söndag 20 januari 2013

Rågsurlimpa med rågkross

Det här fantastiska brödet är riktigt bra för magen. Det blir två formbröd i formar om 1½ liter.

Rågsurlimpa med rågkross

Fördeg:

100 g rågsurdegsgrund
360 g vatten
220 g rågmjöl

Skållning:150 g rågkross
300 g kokhett vatten

Degen:
400 g vatten
400 g vetemjöl
300 g rågmjöl
25 g hela linfrön
50 g solroskärnor
20 g salt
Nyblandad rågsurdegsgrund

Blanda ihop fördegen ca 8-12 timmar innan du skall baka. Lägg plastfolie över och låt stå i rumstemperatur. Blandar du ihop den på kvällen kan du ha färdiga limpor till eftermiddagen nästa dag och blandar du ihop den på morgonen har du färdiga limpor på kvällen. Du kan också senarelägga bakningen genom att delar av jäsningen sker i kylskåpet.
 Skållning: lägg rågkrosset i en bunke och häll på det kokheta vattnet. Låt stå.

Färdigjäst rågsurdegsgrund
Synlinga "andningshål". Nu är grunden bubblig och redo att resa din deg.
Ta nu 100 g från rågsurdegsgrunden och lägg i en burk i kylskåpet för nästa bak.
Lägg skållningen i en bunke ihop med surdegen och tillsätt alla ingredienserna till degen. Kör degen 10 minuter i degblandare eller blanda med slev. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur tills degen blivit dubbelt så stor – brukar ta 3-4 timmar. Du kan också låta degen jäsa i kylskåpet och på så sätt senarelägga bakningen.
Smöra formarna med smör (inte olja för då fastnar det) och fördela degen på dem båda. Blöt händerna och platta till dem så att de blir raka och fina.


Strö på lite rågmjöl. Picka bröden med en tandpetare/grillpinne/sticka som når ända ner till botten av formen. Pickar man inte kan brödet spricka i mellan skorpan och brödet och det blir inte snyggt. Täck med kökshandduk och låt jäsa 1-2 timmar. Du kan också låta degen jäsa i kylskåpet och på så sätt senarelägga bakningen. Har brödet jäst ända upp till formens kant är det dags.

Värm ugnen till 250°C. Lägg en liten ugnsfast form med vatten i botten så att det bildas ånga. Ställ in brödet i ugnen och sänk värmen till 200 grader direkt. Totalt behöver du baka brödet i nästan en timma. Den sista kvarten kan du ta ut bröden ur formen och låta dem bakas nakna. Stick in en termometer i brödet – när den visar 98 grader är det klart.Vira nu in bröden i handdukar så att brödet behåller fukten. Låt stå tills nästa dag. Nu har du perfekt bröd till frukost.

Brödet kan du förvara i kylskåpet i plastpåse i en vecka. Det håller sig färskt länge. Det du inte tänker äta upp inom en vecka fryser du ner.


Ett ganska modifierat originalrecept från Martin Johansson.