill benfri, utan att köttet har den här speciella konsistensen. Faran med att grilla fisk är att om man låter den stå för länge på grillen, så blir köttet torrt och oätligt. Med marulken är faran för detta mindre. Köttet är snarare lite segt, så det blir som att skära i en medium/rare grillad entrecote. Här väljer jag att grilla fisken hel, för att bevara saftigheten. Sedan är det bara att skära ut filéerna. Mums.
Grdobina na žaru - 4 port
(Grillad marulk)

2½-3 kg hel marulk
3 dl olivolja
½ dl salt
2 msk hackad persilja
5 hackade vitlöksklyftor
Vi börjar med att flå fisken och detta är lite pilligt. Skär ett snitt från svansen och upp till munnen. Greppa tag i skinnet och dra det utåt mot sidorna. Dra sedan resterande skinn bak mot svansen och slit av allt. Gör på samma sätt på baksidan.
Vill man kan man skära bort munnen genom att sätta kniven över och drämma till så att benen bryts av. Var försiktig. Placera kniven under kinderna och skär för Guds skull inte av köttet som sitter ihop med käkarna. Tvätta och rensa fisken. Salta mycket och noga och ringla över olivolja.
Starta grillen och se till att grillen har en sida med kol där du bryner fisken på det heta gallret, innan du för över den till andra sidan av grillen där den får gå färdigt. Detta tar kanske totalt ca 15-20 min. Pensla med olja hela tiden.
När fisken är klar strör du på persilja och vitlök och ringlar över mycket olivolja. Servera omgående med potatissallad eller bröd. I Dalmatien serveras vanligtvis kokt mangold med potatis till.
Huvudet sparar du till någon som gillar att pilla. Marulkskinderna är jätte-goda och kring käkarna finns det gott om kött.