fredag 25 januari 2013

80-tals meny II: Fyllda ägghalvor, Kasslergratäng, Päronhalva med choklad

Det är dags för en ny 80-tals middag. Som ni kanske läste i mitt första 80-tals inlägg så väntar ett 80-tals kalas i slutet av nästa månad och jag provar lite gamla goa recept från den tiden. Den röda tråden i 80-tals mat tycks vara potatis, kött och grädde. Det mesta simmar i mycket grädde, maten är stabbig, fet och smakar oftast bara salt. Skall man jämföra med dagens mat, där man inte bara försöker få igång alla 5 smakerna, utan även tänker på texturen, så känns 80-tals maten ganska enkel. Dagens meny blir just en sådan.

Förrätt: Fyllda ägghalvor
Varmrätt: Kasslergratäng
Efterrätt: Päronhalvor med choklad

Fyllda ägghalvor - 4 personer

2 hårkokta ägg
4 msk leverpastej
2 msk rumsvarmt smör
½ tsk hackad dragon
4 salladsblad


Halvera äggen försiktigt. Ta ut äggulorna och mosa dem ihop med leverpastejen och smöret. Vill du servera snyggt kan du spritsa fyllningen in i äggvitan. Strö lite dragon över pastejen och servera ägghalvan på ett litet salladsblad.

Kasslergratäng - 4-5 portioner

1½ kg potatis
500 g kassler i tunna skivor
1 gul lök
2 dl riven ost
3 dl grädde
salt
peppar
Skala potatisen och skiva den i inte för tunna skivor. Koka potatisskivorna knappt 10 minuter, de skall inte vara helt klara. Smöra en ugnsfast form och häll upp potatisarna i den. Strö över tunt skivad lök, salta, peppra och strö över den rivna osten. Blanda ihop. Stick in skivor av tunt skivad kassler. Gör snygga raka led av kasslern, á la 80-tal. Baka i ugnen på 225°C i 40-50 minuter. Känn efter om potatisarna är klara. Servera med en grönsallad.

Päronhalvor med choklad - 4 portioner

4 konserverade päronhalvor
4 chokladbitar / mintchoklad
25 g smör

Ställ päronhalvorna i en ugnsfast form. Lägg en chokladbit på varje päronhalva, lägg smör runtom päronen och låt värmas och smälta i ugnen på 225°C i 10-15 min. Häll det brynta smöret över päronhalvorna när du serverar.

Jag passar på att använda min egna inläggning av päron, som jag ordnade med i höstas. Mums vad gott. Mint choklad är ur-äckligt, så vi använder vanlig hederlig choklad.