Rågbröd med nakenhavre - 1 stor eller 2 små limpor
100 g nakenhavre
10 g jäst eller 300 g levain
700 g vatten
300 g vetemjöl
300 g rågmjöl
20 g salt
Väg upp nakenhavren och blötlägg i 1 timma. Koka 20 minuter och låt svalna.
Om du bakar med jäst: blanda ihop degen och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats. Smöra formen/formarna med lite smör och sleva upp degen. Strö lite mjöl på degen och picka med en pinne. Jäs ca 40 minuter.
Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som
du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan
bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna och låt degen autolysa (vila) i en timma. Rör degen kort. Smöra formen/formarna med lite smör och sleva upp degen. Strö lite mjöl på degen och picka med en pinne. Låt jäsa i rumstemperatur ca 3 timmar.
Ugnen
värmer du till 225°C. Brödet
gräddas i ca 50-60
minuter. Linda in brödet i en handduk. Insidan skall vara 96°C.