För några år sedan gick programmet Solens Mat på tv. Helt plötsligt dök de här frityrbollarna upp i rutan. Då de dalmatiska fritule antagligen är en version på de italienska, var jag ju tvungen att prova med ricotta i. Visst låter det gott? Och det är de, ungarna älskar dem. Ricottan gör att de blir lite tunga och till skillnad från vanliga frityrbollar kan de få ett lite rynkigt utseende - som inte försämrar smaken på något sätt.
Fritelle di ricotta - 1 större skål
(Italienska frityrbollar med ricotta)
500 g ricotta
300 g socker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
3 ägg
2 msk rom
25 g jäst
2 dl mjölk
500 g vetemjöl
Fritering
750 ml olja
Dekoration
2 msk florsocker
Vispa ihop ricotta och socker i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ihop med vaniljsocker och salt. Skvätt i rom. Rör ut jästen i den ljumna mjölken och häll ner i smeten. Tillsätt vetemjölet och slå till en kletig smet. Låt jäsa i ca 1 timma.
Värm oljan till 170°C i en djup kastrull. Skeda i matskedsstora klickar i oljan. Så fort de
blivit gyllenbruna vänder du dem och tar sedan upp dem med hålslev att
rinna av på papper. Strö på florsocker och njut.