onsdag 1 januari 2014

Challah

Jag vill inleda året med ett riktigt gott bröd, nämligen det judiska Challah brödet, som äts på sabbaten och högtiderna. Challah brödet är ett flätat bröd och här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Jag valde att göra en sex-fläta, för att få ett riktigt snyggt och högt bröd. Självklart kan man fläta en vanlig tre-fläta. Vill du ha lite utmaning, kan du kika på den här detaljerade videon som visar hur man flätar en sex-fläta.

Challah - 3 limpor

400 g levain
30 g salt
4 ägg (200 g)
700 g vatten
75 g olivolja
1½ kg vetemjöl

Topping:
1 ägg
1 msk valfria frön

Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.

Vispa ihop äggen och väg dem. Totalt behöver du 900 g vätska + olivoljan. Väger dina ägg lite mer - minskar du på vattnet och tvärtom. Knåda ihop mjölet med vätskan, olivolja, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.

Dela degen i tre delar och forma flätade bröd. Låt jäsa 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen värmer du till 250°C. Pensla bröden med ägg och strö på sesamfrön, vallmofrön, eller annat som lockar.

Skjutsa in bröden på en het plåt i ugnen, eller på en het baksten. Se till att det finns vatten i en ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Bröden bakar du ca 35-40 minuter och de skall vara ca 92-96°C inuti när de är klara, mät gärna med en termometer.

tisdag 31 december 2013

Oronges - Flugsvampar

Här kommer ytterligare en nätt liten förrätt, som uppmärksammas mest av barnen. Även detta receptet är enkelt att göra och äggfyllningen kan förstås växlas i det oändliga. Detta är lite pilligt för de små fingrarna, men ungarna var mycket nöjda med sitt resultat.

Flugsvampar – 2 st

1 tomat
2 hårdkokta ägg
4 gröna oliver
2 salta sardeller
1 tsk vinäger
1½ msk olivolja
1 nypa salt


Skölj tomaten och dela den på hälften. Skär ut kärnhuset så att båda tomathalvorna bildar varsitt lock. Skala äggen. Skär av toppen på äggen (spara till senare) och lite av botten så att ägget så att du precis kommer fram till äggulan.

Skrapa ur äggulan ur båda halvorna. Arbeta försiktigt så att du inte skadar äggvitan. Kärna ur oliverna och hacka dem ihop med sardellerna. Tillsätt vinäger, olivolja och salt. Mosa ihop äggulan med oliver, sardeller och vinägretten. Fyll äggvitorna med moset.

Ställ äggen på hackad sallad och ställ tomathalvorna som lock på. Finhacka äggvite topparna och dekorera locken så att det ser ut som flugsvampar.

Receptet kommer från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

måndag 30 december 2013

Tomates Accordéon - Dragspelstomater

Ungarna ägnade en hel förmiddag åt att göra små roliga förrätter att överraska sin pappa med. Visst skulle de även passa på ett buffébord? Dessa är busenkla att göra och ser urtjusiga ut.
 Dragspelstomater – 2 st

1 hårdkokt ägg
2 tomater
2 svarta oliver
2 gröna oliver
1 msk vinäger
2 msk olivolja
2 krm salt

Tvätta tomaterna och skär snitt i tomaterna som inte går ända ner. Tomaterna skall fortfarande hänga ihop. Skala och skiva det hårdkokta ägget. Dela varje äggskiva på hälften och placera mellan varje tomatskiva.

Kärna ur oliverna. Hacka oliverna, häll på vinäger, olivolja och salt och skeda över vinägretten över äggen.
Receptet kommer så klart från La Cuisine est un jeu d'enfants av Michel Oliver.

söndag 29 december 2013

Kulfi - indisk glass

Årets sista inlägg blir den här fantastiskt goda glassen, som funkar perfekt på en nyårsmeny. Det är gott, gott, gott med Kulfi och sött, sött, sött. Kulfi kommer från Indien där man oftast dekorerar glassen med bladguld. Jag gillar inte sådana finesser. Det blir lite goda nötter hos oss.




















Kulfi - ca 10-12 port
(Indisk glass)

1 liter mjölk
1 liter grädde
2 dl socker

Valfri smaksättning:
1 tsk stött kardemumma 

Valfri topping:
2  msk hackade mandlar
eller
2 msk hackade pistagenötter


Häll upp mjölk, grädde, socker och stött kardemumma i en vid kastrull. 
Kokar man mjölken i en vid kastrull kommer glassen bli klar mycket fortare.

Mjölken går till att bli en kräm...

...till att bli en kolasås. Koka såsen tills 1 liter kvarstår. Detta kan ta olika tid beroende hur vid din kastrull är, eller hur stor mängd du har. Min kräm tog ca 45 minuter att koka (när jag gjorde halva satsen). Man behöver passa den noga i början och slutet, men håll dig gärna i samma rum hela tiden.

Låt svalna och häll upp i en plastlåda. Frys ner i ca 3-4 timmar. Vispa igenom glassen och frys ner 1 timma till.

Strö på lite hackade nötter och servera till de godsugna.

lördag 28 december 2013

Domaća salata - Kroatisk potatissallad

Har man mycket att pyssla med i köket tills gästerna kommer tycker jag att det kan vara god idé att servera en kall potatissallad, så har man ugnen fri till annat. Denna potatissalladen är en kroatisk klassiker, som tillagas året om. Vi serverar den till grillat kött, ugnsbakad fisk och till kokt korv.
Domaća salata - 6 port

2 kilo fast potatis
½ röd paprika
1 rödlök
salt
peppar
½ dl olivolja
(2 msk vinäger)

Koka potatissarna med skalet på. Låt svalna något innan du skalar dem. Skiva potatisarna. Hacka paprika och lök och vänd ner bland potatisarna. Krydda med salt och peppar. Ringla över olivolja. De som gillar lite syrligare sallader brukar även skvätta på lite vinäger.

fredag 27 december 2013

Helstekt röding med juliennestrimlade grönsaker


Nyår närmar sig med stormsteg och det kan vara dags att planera ihop en liten meny, ifall man skall ha bjudning hemma. Denna rätt är busenkel och snabb att laga.


Helstekt röding med juliennestrimlade grönsaker - 2 personer

1 stor röding
1 morot
1 palsternacka
½ röd paprika
1 msk hackad persilja
salt
peppar
olivolja
3 skivor citron

Strimla grönsakerna och stek dem lite lätt i olivolja. Salta och peppra. Vänd ner grönsakerna i botten av en ugnsfast form. 

Rensa fisken och gnid in den väl i salt. Stänk lite olivolja i en stekpanna och bryn rödingen på båda sidorna. Lägg ner den över grönsakerna. Lägg citronskivor på fisken.

Stek fisken på 175°C i ugnen 20-25 min. Strö hackad persilja över fisk och grönsaker. Servera med god potatissallad till.

torsdag 26 december 2013

Ceviche

God Jul allesammans. Här kommer en smaskig förrätt, som jag serverade på julaftonen till familjen och som jag tycker passar ypperligt till nyårsmenyn, då den tillagas kall och kan förberedas innan gästerna kommer. Något för den som gillar att hacka.
Ceviche - ca 10 personer

250 g vit fast saltvattenfisk (hälleflundra, marulk etc.)
250 g rosa fast fisk (lax, röding)
5 pilgrimsmusslor
3 dl limesaft (ca 10 lime)
2 papaya
3 avokado
1 röd paprika
1 rödlök
½ gurka
salt
cayennepeppar/chili
persilja
olivolja


 Den färska fisken skär du i max 1,5x1,5 cm stora bitar. Frys gärna ner i 3 dygn vid -18°C.

 Lägg den tinade fisken och pilgrimsmusslorna i en skål och häll över limesaften. Plastfolie över och låt marineras kallt i 2-3 timmar.
 Efter 2 timmar kan kärnan vara något rå. Vill man ha den helt gravad låter man fiskbitarna dra i 3 timmar.

Hacka ihop alla grönsakerna, salta, smaksätt med hackad chili eller cayenne, ringla olivolja över och strö på hackad persilja. Servera gärna med rostat bröd.