onsdag 2 januari 2013

Kastanjebakelse

De här goda kastanjebakelserna har lite balkan över sig, med sina krämer i lager. Nu när det är säsong på kastanjer får man passa på och baka såna här. Vill du inte göra din egen kastanjepuré finns det färdig sådan att köpa i butik.


Kastanjebakelse - ca 20 bitar

Kakbotten
5 äggvitor
5 äggulor
125 g socker
50 g choklad
2 msk vetemjöl
150 g kastanjepuré (recept här)

Fyllning I
125 g smör
150 g socker
350 g kastanjepuré (recept här)
50 g mörk choklad
3 tsk mörk rom

Fyllning II
4 dl vispgrädde

Glasyr
80 g smör
80 g mörk choklad
2 msk matolja

Kakbotten:
Vispa äggvitorna till hårt skum. 
I en annan skål vispar du äggulorna och sockret tills det blir ljust och fluffigt.
Vänd ner mjölet i äggsmeten.

Smält chokladen och tillsätt detta ihop med kastanjpurén.

Till sist vänder du försiktigt ner de hårt vispade äggvitorna.

Smöra en rektangulär form ca 20x30 cm och strö den med ströbröd.
Kakbotten skall gräddas på 175°C i ca 15 minuter.

Känn med tandpetare, den skall vara helt torr. Låt svalna helt.

Fyllning I:

Vispa smör och socker till en fluffig smet. Smält chokladen och blanda ner den i smör blandningen med de övriga ingredienserna till fyllningen. Kakbotten måste nu vara helt avsvalnad, annars smälter fyllningen.
Bre fyllningen över kakan.
Fyllning II:
Vispa grädden.
Bre den över kastanjefyllningen så att det blir två olika lager. 


Glasyr:

Smält ihop smör, choklad och matolja. Vänta tills det har svalnat (annars smälter grädden) innan du försiktigt häller den över grädden. Vicka formen fram och tillbaka så att glasyren rinner över hela ytan.
Lägg kakan i kylen ca 30 min tills glasyren har stelnat.

Skär sedan bakelserna i portionsstora rektanglar eller rutor och servera.


Färdig kastanjepuré brukar finnas att köpa i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker. Tänk på att det säljs både sötad och osötad variant och det är den sötade du skall ha. 2 burkar om 250 g (500 g totalt) räcker till den här bakelsen.
Var noga med att använda mörk choklad ca 70%. Använder du mjölkchoklad kan kakan lätt bli för söt.

Originalreceptet går att finna här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar