Pärbröd - ca 8 st
300 g kokt pressad potatis
10 g jäst/250 g levain
225 g mjölk
1 msk sirap
5 g salt
300 g vetemjöl
40 g rågmjöl
30 g mjukt smör
vetemjöl till utbakningen
Om du bakar med jäst: blanda ihop degen, knåda in smöret och låt jäsa 1-1½ timma, tills degen har fördubblats.
Om du bakar med levain: se till att du har en aktiv bit levain. Helst skall du ha en deg som
du har bakat med dagen innan, annars matar du den 8-12 timmar innan
bakningen. Blanda ihop alla ingredienserna utom smöret och låt degen autolysa (vila) i en timma. Ta bort en klump levain till nästa baktillfälle.
Knåda in det mjuka smöret. Låt
jäsa i ca 3 timmar.
Dela degen i 8 bitar. Tryck eller kavla ut varje bulle till ca 15 cm i diameter. stek på båda sidor i en ooljad stekpanna. Trava bröden på varandra och linda in i kökshandduk. Avnjut gärna med en generös klick smör på.
Dela degen i 8 bitar. Tryck eller kavla ut varje bulle till ca 15 cm i diameter. stek på båda sidor i en ooljad stekpanna. Trava bröden på varandra och linda in i kökshandduk. Avnjut gärna med en generös klick smör på.