Challah - 3 limpor
400 g levain
30 g salt
4 ägg (200 g)
700 g vatten
75 g olivolja
1½ kg vetemjöl
Topping:
1 ägg
1 msk valfria frön
Se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan bakningen.
Vispa ihop äggen och väg dem. Totalt behöver du 900 g vätska + olivoljan. Väger dina ägg lite mer - minskar du på vattnet och tvärtom. Knåda ihop mjölet med vätskan, olivolja, salt och levain och låt degen autolysa (vila) i en timma. Knåda degen (se filmsnutt med fransk knådmetod här). Olja in degen lätt och låt jäsa i en plastlåda i rumstemperatur ca 3 timmar. Vik ihop degen efter varje hel timma.
Dela degen i tre
delar och forma flätade bröd. Låt jäsa 1½-2 timmar i rumstemperatur. Ugnen
värmer du till 250°C. Pensla bröden med ägg och strö på sesamfrön, vallmofrön, eller annat som lockar.
Skjutsa in bröden på en het plåt i ugnen, eller på
en het baksten. Se till att det finns vatten i en
ugnsfast form i botten på ugnen, som sprider ånga. Bröden bakar du ca 35-40
minuter och de skall vara ca 92-96°C inuti när de är klara, mät gärna
med en termometer.