torsdag 4 december 2014

Tjockkambröd - Jämtland

Ytterligare ett recept från Jämtland och denna gången ett recept från Hammerdal, ur Matpraktikan Jämtland / Härjedalen av Ulla Tham. Dessa är mest lika hönökakor, eller tekakor. Jag har ändrat något i receptet, men minskar gärna ytterligare på sockret till nästa gång. De är mycket fluffiga och goda. 
Tjockkambröd - 7 st
25 g jäst
550 g mjölk
140 g socker
125 g messmör
10 g salt
5 g brödkryddor (anis och fänkål)
1 kg rågsikt
2-3 gram hjorthornssalt
125 g mjukt smör



Börja med att smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 25°C. Rör ut socker, messmör, salt och brödkryddor i mjölken, så att allt har löst sig. Häll lite av vätskan över jästen och lös upp den. Tillsätt resten av vätskan. Rör ihop rågsikt och hjorthornssalt och vänd ner i vätskan. Knåda in det mjuka smöret till en elastisk deg. Täck med plastfolie och låt jästa ca 2 timmar. 

Dela degen i 7 bitar och kavla ut till kakor om 20 cm i diameter. Lägg dem två och två på en plåt, nagga med kinapinnar och låt jästa 1 timma.

Grädda i ugnen på 225°C i ca 7-8 minuter. Trava dem på varandra så att de håller sig mjuka. Låt svalna under bakduk.